Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje na Majorka

Kaj videti in obiskati za najboljše doživetje

Majorka je eden izmed treh Balearskih otokov, ki ležijo v Sredozemskem morju. Vsi trije otoki, torej tudi Ibiza in Menorca, so izredno privlačna turistična destinacija. Največja izmed vseh treh je Majorka, ki privablja turiste iz različnih koncev sveta z ugodnim podnebjem, rajskimi plažami, turkiznim in čistim morjem, čudovitimi hribi, kanjoni, jamami, z zgodovinskimi objekti ter burnim nočnim življenjem. Nudi kar 550 kilometrov dolgo obalo z mnogimi lepimi plažami, med katerimi je bilo nekaj ocenjenih med skupino najlepših na svetu. 

Vsebina
 

Z avtom po otoku

Na potovanje se nas je podalo šest, kar je takoj zahtevalo nekoliko več organizacije. Kot prvo je bilo treba rezervirati avto za šest oseb. Seveda smo pred tem morali poiskati še letalske karte, ki jih za Majorko sploh ni težko dobiti. Stale vas bodo od 60 € dalje, če imate srečo. Sicer pa se zelo splača vzeti kar paket prenočišče in letalo. Ali pa si rezervirate prenočišče v hostlu v Alcudiji. Hostel La Victoria se nahaja v mestu na severu otoka, ki je odlično izhodišče za trekinge. Kontaktirate jih lahko preko elektronskega naslova: reserves@ibjove.caib.es. Otok je dovolj majhen, da ni treba vsakič iskati prenočišča drugje. Če želite spoznati pristno Majorko, je najboljša izbira za to najem avtomobila ali pa kolesa, če imate dovolj časa. Majorka je namreč raj za kolesarje. Mi pa smo otok prepotovali z najetim avtom. Tako si zares svoboden. Pelješ se, kamor želiš. Prav tako si sam diktiraš tempo, obiščeš lahko še najbolj skrite kotičke, zalive in ni ti treba čakati na javni prevoz. Za ugodno ceno, dobrih 200 € smo dobili avto Escape, s katerim smo obiskali najlepše predele tega otoka. Ceste so bile večinoma lepe, le v hribovitem predelu precej ozke. Ponekod celo tako ozke, da smo morali mi ali pa nasproti vozeče vozilo peljati vzvratno, da smo lahko nato nadaljevali pot. 
 

Neokrnjena narava

Mnogi si težko predstavljajo, da je glasno opevano nočno življenje Majorke in njeni hotelski kompleksi ob rajskih plažah le delček tega, kar dejansko ponuja otok. Majorka namreč slovi tudi po neokrnjeni naravi, hribih, kanjonih, jezerih, jamah … Mediteranska pokrajina daje otoku poseben pečat in obiskovalcem ponuja možnosti za nepozabne izkušnje v okrilju njene narave. 
 

Zgodovinska mesta in ostale zanimivosti 

Prelepa zgodovinska mesta so prav tako razlog za obisk tega mediteranskega otoka. Glavno mesto Palma de Mallorca je vsekakor vredna ogleda. V njenem centru se bohoti mogočna gotska katedrala iz leta 1601. Poleg katedrale pa je tukaj še mnogo muzejev, galerij in ostalih kulturno-zgodovinskih zanimivosti. Na otoku je še nekaj zgodovinskih mest, ki so vredna ogleda. In prav vsako se ponaša s svojo zanimivo zgodovinsko zgodbo. Najmlajši pa na svoj račun pridejo pri pestri ponudbi vodnih in zabaviščih parkov. 
 

Vzpon na drugi najvišji vrh

Na Majorki smo raziskovali njeno razgibano in gorsko pokrajino. Dvanajst kilometrov širok gorski hrbet Serra de Tramuntana je raj za ljubitelje gora. Vmes se mogočno dviga najvišji vrh otoka, imenovan Puig Major, na katerem se že od daleč opazi mogočna kupola. Ta je v lasti vojske, ki žal prepoveduje vzpon na vrh. Zato smo se odločili obiskati drugi najvišji vrh, imenovan Massanella. Po slabih treh urah hoje smo stali na razglednem vrhu. Lepo vreme nam je omogočilo, da smo videli daleč na vse strani. Vrh je očitno precej priljubljen med pohodniki, saj nas je bilo na vrhu kar nekaj različnih narodnosti. Poleg omenjenega vrha pa smo se podali še na nekaj trekingov. Majorka slovi tudi po dobro organiziranih pohodnih poteh, obstajajo prav posebej izdani vodniki z opisi različnih poti. Domačini se zavedajo njihove lepe narave, ki jo za turizem tudi dobro izkoriščajo. 
 

Ostale zanimivosti

Majorka slovi tudi po izredno lepih jamah. Kot ljubitelji jamarstva seveda nismo mogli mimo tega, da si ne bi ogledali vsaj eno jamo. Jama Cave of Drach je na nas pustila čudovit vtis. Izredno lepo zasigana jama, v kateri doživiš piko na i, ko po jezeru priplujejo čolnički z glasbeniki. Ob zvokih klavirja in violin v izredno akustični jami je občutek nepopisno lep. Za čudovit razgled na morje ter klife pa se je vredno zapeljati do rta, na katerem stoji svetilnik Cap de Formentor. V smislu narave otok ponuja zelo veliko zanimivosti, ki so vredne ogleda. 
 

Z malim otrokom po Majorki

Otok je več kot odličen za potovanja z malimi otroci. Varnost, udobje, ponudbe mnogih zabaviščnih parkov za otroke so razlogi, da se tam sreča zelo veliko družin. Ampak naša skupina se je odločila za drugačen način potovanja, saj smo želeli prehoditi delček njihove narave. Moja hčerka, stara nekaj manj kot dve leti ter sin od kolegice, star deset let sta sprejela naravo in aktivnosti v njej, kakor doma. Tega sta namreč že vajena. Da pa je bilo za vsakega nekaj, so med pohodi potrebni daljši počitki, da sta se otroka igrala ali pa čofotala po vodi. Sicer pa prav nikjer ne manjka otroških igral. 
 
Glede na vse, kar otok ponuja, se ni čuditi, da je to najbolj obiskan otok Sredozemlja. Na Majorki vam nikoli ne bo dolgčas, saj tam lahko prav vsak najde nekaj zase. Nekateri otoku pravijo tudi otok sonca in biser Sredozemlja. Dobesedno raj za pohodnike, kolesarje, tiste, ki so željni počitka, rajskih plač, zgodovinskih mest in zabave.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava