Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Malezija - Pristna Azija – 1. del

Kuala Lumpur City Break 

 City break je uveljavljen izraz za nekajdnevni postanek v večjih mestih in Kuala Lumpur je zagotovo ena izmed prestolnic, ki ni vredna le nekajdnevnega postanka, ampak je lahko tudi odlično izhodišče za spoznavanje polotoške Malezije (druga polovica Malezije se namreč nahaja na otoku Borneo skupaj z Indonezijo in sultanatom Brunej). Na tak način je tudi pripravljen članek, kjer se postopoma oddaljujemo najprej na obrobje Kuala Lumpurja, kasneje pa tudi proti vzhodu in severu.
Vsebina
Kuala Lumpur je ena izmed tistih prestolnic, kamor leti vrsta letalskih prevoznikov in zagotovo takšna, kjer se splača ostati nekaj dni in ne zgolj prestopiti na naslednje letalo. Če k temu dodamo, da se Kuala Lumpur nahaja zgolj 250 km zračne črte od ekvatorja, pa lahko zagotovim vsaj eno stvar - ne glede na letni čas ne boste potrebovali toplih oblačil. 
 
Že prvi kontakt z mestom in letališčem pričara bistvo Malezije - odlična hrana in neokrnjena narava. Za vse, ki so v Kuala Lumpurju zgolj v prestopu, so na letališču uredili mini tropski pragozd, ki pa seveda ni nič v primerjavi s pravim pragozdom, kot na primer nacionalni park Pahang ali Taman Nagara Pahang, do katerega pridemo v nadaljevanju. 
 
Drugo presenečenje, ki vas čaka na letališču je "food court", kjer vas čaka vrsta restavracij v katerih se lahko seznanite z raznoliko malezijsko hrano in kjer zagotovo vsak najde nekaj po svojem okusu.
 
Sedaj pa bodi dovolj o letališču in se odpravimo do mesta, kamor se lahko pripeljemo z ekspresnim vlakom, ki v zgolj 28 minutah premaga razdaljo skoraj šestdesetih kilometrov med letališčem in glavno železniško postajo KL Sentral, ki se nahaja v središču mesta. 
 
Vse v redu in prav. Prišli smo do središča mesta - a kaj so tiste stvari, ki jih je v Kuala Lumpurju vredno videti. Seveda je stvari veliko in okusi so tako različni, da je težko svetovati, a vendar ima mesto nekaj simbolov, ki jih je treba videti in doživeti.
 
Na prvo mesto bi postavil kar ptičji park, ki je edinstven, saj gosti okrog 200 različnih vrst ptic, ki jih je skupaj preko 3.000. Posebnost parka pa je, da so ptice v parku prosto leteče, saj je ves park pokrit z ogromno mrežo na višini nekaj deset metrov in tako se lahko v parku prosto sprehajamo med pticami, ki jih lahko tudi krmimo s hrano, ki je v parku na voljo. 
 
Ptičji park se tako ponaša z največjim odprtim prostorom za ptice med vsemi sorodnimi parki na svetu in ponuja res čudovito doživetje tako za odrasle, kot tudi za najmlajše, ki bodo zagotovo uživali v predstavi, kjer papagaji med drugim pokažejo njihovo znanje matematike. 
 
Ptičji park se nahaja v strogem središču mesta, le deset minut hoje od nacionalne mošeje, ali 15 minut hoje od zgodovinske centralne železniške postaje (le ta pa se nahaja 5 minut oziroma eno postajo z mestnim vlakom ali 20 minut peš od nove železniške postaje KL Sentral). Več o parku ptic lahko preberete na njihovi spletni strani http://klbirdpark.com/ , kjer je na voljo tudi odpiralni čas.
 
V bližini parka ptic se nahajata še dve zanimivosti za ljubitelje narave in sicer botanični vrt Perdana ter vrtovi orhidej in hibiskusa; obe vredni vašega obiska.
 
Druga znamenitost Kuala Lumpurja je zagotovo nacionalna mošeja, ki se prav tako nahaja v strogem središču mesta in se ponaša z arhitekturo šestdesetih let prejšnjega stoletja. Mošeja se nahaja na območju velikem kar 53.000 kvadratnih metrov in sprejme do 15.000 ljudi. Vstop na območje mošeje je dovoljen vsem, skrb za primerna oblačila pa je odveč, saj vse obiskovalce ob vstopu opremijo s primernim ogrinjalom. Edini prostor, kamor je vstop omejen (seveda pa ga lahko vidimo z vhodnih vrat) je centralni del mošeje, ki je namenjen molitvam. Za vse, ki jih zanima islamska kultura in umetnost pa je v neposredni bližini na voljo še malezijski muzej islamske umetnosti, ki se razprostira na kar 30.000 kvadratnih metrih. V kolikor niste prepričani, ali vas bi muzej utegnil zanimati, pa so na voljo informacije na njihovi spletni strani http://www.iamm.org.my/i_ex/.
 
V samem centru mesta pa je seveda še vrsta drugih zanimivosti, kot je malezijski nacionalni muzej, kjer se lahko za simbolično vstopnino (nekaj več, kot 1 EUR) sprehodite skozi zgodovino te južno azijske države. V bližini je še nacionalni planetarij, muzej tekstila in še mnogo drugih zanimivosti; skratka dovolj izbire, da lahko en dan preživite zgolj v strogem središču mesta.
 
Zadnja stvar, ki jo v centru ne smete izpustiti pa je centralna mestna tržnica, ki je mešanica novega in starega, sadja, zelenjave, spominkov in poceni tekstila in kjer lahko ponovno uživate v odlični malezijski kuhinji. 
 
V središču mesta pa si lahko v youth hostlu Kuala Lumpur - Citin Seacare Pudu ali youth hostlu Citin Masjid Jamek privoščite kakovostno prenočitev že za okrog 25 EUR za dvoposteljno sobo za dve osebi. Več informacij in rezervacijo pa lahko opravite na www.youth-hostel.si ali www.hihostels.com
 
Oba hostla sta v strogem centru mesta in vse zgoraj našteto je le kakšnih deset minut hoje oddaljeno od obeh hostlov. 

Znamenitosti izven strogega centra mesta

Seveda se znamenitosti ne zaključijo v krogu nekaj kilometrov od centra, ampak ima Kuala Lumpur še veliko drugih stvari, ki jih ne smete zanemariti. 
 
Dvojčka Petronas (kar je tudi ime malezijske nacionalne naftne družbe) z najvišjim povezovalnim mostom med dvema stolpnicama na svetu se nahajata le dobra dva kilometra ali pol ure hoje od omenjenih hostlov. Postala sta simbol mesta in zasenčila marsikatero drugo znamenitost. Tam se je možno sprehoditi po mostu, ki povezuje obe stolpnici in se nahaja 170 metrov nad mestom ter občudovati mesto s 360 metrov višine oziroma s 86. nadstropja. Glede na relativno visoko vstopnino (20 EUR) se je dobro vnaprej prepričati, da boste imeli lep razgled.
 
Skoraj enako daleč od hostlov se nahaja tudi druga razgledna točka in sicer "KL Tower", ki se nahaja na hribu in ponuja podoben razgled kot stolpa Pertonas, poleg tega pa se lahko preskusite še v simulaciji Formule 1 ter obiščete akvarij, ki je v sklopu parka. Vstopnina do zaprte razgledne ploščadi je nekoliko nižja kot v stolpa Petronas, do odprte pa celo nekoliko višja. Vprašanje je, ali ima smisel obiskati oba stolpa, a za enega se je skoraj nujno odločiti.
 
V kolikor sem vas do sedaj prepričeval, da obiščete zgoraj naštete znamenitosti peš, Vam le-tega ne svetujem za jame Batu, saj so od centra oddaljene preko deset kilometrov, a vendar dosegljive v dobre pol ure z javnim prevozom, ki je v Kuala Lumpurju zelo dobro organiziran. 
 
Batu caves ali jame Batu so najsvetejši kraj za tukaj živeče hindujce in se nahajajo v sklopu hindujskega svetišča. Apnenčaste jame so dolge vsega 400 metrov, do njih pa vodi 272 stopnic. Okolica je dom tisočerih prostoživečih opic, ki mimoidoče "prijazno" prosijo za hrano. Pred jamo je  42,7 metrov visok pozlačen Murugan, kar je tudi največji kip Murugana na svetu, pod jamo pa je svetišče, ki je vsekakor vredno ogleda. 
 
Royal Selangor je še ena znamenitost Kuala Lumpurja, kjer prikažejo tradicionalno proizvodnjo izdelkov iz kositra in cina, a je toliko specifična zanimivost oddaljena 10 kilometrov iz centra in zato je pametno najprej obiskati njihovo spletno stran http://visitorcentre.royalselangor.com/vc2/ in se šele potem odločiti za obisk, saj boste za ogled proizvodnje in izdelkov porabili najmanj tri do štiri ure, vključno s prevozom iz centra in nazaj. Ogled proizvodnje in razstave je sicer brezplačen.
 
Še bolj oddaljena pa je Putrajaya, novo administrativno središče Malezije, kamor so se preselila mnoga ministrstva ter predsednik vlade. Gre za novo nastalo moderno upravno središče države, ki je 35 kilometrov južno od prestolnice, a vseeno enostavno dosegljiva z letališkim vlakom, ki od KL Sentral vozi zgolj 20 minut. Putrajaya je megalomansko načrtno grajeno upravno središče države, ki se bohoti s širokimi in ravnimi bulvarji, skrbno načrtovano arhitekturo in prikazuje vso bogastvo te južnoazijske države. Glede na to, da je večinsko prebivalstvo islamske vere v Putrajayi ne manjka niti mogočnih mošej, dodatni občutek mogočnosti pa prinese še veliko jezero, po katerem se lahko zapeljemo tudi z ladjico. Skratka - mesto, ki je vredno ogleda, še posebej, če želite videti dosežke arhitekture, ko denar ne predstavlja omejitve. 
 
V kolikor lahko Putrajayo, zaradi odlične prometne povezave, "obdelamo" v istem dnevu, kot kak del Kuala Lumpurja, to nikakor ne velja za Kuala Tahan, kjer se nahaja znamenit nacionalni park ali Taman Negara - največji nacionalni park na polotoškem delu Malezije. O tem pa v naslednjem delu. Za konec pa zgolj nekaj opozoril:
 
Nevarnosti v Kuala Lumpurju: Čeprav je Malezija relativno varna država, v prestolnici narašča število drznih tatvin. Najbolj pogost način je kraja torbice z motornim kolesom, saj so takšni tatovi hitrejši in bolj gibljivi od policije. V vsakem primeru pa odsvetujem uporabo taksija. Vsi forumi, nasveti in tudi pričevanja domačinov govorijo v korist temu nasvetu. Taksisti skoraj nikdar ne uporabljajo taksimetra, postavljajo nerazumno visoke cene in celo grozijo svojim potnikom. Posebej neprijetne izkušnje se lahko pripetijo dekletom, še posebej če potujejo same. Celo mestne oblasti so vzele to nevarnost tako resno, da so uvedle GO-KL - brezplačni avtobus za turiste in domačine, ki pokriva približno 14 kilometrov oziroma ožje mestno središče.  
 
Nasveti in opozorila za Malezijo: Malezija je relativno varna država, a vseeno previdnost ni odveč. Malezija je ena izmed 32 držav, kjer je za tihotapljenje mamil predvidena smrtna kazen. Svetujem še dodatno previdnost ob pakiranju in tudi na letalu, predvsem pa ostro odsvetujem, da v Malezijo prenašate darila ali pakete od neznancev za tretje osebe. Stopnja kriminala v Maleziji sicer ni zelo visoka, a vseeno je potreba pazljivost, saj narašča število drznih tatvin, med katerimi prevladujejo roparji na motornih kolesih. 
 
Za slovenske državljane viza ni potrebna, za imetnike drugih potnih listov pa svetujem da preverite na www.vmy2014.com/plan-your-trip/getting-around/immigrations-and-customs

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava