Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Alberta

Vsebina
Alberta je provinca Kanade z najbolj ekstremnimi razlikami v pokrajini. Na eni strani neskončne ravnine, na drugi visoke gore. Meja med njimi pa je zelo majhna. Potovanje po Alberti ni bilo ravno načrtovano, saj smo se jaz in dve babici odločile za potovanje po Britanski Kolumbiji. A ker je čas dopuščal, smo se podale še v sosednjo provinco, Alberto, ki velja za četrto najbolj naseljeno v Kanadi. Presenečene smo bile nad lepotami za nas do takrat povsem neznane dežele. 
 
 
Pokrajina kontrastov
Ko smo prečkale mejo med Britansko Kolumbijo ter Alberto, nismo imele občutka, da smo v kakšni drugi pokrajini. Nadaljevale so se lepote neokrnjene narave, visokih gora, premnogih jezer turkizne barve, dolin, po katerih se vijejo reke ter potoki. Ustavljale smo se na točkah z lepimi razgledi ter uživale v čudoviti naravi. Le redko smo srečale kakšnega domačina, tu in tam kakšnega turista. Samota v tem delu sveta daje še poseben čar in prav nikoli se nismo počutile osamljene, četudi smo bile navajene biti daleč od signala za telefon. Signal je namreč samo v večjih krajih in v turističnih centrih. Z najetim avtomobilom smo prevozile mnoge prelaze, doline, nacionalne parke in okolica se je povsem spremenila v kar precej kratkem času. Iz avtomobila nismo več opazovale visokih vršacev, ampak neskončno ravnino. V zelo kratkem času smo se spustile iz visokih gora in začela nas je obdajati ravnina z izredno razvitimi kmetijskimi površinami. Nekaj časa smo za seboj še videle visoke gore, ki so počasi izginjale in tako smo na vseh straneh videle le ravnino. Tudi ravnina nas je pozitivno presenetila, saj nismo vajeni, da na vse strani vidiš samo ravnino z lepo urejenimi kmetijskimi površinami. Tu in tam monotonost prekrižajo stare zapuščene kočije, hlevi, bale in pa mesto s stolpnicami. Da je to dežela kontrastov, kar se tiče pokrajine, na to kažeta že najvišja in najnižja točka, 3747 metrov visok najvišji vrh ter najnižja točka s 152 metri. 
 
 
Mesto s stolpnicami v neskončni ravnini
Največje presenečenje v tej neskončni ravnini pa je bilo danes menda najhitreje rastoče mesto v Kanadi, Calgary. Sicer je največje mesto Alberte Edmonton, a po priljubljenosti za preselitev prednjači Calgary.  Mesto se nahaja približno 280 km južneje od glavnega mesta Edmontona. Okolica mesta Calgary je izredno kmetijsko razvita, kjer prevladujejo velike farme. Večina prebivalcev živi v mestu, podeželje je namenjeno kmetijstvu. Iz neskončne ravnine smo ponovno doživele presenečenje, pogled na visoke stolpnice. Izredno lepo urejeno mesto ima strnjene stolpnice v centru ter lepo urejene ulice, polne zelenja, ki so raztegnjene okoli strogega centra. Da smo mogočnost mesta lažje doživele, smo se podale z dvigalom na razgledni stolp in tako videle vse te mogočne stolpnice in celo tisto neskončno ravnino v okolici. 
 
 
Neskončne ravnine v prid kmetijstvu
Natančna urejenost prav vsakega dela ravnine kaže na to, da je kmetijstvo izredno razvito. Na to kažejo že podatki, da imajo v provinci kar okoli tri milijone glav živine. Skoraj polovica vse kanadske govedi gojijo v Alberti. Ne gojijo pa le nam poznanih živali, temveč tudi bizone. Niso pa zanemarljive tudi reje drobnice. Svoj delež prispeva tudi pridelovanje pšenice in oljne repice. Zaradi podnebja pa se pogosto pojavlja problem s sušo, kar rešujejo z namakanji. Alberta velja za eno uspešnejših področij Kanade, saj poleg zgoraj omenjenih kmetijskih panog proizvedejo tudi veliko medu. Provinca je namreč vodilna v čebelarstvu na področju celotne Kanade. Severni del province pa je porasel z gozdovi, ki jih prav tako v prid izkoriščajo. Industrija časopisnega papirja je razvita prav v tem delu.
 
 
V Alberti je na voljo precej ugodnih in odličnih prenočišč. V Calgaryju priporočam hostel Calgary City Centre, bliže goram pa hostel v Kananaskisu, hostel Banff Alpine Centre v nacionalnem parku Banff in pa hostel v nacionalnem parku Jasper
 
 
Alberta je provinca, kjer lahko prav vsak obiskovalec najde kaj zase. Pokrajina nudi smučanje, hojo v hribe, pohodništvo, profesionalne športne prireditve, kamor spadajo najbolj opevane olimpijske igre itd. Sicer to ni provinca z znamenitimi zgodovinskimi stavbami, je pa moč videti ostanke nekdaj živečih Indijancev. Nacionalni parki pa so tisti, ki privabijo največ turistov.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava