Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

City break in Stockholm – 2. del

Če smo se v prvem delu sprehodili skozi zgodovino mesta, njegove razstave, muzeje in galerije, bo drug del namenjen povsem drugačnim doživetjem, saj se obisk Stockholma še zdaleč ne konča, ko odkljukamo zanimivosti, ki smo jih spoznali v prvem delu.

Vsebina
Stockholm ponuja še mnogo več, med drugim tudi največjo sferično zgradbo na svetu. Na seznam "nekoliko drugačnih" znamenitosti lahko uvrstimo: 

Muzej žganih pijač & "THE ABSOLUT" zbirka umetnin

Glede na to, da je ta atrakcija povezana z alkoholnimi pijačami, vas zgolj napotimo na spletno stran, saj ne bi radi promovirali uporabe alkohola. www.spritmuseum.se . V kolikor vas pot vseeno zanese tja izstopite na postaji tramvaja Gröna Lundor ali uporabite Djurgården ferries.

Pogled z vrha globusa 

Skyview je zanimivost svetovnega formata, saj se vzpnemo na vrh največje sferične stavbe na svetu - Ericssonovega globusa - stockholmske znamenitosti. S 130 m nadmorske višine je pogled na Stockholm fantastičen in celovit. Dve gondoli vozita na vrh vsakih 10 minut, vse skupaj pa traja približno pol ure. Za "skyview" izstopite na postaji podzemne železnice Globen.

Östermalmshallen

Östermalmshallen je najstarejša aktivna stockholmska tržnica iz leta 1888, kjer lahko na različnih stojnicah občudujete obilo rib in morskih sadežev, mesa, perutnine, sirov, čokolad, svežega sadja in zelenjave ter cvetja Tržnico je treba obiskati že zaradi zanimivega vonja, če pa jo obiščete v času kosila, pa boste tam našli tudi pestro gostinsko ponudbo. Za obisk te zanimive tržnice izstopite na postaji podzemne železnice Östermalmstorg, izhod Östermalmstorg.

Švedski dizajn in moda

Švedska se uvršča med vodilne svetovne države na področju dizajna in mode. Za vse, ki bi radi zvedeli zakaj, vabimo v del mesta, ki se imenuje SoFo in Södermalm, kjer boste našli galerije, trgovine z umetninami, salone pohištva in butike, ki prikazujejo modo in dizajnerje modnih dodatkov, tako znanih, kot manj znanih. Tukaj je tudi kopica trgovin s keramiko, nakitom, modnimi oblačili in seveda dosti kavarn in restavracij. Za obisk tega dela mesta izstopite na postaji podzemne železnice Medborgarplatsen in se sprehodite ali prestopite na avtobus št. 3 do postaje Åsögatan.

Organiziran ogled stockholma

V kolikor bi radi mesto najprej spoznali organizirano in se šele potem sami odpravili na lov za znamenitostmi, predlagam, da se odločite za dvouren ogled s turističnim panoramskim avtobusom, in nadaljujete z eno izmed mnogih ladjic, ki vas popeljejo med otoki in otočki ter pod mostovi, saj ima, kot je povedano že v uvodu, Stockholm kar 57 mostov, ki povezujejo 14 otokov.

Stockholmska mestna kartica - nepogrešljiva spremljevalka vsakega popotnika

Mestna kartica je odlično orodje za aktiven city break v Stockholmu, saj vključuje ves javni prevoz in prost vstop v skoraj vse muzeje, parke, razstave in atrakcije (preko 80 muzejev in atrakcij), brezplačen, poleg tega pa vključuje tudi brezplačen voden ogled mesta z ladjo, kolesom in peš. Celo prevoz od letališča z mestnim prometom (SL) je vključen - doplačilo je le letališka pristojbina. Čeprav se zdi cena na prvi pogled nekoliko visoka, boste ob pogledu na cenik vstopnin in prevozov hitro spoznali, da je bil nakup več, kot smiseln, saj boste zanjo odšteli med od 24 EUR/dan (oziroma 120 EUR za 5-dnevno), ali 30 EUR/dan (oziroma 90 EUR za 3-dnevno) do 56 EUR za enodnevno mestno kartico. Kartico lahko naročite pred odhodom, ali pa jo kupite kar na letališču v Stockholmskem centru za obiskovalce na terminalih 2 in 5. Vse ugodnosti in še mnogo več pa najdete v angleškem jeziku na http://sthlmbr.episerverhosting.com/en/stockholmcard/.
 
V kolikor vas z vsemi atrakcijami, ki jih Stockholm ponuja še nisem utrudil in je ostalo še nekaj energije za večerno raziskovanje, Vam Stockholm ponuja široko paleto plesnih klubov in tematskih barov, a tukaj ni pametnega nasveta za tiste s tanjšimi denarnicami. Nočno življenje v Stockholmu, njegovi odličnosti navkljub, ni poceni, saj so predvsem alkoholne pijače visoko obdavčene. Glede na to, nimamo namena reklamirati prekomernega pitja, pa boste z zdravo mero razuma tudi večer preživeli brez osebnega bankrota. 
 
Stureplan - za bogate, lepe in slavne - je simbol razkošja in stila. Sem prihaja mestna "smetana". Pripravite se na žametne vrvi in dolge vrste, kjer po čakanju najprej presodijo, ali spadate v klub ali ne. Namig: Pridite dovolj zgodaj.

Södermalm - sproščeno, cool in odprto za vse

Iščete boemsko, hipstersko, rockabilly, reggae, elektro, rock ali gay sceno? Tukaj najdete prav vse našteto. Gre za sproščeno in cenejšo alternativo zgornjemu Stureplanu. Centri nočne zabave so okrog Slussna, Medborgarplatsen  in trendovskega območja SoFo in v okrožju Hornstull.
 
Hrana in pijača: Cene hrane in pijače v Stockholmu so sicer nad evropskim povprečjem, a še vedno lahko najdete odlične azijske all-you-can-eat restavracije, kjer boste za "neomejeno" količino hrane odšteli okrog 10 EUR. V kolikor ste pa zadovoljni hitro prehrano ali celo supermarketom, potem boste lahko tudi s še manjšimi stroški potešili svoje lačne želodčke med potepanjem po mestu. 
 
Opozorila: Stockholm velja za zelo prijazno in varno mesto, stopnja kriminala pa je sorazmerno nizka. Tako sprehajanje tudi v nočnih urah ne predstavlja posebne nevarnosti, čeprav previdnost nikjer ni odveč. Resna past za turiste v Stockholmu so taksisti. Vsi taksisti sicer imajo taksimetre, a cene lahko določajo prosto. Že tisti taksiji, ki so priporočeni kot ugodnejši (npr Taxi Kurir, Taxi Stockholm ali Taxi 020), so precej dražji, kot v večini drugih evropskih držav, saj za 10 km oz. 15 min (ta podatek je na vsakem taksiju na vidnem mestu) zaračunajo med 25 in 45 EUR, dražji taksiji pa dosegajo tudi do 100 ali več EUR za enako razdaljo in to na popolnoma legalen način, saj lahko cene prosto določajo, vaša odločitev pa je, ali se boste za takšno ceno peljali. 

In sedaj pridemo do vprašanja, kako si lahko najceneje in najhitreje ogledamo znamenitosti, ki nas zanimajo ter kako bomo načrtovali City break v Stockholmu.

1. korak: Poiščemo ugodne letalske vozovnice

Pri tem je potrebno paziti tudi na ure prihoda in povratka, saj letala, ki pridejo pozno popoldan ali zvečer in odidejo zgodaj zjutraj pomenijo dodatni dve nočitvi za ista doživetja. Na spletu je na desetine strani, ki ponujajo ugodne letalske povezave, na kaj morate paziti pri nakupu letalske vozovnice pa lahko preberete v članku Katje Prnaver  na www.globetrotter.si/links-det.asp?id=756&c=66&l=2013. Ob nakupu vozovnice smo se tudi odločili, koliko časa bomo preživeli v Stockholmu in kaj vse nameravamo tam početi

2. korak - namestitev

Ko smo se odločili kako dolgo nameravamo preživeti v Stockholmu in ko imamo letalsko vozovnico "v žepu" sledi rezervacija prenočišča. Ugodne in kakovostne namestitve najdete na www.youth-hostel.si, kjer lahko uredite tudi Hostelling international izkaznico za ugodnejše cene v Youth Hostlih. Nočitev za imetnike Hostelling international kartice v Stockholmu je že od 24,5 EUR v skupnih ležiščih na ladji v središču mesta, od 30 EUR v dvoposteljni celici v bivšem zaporu Långholmen, pa do dobrih 50 EUR v 4-posteljni sobi v trupu Boeinga 747 na letališču Arlanda. Poleg teh treh pa je na voljo še kup drugih kvalitetnih Youth Hostlov, ki vam jih ponuja švedsko združenje Youth Hostlov "STF - Svenska Turistföreningen" na www.svenskaturistforeningen.se/en/

3. korak - mestna Stockholm kartica

V kolikor je do vašega odhoda še dovolj časa, lahko kartico kupite preko spleta, a zato ni prav nobene potrebe, saj jih prodajajo na letališču in tako jo boste koristili že na primestne vlaku (SL), ki vozi z letališča do centra mesta.

Primer 5-dnevnega city breaka ob koncu aprila in začetku maja:

  • Letalska vozovnica iz Budimpešte (wizzair) ali benetk (ryanair) med 100 in 150 EUR
  • 4 nočitve v Stockholmu v več-posteljni sobi na ladji v centru mesta - okrog 100 EUR
  • 5 dnevna mestna Stockholm kartica - 120 EUR
S tem praktičnim izračunom smo tako pokazali, da si lahko 5-dnevni city break v Stockholmu z letalsko vozovnico, spanjem hrano, vsemi prevozi v Stockholmu in ogled vseh muzejev, galerij, razstav in drugih atrakcij, ki vas zanimajo, z vožnjo z ladjico, vodenim ogledom mesta v angleščini in še mnogo več privoščimo že za dobrih 300 EUR, k čemur je potrebno prišteti še stroške hrane in večerne zabave. Ampak to so stroški, na katere lahko vplivate in se sami odločite, koliko mislite zapraviti.  
 
Na svidenje v Stockholmu!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava