Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Festival Fallas v Valencii

Vsebina
Praznični dnevi Fallas so edinstven način umetnosti, kjer uporabljajo velike lesene strukture, ki so polepljene in pokrite s pobarvanim papirjem v papirmaše tehniki. V zadnjem času so začeli uporabljati še drug material.
 
 
Ta festival je tudi satirična in ironična vizija lokalnih, provincialnih, narodnih in celo mednarodnih problemov in tematik.
 
Fallas kritizirajo vse in vsakogar, pa čeprav na šaljiv način. Na festivalu najdemo 370 fallasov in 368 otroških fallasov, ki so razporejeni po vsem mestu. Nekateri dosežejo prav zavidljive višine, a običajno ne presežejo 20 metrov. Kaj so fallasi, se sprašujete? So ogromne inštalacije, ki izgledajo kot iz risanke.
 
Vsak fallas izbere svojo fallas kraljico med fallas dekleti v čast enega fallasa. Proti koncu leta predstavijo eno dekle, ki ni nujno njihova fallas kraljica, in na tekmovanju sodniki izberejo trinajst žensk, ki bodo na častnem sodišču tekmovale za kraljico Fallasa v Valencii. Otroški fallasi imajo isto tekmovanje.
 
 
Javna predstavitev nominacij, ki jih razglasi župan in mestna hiša, je tradicionalni dogodek, kjer sodeluje veliko meščanov. Dogodek se je več let odvijal v glavnem gledališču, vendar je glasbeni avditorij tokrat prevzel to vlogo, saj ima več prostora.
 
Festival Fallas je vrhunec vsega dela in truda skozi vso leto. Sodeluje vso mesto, festival pa ima tudi podporo mestnega sveta. Oblast ustvari svoj fallas in tako pričara še bolj praznični duh.
 
Ne pretiravamo, ko rečemo, da ima vsaka ulica svoj fallas in svojo komisijo. Med temi dogodki ženske nosijo tradicionalne obleke in paradirajo po mestu ob spremstvu lokalne glasbe.
 
 
Opoldne vsak fallas uprizori svoj zvočni ognjemet in harmonizira ob zvokih raket in vonju smodnika.
 
Ponoči nebo osvetlijo spektakularni ognjemeti.
 
Ni časa za spanje. Zabava traja pet dni.
 
Dva dneva se odvija darovanje rož svetnici Valencie. Tisoče in tisoče rož položijo na leseno strukturo, na okvir, kjer je njena slika. Nahaja se pred baziliko in cel trg diši po šopkih rož.
 
 
Na festivalu sodeluje okoli 100.000 meščanov. Vsak dan ob petih popoldne se odvija bikoborba na sejmu bikoborbe v marcu.
 
Na noči na 19. marec, meščani zažgejo svoje kreacije in pustijo le »Ninot Indultat«, pomiloščeno figuro, ki postane zbirka muzeja. Otroške fallase zažgejo ob desetih zvečer, razen prve nagrade, ki jo zažgejo pol ure kasneje in otroški fallas mestnega sveta, ki ga zažgejo ob enajstih.
 
Opolnoči po ognjemetu zažgejo velike fallase.
 
Celotno mesto se napolni z gorečimi fallasi. Ob pol enih zažgejo prvo nagrado in pol ure kasneje zažgejo fallas na trgu Ayuntamiento, ki simbolizira konec leta.
 
 
Dan po požaru ostane le nekaj znamenj na tleh. Isti dan se začnejo kampanje za fallas v naslednjem letu.
 
Festival Fallas se je začel v Valencii, vendar se je hitro razširil na druga mesta v regiji.
 
Je tradicionalni festival, zato je tudi prav da prestolnica Fallasa predstavi najbolj barvite in najboljše Fallase.
 
Nastanitev lahko poiščete TUKAJ.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava