Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Učenje na potovanju?

Prijatelji te povabijo na nekajdnevni oddih. Veseliš se potovanja, super družbe in novih dogodivščin, a ti neprijeten občutek ves čas trka na vest in te opominja na še zadnji neopravljen izpit, ki te čaka, ko se vrneš s potovanja. Boš spakiral kovček in se odjavil od izpita? Ali boš odpovedal že dlje časa želeno potovanje? Ni se treba odjaviti od izpita (in prelagati obveznosti v novo izpitno obdobje), da se lahko udeležiš potovanja – učil se boš na potovanju.

Vsebina

Se lahko učim v hostlu?

Seveda, številni hostli poleg kuhinj, čajnic in skupnih prostorov, namenjenih druženju, ponujajo tudi učilnice, študijske sobe in/ali konferenčne dvorane. Tako boš lahko čas, preživet v hostlu, izkoristil za učenje. Ne bo ti potrebno ležati na postelji s slušalkami v ušesih. »Sostanovalci«, ki bodo prihajali in odhajali iz sobe, pa ne bodo motili tvoje pozornosti in je odvračali od učnega gradiva. Pred odhodom preglej ponudbo hostlov v kraju, kamor se odpravljate, ali vprašaj na recepciji, kaj od naštetega ponuja hostel, v katerem se nahajaš. Obišči prostor, namenjen učenju, pripravi učno gradivo, pisala, samolepilne lističe in lahko pričneš z učenjem. Brezplačna uporaba interneta je zagotovljena že skoraj v vsakem hostlu, veliko jih omogoča tudi uporabo računalnika. Takšno učenje bo zahtevalo veliko samodiscipline, da te načrti prijateljev in ostalih sostanovalcev hostla ne bodo premamili, ni pa nemogoče. Potreben je dober načrt učenja, jasni cilji in vztrajnost! 

Načrtuj

S prijatelji že pred odhodom pripravi načrt dopusta. Dogovorite se, kateri dan in v katerem delu dneva boste obiskali katero od zanimivosti oziroma kaj boste počeli. Če se raje učiš dopoldan, se dogovorite, da si tvoji prijatelji dopoldan ogledajo zanimivosti, ki ti niso toliko pomembne, popoldan pa se odpravite do najbolj zanimivih destinacij, ki si jih želiš ogledati tudi ti. Učno gradivo si razdeli na manjše enote in si določi, kaj in koliko boš kateri dan predelal. Ne pozabi nameniti enega dneva pred izpitom ponavljanju. 

Več glav več ve

Kar nekaj slovenskih hostlov deluje kot mladinski centri, ki so dejansko namenjeni učenju. Takšni hostli so v Ajdovščini, Celju, Krškem, Velenju …, nekaj hostlov z lepimi, prostornimi in urejenimi učilnicami, deluje v sklopu dijaških domov, takšni so hostel Proteus, hostel Poetovio, hostel Radenci … Tako se prav lahko zgodi, da ne boš edini, ki bo čas med dopustovanjem preživel (tudi) ob knjigah. Če se raje učiš sam, se lahko usedeš za prosto mizo, pripraviš gradivo in v tišini prebiraš snov. V kolikor si družaben in te prisotnost drugih ne moti, se lahko učite skupaj. Morda tvoj »sotrpin« obvlada področje, ki tebi povzroča težave, in ti lahko s preprostimi primeri razjasni in približa snov. Morda lahko ti njemu pomagaš na kakšen drugem področju. Priporočljivo je, da se v skupini skupaj učite podobne predmete, npr. naravoslovne predmete, kot sta matematika in fizika. Več glav več ve, tako si lahko pomagate pri računskih nalogah, skupaj preverite postopek, kako ste prišli do rezultata, primerjate svoje rezultate. Pri skupinskem učenju se ustvari pozitivna povezanost. Vse namreč povezuje skupni cilj – naučiti se neko snov. Skupno učenje lahko na posameznika posredno spodbudno deluje (Če se vsi drugi učijo, bom pa še jaz podaljšal učenje za eno uro!«) ali se med seboj neposredno spodbujate (»Pol ure se še učimo, potem pa gremo na zasluženo kosilo!«). Takšno učenje je drugačno, zanimivo, predvsem pa uspešno, če se pri učenju spodbujamo, si izmenjujemo nove informacije in si med seboj pomagamo. Prednosti takšnega skupinskega učenja so dinamično delo, medsebojna spodbujajoča motivacija, podpora, sproščujoča dejavnost. Več čutil kot aktiviramo (beremo, pišemo in diskutiramo z drugimi), bolj aktiviramo možgane, bolj si bomo posledično zapomnili snov. 

Sorodni članki

Prijava