Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Prestolnica Lizbona iberske države Portugalske

Poslušajte zvočni odlomek

Nastanek antičnega rimskega mesta Olisipo

Lizbona je glavno mesto Portugalske. V osrednjem delu mesta prebiva 547.773 ljudi. Celotno urbano območje šteje 2.986.162 prebivalcev. Število slednjih iz leta v leto narašča, kar po dosedanjih izsledkih nakazuje, da bo do leta 2035 na urbanem območju mesta število prebivalcev naraslo na 3.124.833, in sicer na področju 3.015,24 kvadratnega kilometra. Urbani del mesta je največji v Evropski uniji in se vsako leto povečuje. Lizbono letno obišče 140.000 turistov, medtem ko več kot 20.000.000 ljudi potuje v prestolnico in iz prestolnice z uporabo letališča Humberto Delgado. Prestolnico Portugalske lahko spoznate s koristnimi popotniškimi nasveti, ki jih pridobite s Popotniškim združenjem Slovenije in krovno organizacijo Hostelling International.

Področje današnje prestolnice so leta 1200 pr. n. št. naselili Feničani in naselje poimenovali Ulyssippo po feničanskem izrazu Alis-Ubbo, kar pomeni čudovito pristanišče. Naselje Ulyssippo so pozneje osvojili Grki in Kartažani, dokler niso leta 205 pr. n. št. mesta osvojili Rimljani in ga poimenovali Felicitas Julia Olisipo. Za časa diktature rimskega politika Gaja Julija Cezarja je naselje Felicitas Julia Olisipo z uredbo postalo zakonsko opredeljeno kot občina ter tako pridobilo status lokalne samouprave. Felicitas Julia Olisipo je bila del rimske province Luzitanije, vendar je z razpadom rimskega cesarstva leta 409 n. št. postalo ozemlje germanskega ljudstva Svebi.

Samostan Jerónimos in Belemski stolp

Raziskuj kulturne znamenitosti Lizbone z električnim vozilom, ki ga najameš s ponudbo Lizbona: vstopnice za ogled samostana Jerónimos in Belemskega stolpa. Električno vozilo Renault Twizy je primerno za dve osebi. Z GPS avdio vodnikom lahko spoznaš zgodovino prestolnice, obiščeš sosesko Belém, samostan Jerónimos in Belemski stolp. Svojo dogodivščino z vožnjo po mestu predvajaj v živo in izkušnjo deli s prijatelji ali družino na družbenih omrežjih. Za najem električnega vozila je treba imeti vozniško dovoljenje in potni list. V ponudbo sta vključeni po dve vstopnici za samostan Jerónimos in Belemski stolp, brezplačno parkiranje po mestu, Wi-Fi, videoposnetek sedemurnega doživetja in zavarovanje za dve osebi ter električno vozilo.

02_Attractions_of_Lisbon_-_Znamenitosti_Lizbone_-_Photo_by_Paulo_Evangelista_on_Unsplash.jpg

Samostan Jerónimos so pričeli graditi leta 1506, da bi obeležili spomin na vrnitev portugalskega pomorščaka in admirala Vasca da Game. Stavbo je zasnoval arhitekt Diogo de Boitaca v gotskem ali portugalskem manuelinskem slogu, poimenovanem po kralju Manuelu I. Zaključna dela na samostanu so bila izvedena v 17. stoletju. Projekt je podprl kralj Manuel I. s sredstvi, ki jih je pridobil z uvozom začimb iz afriških držav in držav tretjega sveta. V samostanski cerkvi Santa Maria so v grobnicah shranjeni posmrtni ostanki Vasca da Game, Luisa de Camõesa in Fernanda Pessoe. Samostan Jerónimos je z letom 1983 bil vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine.

Belemski stolp je nastal med letoma 1514 in 1520 na severnem bregu reke Tajo. Zasnoval ga je arhitekt in kipar Francisco de Arruda v manuelinskem slogu. Objekt so uporabljali za zaščito mesta, pozneje pa so ga preuredili v svetilnik in carinski urad. Arhitektura stolpa obsega štiri nadstropja s strešno teraso. Nadstropja povezujejo spiralne stopnice, ki se dvigujejo od pritličja do vrha stolpa, kjer se nahaja terasa. V prvem nadstropju je zasnovana guvernerjeva dvorana, v drugem nadstropju kraljeva dvorana, tretje nadstropje vključuje dvorano za občinstvo in četrto nadstropje kapelo. Štirinadstropni stolp je zgrajen iz apnenca in meri 30 metrov v višino.

03_Attractions_of_Lisbon_-_Znamenitosti_Lizbone_-_Photo_by_Audra_Custodio_on_Pexels_-_Belem_Tower.jpg

Kaj vse doživeti v Lizboni?

Lizbona omogoča številne možnosti za spoznavanje zgodovine mesta, ogled kulturnih znamenitosti, športno udejstvovanje, sprostitev in zabavo. Z zanimivo ponudbo Lizbona: skok gor, skok dol – vožnja z avtobusom lahko obiskovalec z avdio vodnikom spozna mesto v trinajstih jezikih. Prihrani denar in spoznaj Lizbono s ponudbo Kartica Lizbona: 24-, 48- ali 72-urni dostop, ki omogoča neomejeno uporabo javnega potniškega prometa, možnost ogleda 39 muzejev v mestu ter različne ugodnosti v restavracijah, trgovinah in na drugih prizoriščih. Odkrij eno od sedmih čudes sveta z zasebno ponudbo Lizbona: zasebni ogled mesta z avtomobilom – samostan Jerónimos in spoznaj kulturne znamenitosti ter muzejsko zbirko narodnega muzeja kočij.

Športne aktivnosti se lahko udeležiš v naravnem parku Arrábida z adrenalinsko preizkušnjo, ki jo prinaša ponudba Lizbona: dogodivščina s kajakom in potapljanjem. Preizkusi se v vožnji s kajakom, potapljanju, skoku s klifa in raziskovanju jam. Izogni se dolgi čakalni vrsti pri vstopu v grad São Jorge z enkratno ponudbo Lizbona: grad São Jorge z vstopnico za preskok vrst s spremstvom. Spoznaj grad iz 10. stoletja z značilnim arheološkim najdiščem mavrskih ostalin. Sproščanje na jadrnici s ponudbo Lizbona: mestno križarjenje z jadrnico po reki Tajo prinaša dvourno doživetje ob sončnem zahodu, glasbi in kozarčku osvežujoče pijače.

04_Attractions_of_Lisbon_-_Znamenitosti_Lizbone_-_Photo_by_Julia_Volk_on_Pexels_-_Sao_Jorge_Castle.jpg

Fantastično doživetje prinaša ponudba Lizbona: galerija Immersivus Lizbona vstopnica za razstavo, kjer lahko s pomočjo umetniških projekcij doživiš umetnost starega Egipta, Klimta, Moneta, Michelangela in da Vincija. Obisk palače Pena, zasnovane v romanskem in neomanuelinskem slogu, omogoča ponudba Sintra: vstopnica za palačo Pena in vstop v park, s katero spoznaš palačo iz 19. stoletja, ki je leta 1995 postala spomenik Unescove svetovne dediščine. Aktivnost na vodi s tečajem deskanja predstavlja ponudba Lizbona: voden izlet in tečaj deskanja, ki v dveh urah s profesionalnimi inštruktorji približa osnovno znanje o deskanju na vodi z vso potrebno opremo.

Popotniški nasveti HI za vsakogar

Vsem popotnikom, ki načrtujete potovanje v portugalsko prestolnico, Popotniško združenje Slovenije in Hostelling International svetujeta, kako najbolje preživeti svoj čas v tujini in kje izkusiti storitve HI, ki predstavljajo merilo trajnostnega načina potovanja. Koristne popotniške nasvete pridobite s članki v spletni reviji Globetrotter, kjer novinarji Popotniškega združenja Slovenije odkrivajo različne destinacije. Preberi si članek o Lizboni z naslovom Najlepši deli Portugalske ter spoznaj kulturne in naravne znamenitosti mesta ter njegove bližnje okolice. Več koristnih popotniških nasvetov pa pridobiš s člankom Lizbona, ki vsebuje nasvete o tem, kako organizirati potovanje v lastni režiji. Za vse tiste, ki bi si želeli ogledati še druge dele Portugalske, lahko to storite s člankom Potovanje na Portugalsko.

05_Attractions_of_Lisbon_-_Znamenitosti_Lizbone_-_Photo_by_Matheus_Frade_on_Unsplash.jpg

Storitve HI popotnikom nudijo ugodnosti in udobje v nastanitvah, ki jih najdeš po vsem svetu. Vodilo Hostelling International je popotniku ponuditi najboljše storitve in prijetno izkušnjo v trajnostno usmerjenih nastanitvenih objektih, kjer so dobrodošli tako mladi kot stari popotniki. Na Portugalskem tako že leta uspešno sodeluje z organizacijo hostlov Movijovem, ki sledi isti viziji in popotnikom ponuja kakovostne hostle s plažami, nočnimi klubi in kulturnimi znamenitostmi v neposredni bližini. Obljublja nepozabna doživetja, ki bodo ostala v spominu. V Lizboni te tako pričakujejo v Hostlu HI Lizbona, ki se nahaja v centru mesta. Gostom ponuja skupinsko ali zasebno sobo in skupne prostore z biljardno mizo in televizorjem.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava