Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Eurotrip z otroki

Vsebina
Potovanje po Evropi je prišlo iznenada, ko nas je moja sestrična povabila v Luksemburg, kamor se je pred kratkim preselila. Brez oklevanja smo naredili plan ter se odpravili na potovanje v Luksemburg z mnogo vmesnimi ogledi. Na potovanju smo bili moja dva otroka, moja mama in jaz. Potovali smo z avtom preko Avstrije, Nemčije do naše ciljne točke, Luksemburga, nazaj pa preko Francije, Švice, Liechtensteina ter ponovno Avstrije nazaj v Slovenijo. 


Potovanje preko Avstrije 
Potovanje se je začelo in končalo preko naše severne dežele Avstrije. Potovanje preko prelazov, čudovitih hribovitih predelov z več postanki nas je pripeljalo do ene najlepših točk v Avstriji, Hallstatt. Gre za čudovito vasico ob jezeru, ki je stisnjena v gorato alpsko naravo. Zaradi zgodovine solnih rudnikov ter predzgodovinskih grobov se je predel vpisal v Unescovo svetovno zgodovino. Azijci so nad vasico tako navdušeni, da so Kitajci naredili celo kopijo vasice. Hallstatt slovi tudi po rudnikih, ki se nahajajo 350 metrov nad vasico. Do tja se lahko podate peš ali pa se peljete z zobato železnico, ki se zelo strmo dviga. Rudniki, ki so danes na ogled, veljajo za najstarejše rudnike na svetu in so še vedno v rabi. Njihova zgodovina sega kar 3500 let v preteklost. Včasih so sol v rudnikih kopali s pomočjo jelenjih rogov. Danes to delajo strojno ter sol v dolino v Ebensee pošiljajo po slanovodu (več deset kilometrov dolga cev).  Center Hallstatta je običajno obdan z gručo turistov, saj je izredno lep in slikovit. Lepo urejen glavni trg bo nedvomno zanimiv tudi za otroke, ki bodo lahko tekali naokoli ali pa ob bližnjem jezeru hranili labode. Po jezeru se lahko tudi popeljete s čolni. Zaradi majhnosti ter strnjenosti vasice se je pojavil problem, ki so ga kmalu začeli reševati na način, ki še dodatno privablja turiste, da si ogledajo kostnico v Marijini cerkvi. Pri Marijini cerkvi imajo majceno pokopališče, s katerega postopno prenašajo kosti v kostnico, da tako omogočijo prostor novim rodovom.


Dobro uro vožnje od znamenitega Hallstatta se nahaja prav posebna soteska Liechtensteinklamm. Sotesko je vredno obiskati, saj zaradi svojih naravnih čudes pusti pečat na obiskovalcu. Gre za eno najglobljih, najdaljših in na najbolj impresivnih sotesk v Alpah. Pot po soteski je lepo speljana, a kljub temu priporočam, da najmlajše otroke raje nesete v nosilkah. Z vozičkom se v sotesko ne da. Hoja po soteski na obe strani traja cca eno uro. Na koncu soteske vas preseneti mogočen slap.


Nemčija
V Nemčiji smo imeli prvo prenočitev in sicer smo prenočili v hostlu München (North Munich) – Dachau, nedaleč oz. znanega koncentracijskega taborišča Dachaua. Ravno zaradi bližine krutega taborišča smo se odločili, da si ga ogledamo. Koncentracijsko taborišče Dachau, ki se nahaja 20 km severno od Münchna je vredno ogleda, saj ob tem dobite vpogled v strahote, ki so se dogajale našim prednikom. Za otroke, ki večinoma ne vedo, kaj to pomeni, pa ogled Dachaua predstavlja tekanje po urejenih potkah, muzejskih stavbah, skratka vse drugo. 


München je bil prav tako na sporedu za ogled največjih znamenitosti. Na Marijinem trgu, ki velja za središče mesta, je na kupe kavarnic, tradicionalnih gostiln, trgovinic s spominki in seveda ogromno turistov. Večina znamenitosti v mestu je s tega trga dosegljiva kar peš. Na Marijinem trgu se dviguje mogočna mestna hiša, v sklopu katere je 85 metrov visok urni stolp. Ura trikrat na dan zaigra melodijo s pomočjo 43 zvonov, hkrati pa se zavrtijo figurice, ki hkrati kažejo zgodbo mesta München. Ob prijetnih zvokih ter menjavah figuric bodo navdušeni tudi mulci. Ostale zgodovinske znamenitosti, ki so vredne ogleda so: cerkev Sv. Petra, Ribji vodnjak, ki naj bi prinašal srečo in denar, znamenita tržnica Viktualienmarkt, mestni muzej, Pivnica Hofbräuhaus, BMW muzej, opera itd. Za malce sprostitve smo izbrali za ogled Olimpijski park, je nastal zaradi letnih olimpijskih iger leta 1972. Danes se lahko tam sprehodimo po olimpijskem parku, po zelenicah ob jezeru, povzpnemo se lahko na 182 metrov visok televizijski stolp.


Ciljna točka našega potovanja – Luksemburg
Majhna državica Luksemburg meji na Belgijo, Francijo in Nemčijo. Ker leži na križišču germanskih in latinskih kultur, ima več uradnih jezikov. Luksemburg je druga najmanjša država v Evropski uniji. Kljub njeni majhnosti ima mnogo lepot, ki se jih splača ogledati. Edina negativna točka za popotnike so nenormalno visoke cene, ki se dvigajo v nebo že zaradi njihovega nadpovprečno visokega standarda. V tej majhni državi je kar precej zanimivosti, ki so vredne ogleda. Schengen je mestece, ki se nahaja v bližini tromeje med Francijo, Nemčijo in Luksemburgom. Mesto je poznano zaradi Schengenskega sporazuma, ki je bil tam podpisan. Na glavnem trgu so zastave držav članic v Schengenskem sporazumu ter del Berlinskega zidu, ki simbolizira odprtje in zaprtje evropskih meja.

Mesto Luksemburg, ki nas je že kmalu po prihodu navduševali s svojo urejenostjo, otroke pa z neverjetno dobro urejenimi igrali na več lokacijah po mestu. Mestu daje prav poseben okras obzidje, ki je ponekod še lepo ohranjeno, četudi je iz 16. stoletja. Danes je pod Unescovo zaščito. Center mesta je majhen z mnogo dragimi trgovinami. V predmestnem delu pa se nahaja mnogo znanih Evropskih institucij, kjer dela tudi nemalo Slovencev. 


Beaufort je majhna očarljiva vasica, v bližini katere je mogočen gozd z lepo urejenimi pohodnimi potmi, najde pa se tudi nekaj jam. Nekateri ta del imenujejo tudi »Mala Švica«, saj gre za lepo neokrnjeno naravo, potoke, slapove itd. Tukaj boste lahko uživali v naravnih lepotah. V bližini se nahaja tudi adrenalinski park, do katerega lahko pridete z avtom, peš ali pa s sedežnico.  V Luksemburgu priporočam še ogled gradov, ki so lepo urejeni za turistične oglede. 

Za povratek nazaj proti Sloveniji smo izbrali pot preko Francije, Švice ter Liechtensteina. 

Francija
V Franciji smo si za ogled namenili čas za čudoviti Strasbourg. O mestu pogosto slišimo v medijih, vendar gre vsakič za politične zadeve. Verjetno pa se redki zanimajo za mesto izključno iz turistične strani. Gre za čudovito zgodovinsko mesto. Veliki del obiskovalcev se odloči obiskati Strasbourg, ker je tam sedež Sveta Evrope, Evropsko sodišče za človekove pravice ter eden od dveh sedežev Evropskega parlamenta. Ker smo ravno bili tam, smo si to ogledali tudi sami. Skozi mesto teče mogočna reka in mu s tem mu daje poseben pečat. Številni mostički preko reke ter ponekod speljana reka kar pod mogočne stavbe je več kot zanimivo za fotografiranje. Zgodovinske stavbe, kombinirane z lesom, so pravi magnet za obiskovalce, predvsem ker so okrašene z rožami. Na vseh okenskih policah je korito z rožami. Center mesta s številnimi lokali in trgovinicami je odlična točka za obiskovalce, kjer bodo tudi otroci uživali ob slastnem sladoledu ali pa igralih, ki smo jih našli na kar treh lokacijah. 


Švica
Švica je za nas predstavljala zgolj točko za obisk prijateljev, a vendarle smo si vzeli čas za obisk znanega mesta ob jezeru Zürichsee. Mesto Zürich je največje mesto v Švici ter večkrat razglašeno za mesto z največjo kakovostjo življenja.

V jezeru se lahko kopate, imate urejena kopališča z vso dodatno ponudbo, lahko se vozite s čolni, ladjicami, s supi, ob jezeru so tudi igrala za otroke itd. Okolico Züricha predstavljajo hribi in neokrnjena narava. Številni znani vrhovi, ki so vredni obiska, so Gubrist, Hönggerberg, Käferberg, Zürichberg, Adlisberg, Öttlisberg. Mesto ima tudi veliko muzejev, od zgodovinskih do sodobnih. Prav tako so v mestu na ogled razne zgodovinske stavbe. Uživate lahko na promenadi nedaleč od centra mesta, kjer lahko opazujete jezero ter okoliške hribe. Mnogi si Švico zapomnijo tudi po njihovi slastni čokoladi. Imajo namreč vrhunske in svetovno znane čokolade, Lindt, Frej in Camille Bloch.


Liechtenstein
Ko smo že ravno bili blizu Liechtensteina, smo se ustavili še v tej majhni državici ter si ogledali glavne zanimivosti. Liechtenstein je kneževina, ki je ujeta med čudovite gore med Švico in Avstrijo. Glavno mesto države je Vaduz, ki je prav tako zelo majhno. V strogem mestnem jedru je na voljo nekaj lokalov ter trgovinic s spominki. Nad mestom se mogočno dviga grad, v katerem že 250 let živijo vladarji Liechtensteina. Do gradu se lahko podate peš ali pa z avtom, žal pa ni odprt za javnost.


Povratek preko Avstrije
Ob povratku proti domu smo ponovno potovali preko Avstrije in se tokrat ustavili v »prestolnici Alp«, Innsbrucku. Čudovito mesto v osrčju gora. Znano zimsko športno središče, ki pa privablja trume turistov tudi v preostalih delih leta. Predvsem v času božičnih praznikov pa mesto še posebej slovi in privablja turiste. V Innsbrucku priporočam ogled znane skakalnice Bergisel, kjer se odvija del prestižne turneje štirih skakalnic. Priporočam tudi ogled centra mesta, kjer je na kupe poslikanih zgodovinskih stavb in pestra gostinska ponudba. Ena najbolj poznanih stavb nosi majhno zlato strešico, ki velja za enega najbolj razpoznavnih znakov Innsbrucka. Gre za streho, pokrito z 2.657 pozlačenimi bakrenimi opekami, ki je bila narejena za cesarja Maksimilijana I., da je lahko z balkona pod streho opazoval in užival v dogodkih, ki so se odvijali na trgu pred njim. V okolici Innsbrucka se je možno podati v hribe ali pa se z gondolo zapeljati nekoliko višje.


Potovanje po Evropi z otroki je bilo več kot zabavno. Potrebnih je le nekoliko več postankov ter preživeti več časa na točkah, zanimivih otrokom.

Sorodni članki

Prijava