Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

City break in Stockholm – 1. del

Mesto, ki ima Youth Hostel tudi v zaporu, na ladji in celo v trupu Boeinga 747.

City break je angleška beseda, ki se dokaj uspešno tihotapi tudi v slovenski jezik in pomeni kratek a intenziven obisk mesta in njegovih zanimivosti. City break je lahko samostojen izlet v določeno mesto, lahko pa je tudi del večjega potovanja, mesto pa si ogledamo v prestopu, ko potujemo v kakšno bolj oddaljeno deželo. Naporu navkljub nisem našel ustreznega kratkega prevoda v slovenščino in zato bom ta angleški izraz uporabljal v celotnem članku o Stockholmu.
Vsebina
Visoke cene hrane in spanja, predvsem pa pijače so stereotipi, ki jih pogosto povezujemo s Švedsko in prav to so pogosto razlogi, da se odločimo za kakšno drugo varianto. Prav zato želim s tem člankom pokazati, da lahko Stockholm doživimo tudi brez debele denarnice ali bogatih botrov potovanja. A o tem na koncu, pri praktičnih nasvetih, saj vas moram najprej prepričati zakaj je smiselno odpotovati v Stockholm in tam preživeti nekaj dni.
 
Stockholm je s 87,5 m2 zelenih površin na prebivalca zagotovo ena najbolj zelenih prestolnic v svetu, zato ni čudno, da je bila proglašena za prvo Evropsko zeleno prestolnico leta 2010. Če ostanemo pri zeleni barvi, je Stockholm tudi prvo mesto, ki ima v mestu nacionalni park in sicer kraljevi nacionalni mestni park s kar 27 km2 površine. Hammarby Sjöstad je postal vzorčni model za trajnostno naravnano mestno četrt. Celo letališče Arlanda je postalo prvo letališče, ki je prejelo ACI - evropsko okoljsko priznanje. Mesto ima okrog 100 parkov, arhipelag, katerega sestavni del je tudi mestno jedro Stockholma pa šteje 30.000 otokov in otočkov. Samo mestno jedro se razprostira na 14 otokih, ki so povezani z 52 mostovi, področje občine pa meri 216 km2 od katerih predstavljajo 13% vodne površine, mesto samo pa ima okrog 160 kilometrov obale. Že vse to je skoraj dovolj, da se odločimo za obisk, čeprav še nisem začel naštevati znamenitosti. 
 
Glede na to, da smo se odločili za City break, bom zgolj na kratko opisal čim več znamenitosti, saj je smisel City breaka ravno to, da v nekaj dneh obredete vse znamenitosti in ne v ležernem sprehajanju ali poležavanj na plaži. Atrakcije, ki so povezane z zgodovino mesta in Švedske se sicer nahajajo v ožjem mestnem jedru, a en dan bo najbrž premalo, tudi za zelo aktivnega popotnika. 

Gamla Stan  - staro mesto 

Gamla Stan je dejansko biser Stockholma, saj je bilo tukaj ustanovljeno mesto v 13. stoletju, veliko občudovanja vrednih zgradb pa je iz 17. stoletja. Priporočam sprehod po ozkih kamnitih ulicah, brez strahu, da bi se zgubili, saj je Gamla Stan majhen in grajen v krogu. Tukaj lahko tudi občudujete menjavo straže pred kraljevo palačo, ali pa se zgolj odpočijete na enem izmed simpatičnih trgov in ob domačem sladoledu uživate v vzdušju starega mesta. Za obisk Gamla Stana izstopite na postaji podzemne železnice Gamla Stan.

Muzej Alfreda Nobela in Nobelove nagrade

Sodoben dizajn in tehnologija predstavljata zgodovino Nobelove nagrade. Obiskovalci bodo zvedeli dosti uporabnega o Alfredu Nobelu, nagrajencih in njihovih revolucionarnih idejah. Muzej se nahaja v prostorih nekdanje borze v starem mestu pri Stortorgetu. Za obisk muzeja Alfreda Nobela izstopite na postaji podzemne železnice Gamla Stan.

Kungliga Slottet - kraljeva palača  

Kraljeva palača sodi s svojimi več kot 600 sobami med največje naseljene zgradbe na svetu. Zgrajena je bila v 18. stoletju v baročnem stilu na področju gradu "treh kron", ki je zgorel leta 1697. Obiskovalci si lahko ogledajo reprezentančne državne prostore, različne muzeje, kraljevsko orožarno ter si ogledajo in celo nadenejo oblačila, ki so jih uporabljali. Za obisk kraljeve palače izstopite na postaji podzemne železnice Gamla Stan.

Stadshuset - mestna hiša

Stolp mestne hiše, s tremi kronami na vrhu, je zagotovo najbolj markanten orientir v Stockholmu. Nanj se lahko tudi povzpnete in uživate v odličnem razgledu. Mestna hiša pa je še zmerom administrativno središče mesta, kjer je zaposlenih na stotine ljudi. V mestni hiši je 10. decembra vsako leto Nobelov banket. Ob obisku na vsak način obiščite zlato dvorano, kjer je mozaik z 18.500.000 zlatimi ploščicami. Za obisk Mestne izstopite na postaji podzemne železnice T-centralen ali  Rådhuset ter se sprehodite nekaj minut ali pa uporabite avtobus 3 ali 62.

Vasamuseet - muzej ladje VASA  

Vsak obiskovalec si ladjo VASA enostavno mora ogledati. Ladja VASA se mogočno šopiri v muzeju VASA, po tem, ko so jo po 333 letih rešili z morskega dna, kjer je počivala od potopa na krstni vožnji leta 1628. Prav zaradi ladje VASA, ki pa je muzej VASA edini te vrste na svetu. Za obisk VASA muzeja izstopite na postaji tramvaja Vasamuseet ali uporabite Djurgården ferries. 

Skansen - muzej na prostem 

Muzej je bil ustanovljen leta 1891 in je najstarejši muzej na prostem na svetu. Ogledate si lahko preko 150 modelov hiš in drugih zgradb v naravni velikosti z vseh koncev Švedske, zato ga večkrat imenujejo "Švedska v malem". Večina stavb ponazarja 18., 19. in zgodnje 20. stoletje, Skansen pa je tudi prostor, kjer se odvijajo tradicionalne prireditve, tradicionalne tržnice, folklorne predstave in ostali dogodki in proslave. Obiskovalci se lahko na praktičnih primerih seznanijo s švedsko domačo obrtjo in folkloro, ponujajo pa tudi ogromno za otroke in ljubitelje živali, saj v Skansnu domujejo losi, tjulnji, medvedi, jeleni, lisice ter druge nordijske živali ter kup domačih živali; tudi ptic, ki priletijo na roko in z roke zobljejo zrnje. Za obisk Skansna izstopite na postaji tramvaja Skansen ali uporabite Djurgården ferries.
 
Za ljubitelje likovne umetnosti, literature in glasbe je Stockholm ravno pravi kraj za City break, saj so z mestom povezana imena kot je Astrid Lindgren ali glasbena skupina ABBA. Sami ste lahko del tega, saj so muzeji in galerije tudi interaktivne.

Abba the museum

Glasbe, oblačila, besedila, muzikali in filmi o glasbeni skupini ABBA so zbrani v muzeju, odprtem pred slabim letom, maja 2013. Gre za moderen in interaktiven muzej z neprekinjeno glasbeno spremljavo. Je eden redkih muzejev iz katerega na koncu odplešete v ritmi skupine ABBA. Muzej je del švedske "dvorane slavnih", kjer boste zvedeli tudi več o švedski pop glasbi. Za obisk ABBA muzeja izstopite na postaji tramvaja Gröna Lund ali uporabite Djurgården ferries.

Junibacken 

Junibacken je posvečen Astrid Lindgren in njeni literaturi ter literaturi drugih pomembnih otroških avtorjev. Po sprehodu čez Trg knjižnih zgodb, kjer živijo najslavnejši knjižni junaki, vas čaka vlak, ki vas popelje skozi zgodbe Astrid Lindgren do končne postaje v hiši Pike Nogavičke. Za obisk Junibackna izstopite na postaji tramvaja Djurgårdsbron ali uporabite Djurgården ferries.
 
Poleg znamenitosti, ki jih najdemo samo v Stockholmu, pa so tukaj še številne galerije in razstave, kot na primer:
In s tem se naše raziskovanje Stockholma še zdaleč ne konča, le na naslednjo številko spletnega časopisa Globetrotter boste morali počakati za drug del zgodbe.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava