Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Keszthely: zdravilišče in sprostitev pri Blatnem jezeru

Keszthely se nahaja na zahodni obali Blatnega jezera na Madžarskem in je popolna kombinacija kulture, zabave, sonca, sprostitve in zdravilišča.
Vsebina
Presenečena sem, da to ni večja turistična destinacija, saj ponuja zares veliko in ni težko dosegljiva z vlaki ali avtobusi z vse Evrope. Pravzaprav je prav to razlog, da sem se odločila obiskati mesto. Dolg vikend, nisem ga želela preživeti doma, želela sem raziskovati. Živim v Grazu in celotna pot je trajala tri ure. Rezervirala sem karte in preprosto šla, bila sem odprta za presenečenja.

Petek: prve izkušnje mesta

Ko sem prispela, sem se odločila, da raziščem mesto in si privoščim večerjo. Središče mesta je kar majhno, a lepo ohranjeno z restavracijami in trgovinami. Skoraj vse se nahajajo na peš coni Kossuth Lajos, ki je pravo središče mesta.
 
Tukaj se nahajajo muzeji in turistične atrakcije, kot je muzej nostalgije z zbirko starih predmetov, muzej lutk, kjer hranijo lutke iz vsega sveta in parlament Polž, model madžarske parlamentarne stavbe, ki je narejen iz hišk polžev. Ko sem prišla v središče mesta, je vse bilo zaprto, a prepričana sem, da so muzeji zares zanimivi in zabavni. Vsi se nahajajo na glavni ulici, ki je dolga 500 metrov. 
 
Na koncu se nahaja Festeticsova palača. Graditi jo je začel Kristóf Festetics leta 1745, a njena gradnja je trajala kar stoletje. Danes je ena najlepših in najbolj tipičnih palač na Madžarskem. Je zelo lepa in vstopnina je brezplačna, tako da lahko vsi pobliže občudujejo palačo in se sprehodijo po čudovitih vrtovih z majhnimi gozdovi, mostovi in ribniki. Obiskovalci lahko obiščejo tudi notranjost palače, hišo palm in muzej kočij. Vstopnina za vsako prej omenjeno zanimivost stane okoli pet evrov. 

Sobota: Zdraviliški dan v Hevizu

V soboto je bilo oblačno in bolj mrzlo kot v petek, zato sem se odločila, da upoštevam nasvet in se podam v sosednji kraj Heviz, saj sem prebrala, da je to znan zdraviliški kraj.
 
Nisem bila pripravljena na moje odkritje. Imajo največje termalno jezero na celem svetu z podvodnimi tokovi, ki imajo skozi vso leto do 38 stopinj. Voda ima med 22 in 32 stopinj, odvisno od vremena in letnega časa. In to še ni vse. Voda je polna mineralov, ki je zdravilna za vse, ki imajo težave s kožo, kostmi ali sklepi. Blizu je tudi ena najslavnejših bolnišnic v zahodni Evropi za takšne težave.
 
Kako priti tja? Okoli štirikrat na uro pelje avtobus iz mesta Keszthely, iz avtobusne postaje nasproti železniške postaje. Heviz je le 6 kilometrov stran, vožnja traja 10 minut in vas bo stala 1 evro. 
 
V Hevizu vas avtobus odloži na avtobusni postaji, ki se nahaja le 200 metrov od wellness centra. Slediti morate samo ljudem, ki vedno hodijo v tisto smer.
 
Cene so prav tako bile lepo presenečenje. Za tri ure kopanja v jezeru ali za štiri ure, če je pred zaprtjem, boste odšteli okoli 8 evrov. Za le 16 evrov lahko štiri ure uživate v savnah in imate dostop do jezera. V vstopnino je vključen tudi blatni bazen, kar je prav tako pomembno.
 
Ko vstopiš, vidiš, da je vse izjemno. Največ obiskovalcev je starejših in kraj je neverjeten. Prav ne moreš verjeti, da je celotno jezero največji termalni bazen na svetu, zares je zelo velik.
 
Ko pa greš v vodo, končno verjameš. Je topel, svetlo zelen in zelo sproščujoč. Na vodi je nekaj rastlin, a meni to ne pokvari izkušnje, le doda kanček narave. Zaradi vročine ljudje ne plavajo, a se držijo za kose lesa, ki so jih namestili v vodo. Samo lebdijo in se sproščajo.
 
Po štirih urah, v to je bil vključen tudi obisk naravnega blatnega bazena, je bila moja koža prenovljena. Moja koža ni bila tako mehka, ko sem se rodila! Bila sem zelo sproščena in izkušnja je bila zagotovo vredna časa in denarja.
 
Po mojem obisku zdravilišča, sem šla nazaj na avtobus, ki za mesto Keszthely vedno čaka na peronu 3. Lahko si samo predstavljate, kako dobro sem spala tisto noč.

Nedelja: Na plaži Blatnega jezera

V nedeljo je bilo topleje, zato sem se odločila, da raziščem obalo Blatnega jezera. Glavni vhod na plažo se nahaja ob železniški postaji, prečkaš samo tir. Takoj zatem se pokažejo majhne trgovine, restavracije in sladoledarji, ki pozdravijo obiskovalce v domačnem okolju.
 
Bila sem presenečena, kako čista in lepa je bila plaža, saj ne računajo vstopnine, kar včasih pomeni, da plaže ne vzdržujejo preveč redno, a tokrat je bilo ravno nasprotno. Čudovita obala, še več restavracij in kavarn, lepa območja za ležanje s peskom in travo. Jezero ni zelo globoko, hoditi moraš zelo daleč, da voda pride do pasu. A to je tudi pozitivna stvar za družine, saj se lahko otroci zabavajo brez skrbi. 
 
Opazila sem tudi najbolj izstopajoč način turizma v regiji: Veliko ljudi kolesari okoli jezera, kar jim vzame okoli dva do tri dni, odvisno od osebe. S tem lahko uživajo v čudoviti pokrajini in odkrijejo manjša mesta na obali.
 
Na obali in na promenadi lahko vidimo tudi družine, ki kolesarijo z otroki. Naslednjič, ko pridem v Keszthely (in zagotovo pridem nazaj), bom vzela kolo in kolesarila okrog.

Zanimive povezave

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava