Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Islandija - dežela tam zgoraj

Islandija je otoška država v severnem Atlantskem oceanu. Leži med Grenlandijo in Veliko Britanijo, severozahodno od Ferskih otokov. Islandija je dežela, ki jo hitro vzljubiš zaradi prečudovite raznolike narave in odprtosti ljudi. Pa pojdimo lepo po vrsti. Trenutno je Islandija ena od najbolj zaželenih turističnih destinacij na svetu. Kjer koli se boste nahajali na tem otoku, skoraj ne bo dneva da ne bi srečali vsaj enega turista. Največji naval turistov se je pričel po uspešnem igranju nogometne reprezentance na zadnjem evropskem nogometnem prvenstvu. Potovanje po otoku je najlažje z najemom avtomobila, saj boste mobilni in lahko obiščete še tako oddaljene in skrite kotičke otoka. Ceste po otoku so večinoma asfaltirane, v notranjosti otoka pa boste potrebovali močnejši avtomobil s pogonom 4x4. Zaradi visokih cen na otoku se veliko ljudi odloči tudi za cenejšo možnost potovanja s kolesom ali celo z avtoštopom, slednjega vam odsvetujem zaradi hitrega spreminjanja vremena. Po 16-dnevnem potovanju po Islandiji in prevoženih 4.300 km z avtomobilom lahko povem, da je narava v vsakem delu otoku posebna in vredna postanka. 

Vsebina
 
 
Če boste potovali v poletni sezoni, vam priporočam vnaprejšnjo rezervacijo namestitev. Hostelling Islandija ima dobro mrežo hostlov po vsem otoku. Če imate kartico Hosteling International, jo obvezno vzemite s seboj, saj boste prihranili veliko denarja na nočitvah. Domačini so zaradi velikega navala turistov svoje domove spremenili v hostle ter ustvarili dodatne apartmaje. Hostel Fljotsdalur, ki se nahaja pod vznožjem vulkana Eyjafjallajökull, vam ponuja prečudoviti pogled na vulkan, ki se je leta 2010 prebudil. Pepel je kar bruhal 11 km visoko, prah pa je raznosil po vsej Evropi in povzročil veliko težav v letalskem prometu. Zaposleni v hostlih na otoku so izredno gostoljubni in ustrežljivi. Zraven islandščine govorijo zelo dobro angleščino tako da ne boste imeli težav z sporazumevanjem. Islandija je dežela z bogato neokrnjeno naravo, ledeniki, jezeri, gejzirji, slapovi ter nacionalnimi parki. V vodiču Lonely Planet sem prebral, da samo 14 % vseh obiskovalcev Islandije obišče Zahodne Fjorde. S prijateljico Ursi sva se odločila da bova tudi raziskala ta del otoka.
 
 
Najlažje je priti na Zahodne Fjorde z ladjo, ki vozi dvakrat na dan iz mesta Stykkishólmur. Po dveh urah in pol vožnje smo še naredili kratek postanek na majhnem otoku Flatey ter prispeli v kraj Bryansleakur. Cesta po Zahodnih Fjordih skoraj ves čas teče ob obali, na eni strani opazuješ Atlantik na drugi strani te obdajajo jezera, slapovi ter zasneženi vrhovi. Zahodni Fjordi ponujajo veliko naravnih znamenitosti, največji vtis pa pustijo na prečudovitih razgledih. Največ obiskovalcev otoka se odloči za klasično pot zlatega kroga. Med potjo so številne naravne znamenitosti, kot so ledeniki, gejzirji, jezera, vulkani ter slapovi. Težko se je odločiti, kateri slap na Islandiji je najlepši. 
 
 
Najbolj izstopata slapova Gullfoss ter Skogafoss. Slap Gullfoss pomeni v prevodu »Zlati slap« in je eden izmed najbolj obiskanih turističnih točk na otoku. Slap Skogafoss pa je eden izmed največjih slapov Islandije. Uvrščajo ga med deset najlepših slapov na svetu. Slap je na obeh straneh obdan z hribi in vas bo zagotovo navdušil nad svojo lepoto. Islandija pa ni samo zanimiva z naravo, temveč tudi z živalmi. Kjer koli boste potovali po otoku, vedno boste srečali kakšno ovco ali konja. Po obisku ovčjega muzeja sem dobil boljši vpogled na življenje ovac in predelavo volne v tekstilne izdelke. Islandija premore kar 35 različnih vrst ovc, kar me je zelo presenetilo. Prvič v življenju sem zraven bele ovce, ki jo poznamo pri nas, videl tudi črne. Če vas zanima živalski svet v morju, se lahko preko različnih turističnih agencij odpravite na opazovanje kitov ter delfinov. Z ladjo vas bodo odpeljali na področja, kjer se nahajajo omenjene živali. Cena po osebi znaša okrog 90 evrov, kar ni malo. Vam pa jamčijo vrnitev denarja, če živali ne bi videli. Ena največjih znamenitosti otoka so atlantski mormoni – simpatične ptice z oranžnim kljunom, ki poletje preživijo na Islandiji in njeni okolici, pozimi pa se selijo proti zahodu. Zadržujejo se na različnih mestih ob obali. Sam sem imel jih možnost videti kar na dveh različnih straneh otoka. Veliko jih je na južni obali, posebej v okolici Vika. Ker si ogleda kitov nisem najbolj želel, sem pa nepričakovano srečal tjulnje. Opazovanje tjulnjev v njihovem naravnem okolju je izredno zanimivo. Zadržujejo se točno na določenih krajih na obali, tako da se pozanimajte, kje jih je možno videti.

Reykjavik, najsevernejša prestolnica na svetu

Glavno mesto Islandije leži na jugozahodu otoka pod vznožjem polotoka Reykjanes, nedaleč stran od polarnega kroga. Reykjavik v zimskem času prejme le slabe štiri ure sončne svetlobe dnevno, v poletnem času pa noči sploh ni, saj je tako svetla kot dan. Prestolnica ponuja veliko različnih zanimivosti za ogled. Kaj se splača videti v Reykjaviku? Največja znamenitost Reykjavika je cerkev Hallgrimskirkja. Je največja cerkev na Islandiji in s 73 metrov visokim zvonikom tudi med najvišjimi stavbami na Islandiji. Zanimivo je cerkev posvečena znanemu islandskemu pesniku Hallgrimurju Petturssonu. Dokaj moderna zunanjost (cerkev je bila dokončana leta 1986) naj bi spominjala na bazaltne stebre oz. na tok lave, notranjost pa je sicer zelo svetla, a kot je za luteranske cerkve značilno, tudi dokaj prazna. Vredna ogleda je tudi koncertna dvorana Harpa, ki je nova pridobitev v mestu. Zgrajena leta 2011 in postavljena tik ob Atlantik rahlo spominja na hamburško filharmonijo. Nedavno je prejela tudi prestižno arhitekturno nagrado za sodobno arhitekturo. Sprehodite se po majhnih ulicah prestolnice, obiščite kakšen muzej ali v večernih urah začutite utrip v nočnih lokalih. Islandija je zaradi svoje neokrnjene narave izredno zanimiva in vredna obiska. Če jo boste obiskali, vam ne bo žal.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava