Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Dežela, ki je presegla vsa najina pričakovanja

Kolorado je zvezdna država na zahodnem delu ZDA, zajema ga skalno gorovje in nižinski predel

Na potovanje po Koloradu sva se z babico podali sami, v lastni organizaciji. To je že nekaj let najin tipični način potovanja, zato sva se tudi v tem predelu odlično znašli. Potovanje je potekalo z najetim avtomobilom od ene do druge zanimivosti Kolorada. Predhodno sva se pozanimali le o glavnih zanimivostih, ostalo nama je ostalo neznano. Preko interneta sva najeli osebni avtomobil, pred tem seveda kupili letalski karti in odpotovali v nama skoraj neznano deželo. Celotno potovanje je potekalo v sprotni organizaciji. Pričakovali sva deželo z veliko narave, nekaj gorami in ravnine, a z obilico vsega tega naju je močno presenetila. Celotno potovanje je bilo več kot odlično, četudi ni bilo dneva, ko sva vedeli kje bova prenočili. S tem sva se namreč obremenjevali šele ob večerih, ko je bil čas za spanje. 
Vsebina
Dostop do Kolorada je vsekakor najhitrejši in dokaj ugoden z letalom. Letalsko karto sva kupili za okoli 600 €, najem avtomobila pa naju je stal okoli 200 €. Cena goriva je približno tretjina naše, pa tudi hrana in prenočišča so v večini ugodnejša.

Celotna država nad 1000 metri nadmorske višine

Tisti, ki o Koloradu do tega poletja niso slišali veliko, so si ga od poletja 2013 najverjetneje kar vsi zapomnili. Novice o požaru, ki se bo zaradi svoje velikosti zapisal v zgodovino ameriške zvezdne države, so se razširile po vsem svetu. Velik del ozemlja so pokrili požari, evakuirati so morali kar več deset tisoč ljudi. Uničenih je bilo tudi ogromno domov, požganih veliko kilometrov ozemlja, zaradi česar so nastali tudi ogromni stroški gašenja.
 
Sicer je Kolorado država, ki je ponekod zelo podobna Sloveniji. To velja predvsem za gore, hribe in nekatere predele ravnin s kmetijskimi površinami, delna podobnost pa je tudi v podnebju. Ima veliko narodnih parkov, živahnih gora, kanjonov, puščav, ravnic, jam, urejenih in lepih mest. Glavno mesto je Denver, ki velja tudi za najbolj naseljeno koloradsko mesto. Poznano je po tem, da ima največje število sončnih dni v letu, v primerjavi z vsemi večjimi mesti Združenih držav. Izmed gora je najbolj poznano gorovje Rocky Mountains, kjer se nahaja tudi najvišji vrh Kolorada. Skupaj s svojimi tremi sosedami – Arizono, Novo Mehiko in Utahom tvori tako imenovan Four Corners, kjer se štiri države stikajo na eni točki. Posebnost Kolorada predstavlja tudi nenavadna nadmorska višina, saj celotna država leži nad 1000 metri nadmorske višine. 
 
Pod istim imenom je poznana tudi reka Kolorado, ki velja za eno najdaljših rek Severne Amerike in je dolga 2330 km. Podatek, da reka zajemo površino 629 km2 priča, da je izredno velika. Teče skozi Arizono, Kolorado, Kalifornijo, Nevado in Mehiko. Reka je izdolbla mnoge kanjone, med njimi tudi znan Veliki kanjon (Grand Canyon) v sosednji Arizoni. 

Narodni parki

Redki bi pomislili na to, da ima dežela kot je Kolorado tudi puščavo in to celo v svojem goratem predelu. Najvišje sipine Severne Amerike se nahajajo ravno tukaj in sicer v nacionalnem parku imenovanem Sand Dunes. Razprostirajo se vzdolž grebena Rocky Mountains. Puščava je nastala po spremembi podnebnih razmer. Reka je redno odnašala pesek, nakar so se vetrovi obrnili in začeli prinašati pesek nazaj. Zaradi visokih gora ga niso mogli odnesti preko in tako se je začel odlagati pred gorami, kjer je nastala puščava. Če reka odnese del peska, ga veter skoraj verjetno prinese nazaj. Čudoviti nacionalni parki se nahajajo tudi v notranjosti Skalnega gorovja (Rocky Mountains), kjer je moč opazovati divjad v naravi, mnoga jezera, reke, gore in raznovrstno floro. Gorati del Kolorada je prav poseben tudi pozimi, kjer se razprostirajo tudi svetovno znana smučišča, med najbolj izstopajočimi je Aspen. Med posebne predele vsekakor spada tudi pokrajina, kjer so našli in še iščejo razne ostanke dinozavrov. Možno je videti prave fosile, nekaj okostij v muzeju ter umetno narejene lutke dinozavrov v naravnih velikostih, kar je še posebej fascinantno. 
 
Nenavadne skalne oblike se pojavljajo na vseh koncih dežele, od rdečega peščenjaka do tako imenovanega črnega kanjona. Pestra mešanica različnih struktur kamenja nudi zelo raznolike zanimivosti za turiste. 

Od plemen, iskalcev srebra in zlata do razvitega kmetijstva

Indijanci naj bi naseljevali območje že pred več kot 13000 leti. Čez Kolorado so potekala tudi glavne selitvene poti takratnih plemen. Staro pleme Pueblo je živelo v predelu, imenovanem Mesa Verde, kjer je še veliko ostankov in danes velja za zelo znano turistično atrakcijo. Takratna plemena so se ukvarjala z kmetijstvom, predvsem moški, medtem ko so ženske doma opravljale gospodinjska dela. Mnogo kasneje, ko se je civilizacija že bistveno bolj razvila, so se domačini začeli ukvarjati z rudarstvom. Še danes so v Koloradu mnoga najdišča srebra in zlata, a tudi to je že prehitelo današnje sodobno kmetijstvo. Koruza, soja, oves so tipični pridelki njihovega kmetijstva. Predvsem v vzhodnem delu države je zelo razvito kmetijstvo, saj je tam tudi ravninski del in veliko bolj ugodno za kmetovanje, kakor pa na goratem zahodnem predelu. 
 
Kolorado je dežela, kjer nikomur ne more biti dolgčas. Ravnine, po katerih se razprostirajo neskončno dolge ravne ceste, gore z zasneženimi vrhovi, globoki kanjoni, visoke stolpnice Denverja in še mnogo več bo zaposlilo prav vsakega obiskovalca. Dežela je privlačna v prav vseh letnih časih. Na naju, prav posebno kombinacijo popotnic, je Kolorado pustil zelo pozitiven vtis. Obe sva ljubiteljici narave z željo, da sva daleč proč od masovnega turizma, kar pa Kolorado vsekakor nudi.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava