Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Malezija - Pristna Azija – 2. del

...en dan v pragozdu, naslednji pa že v stičišču civilizacij 

V kolikor smo v prejšnjem delu spoznali prestolnico Malezije - Kuala Lumpur, bomo v nadaljevanju spoznali še dve destinaciji, ki sta 250 in 350 kilometrov iz prestolnice; Nacionalni park Pahang in otok Penang.
Vsebina

Taman Negara Pahang

Taman Negara sicer v prevodu pomeni nacionalni park, vendar boste na spletu pod tem imenom našli prav tega, ki se nahaja ob zaselku Kuala Tahan in se dejansko imenuje Taman Negara Pahang, po regiji v kateri se nahaja. 
 
Taman Negara Pahang ali Nacionalni park Pahang je najstarejši tropski pragozd na svetu, saj njegove korenine segajo v zgodovino kar 130 milijonov let. Čeprav pragozdovi predstavljajo zgolj 10% vseh gozdnatih površin na svetu, se v njih nahaja kar polovica vseh rastlinskih vrst a žal, tako kot mnogotere živalske vrste, vedno bolj ogrožene zaradi krčenja pragozdov. 
 
Taman Negara Pahang gosti preko 10.000 rastlinskih vrst ter okoli 300 vrst sesalcev, 300 vrst rib in 250 vrst ptic. Med sesalci, ki bivajo v tem pragozdu so tudi azijski sloni, tigri, medvedi in tapirji. Prav v raznolikosti rastlinskih vrst znanstveniki, predvsem genetiki, iščejo naravna zdravila proti AIDS-u, raku in drugim boleznim. Nacionalni park obsega dosti večjo površino, kot tisto, ki jo obiskovalci prehodimo in kjer so speljane urejene poti, kjer se tigri in sloni načeloma ne zadržujejo. Daleč v globini nacionalnega parka pa se nahaja tudi najvišji vrh polotoške Malezije - Gunung Tahan, ki meri 2.187 metrov, kot enodnevni obiskovalci pa se bomo morali zadovoljiti z manjšim hribom Bukit Teresek, ki pa se nahaja zgolj 2 kilometra od vhoda v nacionalni park na nadmorski višini 334 metrov.
 
Zelo priljubljena atrakcija v nacionalnem parku je "Canopy walkway" (ob petkih ne obratuje) ali iz vrvi spleteno sprehajališče med krošnjami dreves kakšnih 40 metrov nad pragozdom in dolgo 530 metrov. Mrežaste poti, ki so speljane med krošnjami mogočnih dreves so bile narejene v raziskovalne namene, danes pa so največja atrakcija v nacionalnem parku, saj omogočajo pogled na pragozd s ptičje perspektive. Varnost sem uspel tudi sam preizkusiti, saj se je v času mojega "sprehoda" eno izmed dreves podrlo na varovalno vrv, a razen krajšega zibanja dreves ni bilo nobene škode ali nevarnosti. 
 
Za ogled nacionalnega parka je potrebno vsaj pol dneva, saj je potrebno ogled zaokrožiti še z vožnjo po reki, v kolikor pa imate več časa, pa lahko v pragozdu tudi prespite, med namestitvenimi zmogljivostmi pa je tudi Youth Hostel Nusa Holiday Villaga - Zaman Negara, ki se nahaja v samem osrčju pragozda. 

Kako do nacionalnega parka Taman Negara Pahang v enem dnevu?

Iz 250 km oddaljenega Kuala Lumpurja kar nekaj agencij organizira enodnevni obisk nacionalnega parka, a so cene nesramno visoke; tudi preko 150 EUR na osebo. Druga (bistveno cenejša) možnost enodnevnega obiska je najem avta (manjši avto je dosegljiv že za 25 EUR/dan - gorivo pa je bistveno cenejše, kot v Evropi), do mesta Kuala Tahan pa je vsega 250 km ali dobre tri ure vožnje; polovico poti pa predstavlja sodobna avtocesta; zadnjih 60 km poti pa je, sicer asfaltirana, lokalna cesta z opozorilnimi znaki "sloni na cesti" in brez bencinskih črpalk. Vstopnina v nacionalni park je simbolična (1 MYR oz. slabih 25 centov), enako zanemarljiva pa je registracija fotoaparata (5 MYR oz. dober EUR) in vstopnina na "Canopy walkway" (prav tako 5 MYR), ki pa ob petkih ni odprt za obiskovalce! 
 
V kolikor imate dovolj časa in v kolikor se odločite prespati eno noč v pragozdu ali v mestu Jerantut (65 km pred nacionalnim parkom), potem je daleč najcenejši obisk z javnim prevozom, saj boste iz Kuala Lumurja do Jerantuta in od Jerantuta do Kuala Tahana skupno odšeli dobrih 10 EUR za obe smeri, v nacionalnem parku pa boste lahko od jutra pa do kosila, ko bo treba nazaj proti Jerantutu in od tam do Kuala Lumpurju
 
Obstaja pa še tretja varianta in sicer 400 km dolga nočna vožnja z vlakom do Jerantuta, ki vozi skoraj 8 ur, a spalniki so relativno dobri in poceni in tako boste za pot do Jerantuta, vključno s čisto posteljnino, odšteli okrog 8 EUR. V Jerantut boste prispeli kakšno uro pred prvim jutranjim avtobusom za Kuala Tahan, kjer se lahko zadržite dvanajst ur do zadnjega avtobusa, ki vas pripelje pravočasno za vlak nazaj do Kuala Lumpurja, kamor prispete v zgodnjih dopoldanskih urah.
 
Ne glede na način, kako boste obiskali Taman Negara Pahang, vam v vsakem primeru svetujem obisk najstarejšega pragozda na svetu, saj gre za doživetje, ki ga ne moremo z ničemer primerjati.
 
Opozorila za Taman Negara Pahang: V pragozdu so relativno visoke temperature; med 26 in 35 stopinj v senci in okrog 90% vlažnost, obilo živalskih vrst pa pomeni tudi obilo insektov, zato priporočam zaščitne kreme, dovolj vode in lahka oblačila. Na začetku parka je tudi opozorilna tabla, da je gibanje brez prijave (in plačila 1 MYR vstopnine) prepovedano, kazen pa je kar 10.000 MYR ali 3 leta zapora. Skratka - ne niti poskušat karkoli drugega, kot plačati vstopnino :) 

Otok Penang in zgodovinski George Town 

Po pragozdu Taman Negara Pahang Vam predstavim še Penang stičišče kultur in civilizacij. Otok, kjer pride sožitje kultur in religij še najbolj do izraza tako v arhitekturi, kulturi kot predvsem v kulinariki. UNESCO je leta 2008 vpisal George Town, upravno središče otoka, v seznam svetovne dediščine in to popolnoma upravičeno, saj je v mestu in okolici na desetine stavb, ki predstavljajo kulturno dediščino Penanga; prav sožitje med muslimani, budisti, hinduisti, kristjani, taoisti ter predstavniki nekaterih drugih religij pa daje Penangu in prestolnici George Townu poseben pečat. 
 
Ulična umetnost je nekaj, kar vas spremlja skozi celoten George Town in večina tiskanih vodičev po mestu ima označene lokacije kreacij, ki spajajo realnost z umetnostjo, za vsak slučaj pa lahko s spleta snamete brošuro Street art in George Town www.tourismpenang.net.my/pdf/street-art-brochure.pdf. Še najbolj znana kreacija je kolo z otrokoma, kjer je kolo dejansko prislonjeno k steni, otroka pa kot freska dopolnjujeta kreacijo. Takšnih kreacij je osem, dodano pa je še 24 žičnih skulptur, po večini s hudomušno vsebino. A ulična umetnost je zgolj simpatičen dodatek k zgodovini, ki nas spremlja na vsakem koraku.
 
Svetišča na otoku Penang predstavljajo naslednjo zvrst znamenitosti, saj je prav na Penangu največje budistično svetišče v Maleziji pod imenom Kek Lok Si, ki se nahaja nedaleč stran od mesta in je dosegljivo z dobro organiziranim mestnim prevozom za nekaj deset centov. Na vrhu je bronast spomenik Kuan Yin-z, visok dobrih 30 metrov. Kek Lok Si tempelj pa ima še eno posebnost; narejen je namreč iz treh delov; vsak v svojem arhitekturnem stilu: spodnji kitajski, sredinski tajski in zgornji burmanski. Ta tempelj omenjam posebej, saj se nahaja izven mestnega jedra George Towna, znotraj katerega je še nekaj deset svetišč vrednih ogleda.
 
Med drugimi zgodovinskimi stavbami, ki jih je zopet na desetine, je morda vredno omeniti 650 let staro Khoo Kongsi, ki je tudi ena najbolj obiskanih znamenitosti v George Townu. Gre za svetišče, kjer so pripadniki kitajske družine oziroma klana častili svoje prednike. Hiša je imela tudi vzgojno in izobraževalno vlogo. 
 
Z vojaškega vidika je potrebno omeniti trdnjavo Fort Cornwallis, imenovane po Charlesu Cornwallisu, generalnemu guvernerju Indije v času, ko je bila angleška kolonija. Danes je ta markantna trdnjava muzej in letno gledališče, znotraj zidov trdnjave pa si lahko ogledate tudi predstave, ki so posvečene času, ko je le-ta še služila svojemu prvotnemu namenu.
 
Penang hill, ki ga z dolino povezuje vzpenjača, je najbolj markantna točka Penanga, od koder lahko vidite domala ves otok z nadmorske višine 821 metrov. Poleg razgleda pa ponuja še naravno osvežitev, saj je na vrhu v povprečju za 5 stopinj nižja temperatura, kot ob vznožju. Penang hill predstavlja tudi edini ohranjen pragozd na otoku Penang, ki je zaščiten od leta 1960. Je priljubljena izletniška točka, kjer živi preko 100 različnih vrst ptic, ponuja pa tudi Canopy walkway, ki povezuje krošnje dreves 30 metrov od tal in meri skupno 220 metrov. 
 
Selfie stick - ali podaljšek za fotografiranje samega sebe je novodobna azijska epidemija, čeprav se verjetno uporablja tudi v Evropi. Uradno sicer ni nikjer zabeleženo, da spada med obvezno opremo za obisk priljubljene izletniške točke Penang hill, a vseeno se počutiš nekoliko odtujeno, ko ugotoviš, da si edini, ki nima te inovacije. Ostali, ne glede na starost, spol, raso ali veroizpoved so bili opremljeni s podaljškom, ki so ga s pridom uporabljali in verjetno tudi nemudoma delili svoje posnetke na socialnih omrežjih. 
 
Za ljubitelje narave Penang ponuja kar nekaj krajev, ki jih ne smete izpustiti in sicer vrtove tropskih začimb, plantažo tropskega sadja, vrt tropskih metuljev z raziskovalnim centrom, nacionalni park Muka Head ter čudovite plaže med katerimi izstopa peščena plaža Batu Ferringhi.
 
In če smo začeli z dediščino, je prav, da z njo tudi zaključimo. Penang med drugim zaznamujejo tudi pomoli, na katerih so si kitajske družine uredile svoja bivališča in tako je danes v George Townu kar osem naselij na pomolih, ki jih je naselilo osem kitajskih družin/klanov, med katerimi je pomol Chew ali "Chew Jetty" vpisan tudi v UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Ti pomoli so ostali vse do danes dom nekaj sto prebivalcem Penanga, ki jim bližina morja pomeni več, kot razkošno stanovanje v betonskem nebotičniku. 
 
Penang je tako raznolik, da je lahko razlog in cilj potovanja v JV Azijo, saj nudi kombinacijo kulture, zgodovine, zabave, športa, rekreacije in predvsem kulinarike in zato bi bilo nesramno določati, koliko časa je potrebnih za Penang, saj gre za destinacijo, kjer je ogromno za videti in še več za doživeti. 

Kako do Penanga?

Do Penanga lahko pridemo iz Kualal Lumpurja tako z avtobusom, kot z vlakom. Kuala Lumpur in 350 km oddaljen Butterworth (od koder vozijo za nekaj deset centov trajekti do George Towna) povezuje nočni vlak, ki ponuja za približno 10 EUR kakovostno posteljo s svežo posteljnino, za tiste, ki pa bolj zaupate avtobusom, pa je med Kuala Lumpurjem in Penangom za približno isto ceno na desetine avtobusnih povezav; prevozniki pa kar tekmujejo med seboj, kdo bo ponudil večje udobje za nižjo ceno. Oboje - avtobusne in železniške vozovnice lahko rezervirate na spletu; železniške vozovnice na https://intranet.ktmb.com.my/e-ticket/login.aspx, avtobusne pa na več zasebnih portalih.

Kje prenočiti na Penangu?

Tudi na Penangu Vas pričakujemo v kakovostnem youth hostlu, ki se nahaja na vrhunski lokaciji, saj se nahaja le nekaj korakov od prvih peščenih plaž ter nekaj sto metrov od mestne hiše ter mestnega vrveža. Youth Hostel Penang se nahaja v okviru Hotela Mingood ter ponuja prostorne sobe z lastno kopalnico in straniščem že od 19 EUR za dvoposteljno, 22 EUR za tri osebe in 26 EUR za štiri osebe z vključenim zajtrkom. Dodatno pa ponuja še čudovit razgled s terase na strehi hostla.
 
Posebna opozorila za Penang: Za Penang veljajo podobna opozorila kot za ostalo Malezijo, ne pa tudi kakšna dodatna ali posebna opozorila.
 
Nasveti in opozorila za Malezijo: Malezija je relativno varna država, a vseeno previdnost ni odveč. Malezija je ena izmed 32 držav, kjer je za tihotapljenje mamil predvidena smrtna kazen. Svetujem še dodatno previdnost ob pakiranju in tudi na letalu, predvsem pa ostro odsvetujem, da v Malezijo prenašate darila ali pakete od neznancev za tretje osebe. Stopnja kriminala v Maleziji sicer ni zelo visoka, a vseeno je potreba pazljivost, saj narašča število drznih tatvin, med katerimi prevladujejo roparji na motornih kolesih. Kraja torbic je najpogostejša oblika tatvine, zato predvsem dekletom svetujem previdno ravnanje s torbicami, ki so lahko relativno lahek plen zmikavtov na motornih kolesih, saj so bistveno bolj mobilni od policije in jih le stežka dohitijo ali izsledijo. Druga nevarnost, predvsem v prestolnici, pa so taksisti. Le-ti zelo redko uporabljajo taksimetre, cene pa določajo po občutku; na spletu pa pišejo tudi o hujših stvareh, celo o posilstvih in ropih. Tega verjetno ni veliko, a k sreči ima Kuala Lumpur dobro urejen javni prevoz in se lahko taksijem preprosto izognemo.
 
Za slovenske državljane viza ni potrebna, za imetnike drugih potnih listov pa svetujem da preverite na www.vmy2014.com/plan-your-trip/getting-around/immigrations-and-customs.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava