Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Najboljša doživetja v Stockholmu

Stockholm velja za najlepšo prestolnico Skandinavije in ponuja zanimivosti za vse tipe popotnikov. Če iščete nekaj več kot tipičen turističen ogled mesta, njegovih lepih hiš in kakšnega muzeja, potem ste prišli na pravo mesto. Tukaj boste izvedeli, katera so najboljša doživetja v Stockholmu.

Vsebina

1. Spanje na ladji

Ko načrtujemo potovanje, je ena izmed prvih misli: »Kje bomo pa spali?« V Stockholmu se nahaja en prav poseben hostel, v katerem bi moral prespati vsak popotnik. Hostel Af Chapman se nahaja na približno 100 let stari ladji, zasidrani ob otočku Skeppsholmen v centru Stockholma. Hostel af Chapman ponuja ladijske kabine – tiste čisto ta prave, kjer so tla rahlo nagnjena; spiš na pogradih in imaš samo eno majhno lino za okno. Na palubi pa so še ohranjeni jambori, raznorazne vrvi in seveda razgled na stari del Stockholma, na Gamla Stan.

Kot imetniki kartice Hostelling International imate v tem hostlu 10-odstoten popust, kar naredi spanje na ladji af Chapman ne samo res posebno doživetje, pač pa tudi ugoden način prenočevanja. Pa brez skrbi, ladja je dobro usidrana in se ponoči ne ziba na morju.

2. Vožnja z metrojem

Metro v Stockholmu je več kot le prevozno sredstvo – je najdaljša umetniška galerija! Več kot 90 odstotkov vseh postaj so namreč preuredili in preoblikovali v umetniške instalacije. Pa naj gre za kakšne skulpture na postaji ali pa stenske poslikave na najrazličnejše načine. Med najlepše postaje sodijo T-centralen (glavna postaja), Universitet, Stadion in Kungsträdgården.

3. Dolgi dnevi

Rekla bi, da je najboljši čas za potovanje v Stockholm junija, ko so dnevi najdaljši. Namreč, izkusiti to, da je sončni zahod šele ob 22. uri, sončni vzhod pa že okoli 4. ure zjutraj, in da tudi sredi noči nikoli ni zares temno, je res nekaj posebnega. Nenavadno je, kako se naše telo odzove na tako dolge dneve. Spanec kar naekrat postane nepomemben, energije imamo ogromno in dneve lahko res dobro izkoristimo, brez pretirane utrujenosti.

4. Križarjenje po Stockholmskem arhipelagu

Stockholm je deloma postavljen na celini, deloma pa je raztresen po številnih večjih in manjših otočkih, ki skupaj sestavljajo Stockholmski arhipelag. Idealen način, da si ogledate naravo in številne odmaknjene otočke, je križarjenje. Tu ne gre za tisto veliko ladjo križarko. Ne, tu gre za manjšo ladjico, ki vas bo peljala na poldnevni ali le nekajurni izlet. Razgled z gladine vode je poseben, drugačen, narava okoli Stockholma pa izredno lepa.

5. Fika – švedska beseda za malico

Ko boste v Stockholmu (ali kje drugje na Švedskem), si morate privoščiti »fiko«. Za Švede to navadno pomeni sladka malica, torej kava ali čaj ter tipične švedske sladice fikabröd. Fikabröd so navadno cimetovi zavitki; v njih je lahko tudi nadev iz mandeljnov, pistacije, vanilije … Med raziskovanjem Stockholma se torej ustavite za trenutek, poiščite prijetno kavarno z lepim razgledom in uživajte v sladkih dobrotah.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava