Solo potovanja: zakaj in kako?

Mnogi popotniki se soočajo z dilemo: njihovi običajni sopotniki nimajo časa za naslednje skupno potovanje, a sami spet čutijo tisto dobro znano potovalno mrzlico - kaj storiti v takem primeru? Ta kratek članek naslavlja to dilemo v upanju, da vas prepriča, da ne bi nikoli smeli ostati doma samo zato, ker ne morete najti sopotnika za določeno pot!

Prednosti solo potovanj
Ko človek sam potuje v neznano mesto ali državo, se lahko popolnoma zlije z lokalno kulturo, arhitekturo, ljudmi in jezikom, ker obstaja le malo drugih stvari, ki bi sem jim bilo potrebno posvečati. Ni prijatelja, s katerim bi morali debatirati o tem, kaj je novega, ni sopotnika, s katerim bi razpravljali o življenju v domačem okolju in vsakdanjih težavah, in ni nobene klape, s katero bi šli ven samo zaradi pijančevanja. Vse to naredi solo popotnika bolj dovzetnega za njegovo okolico in tako izboljša izkušnjo obiska novega kraja. Naj vam kraj pokaže, kar ima! Samostojni popotniki pogosteje navežejo stike z domačini, pa naj bo to voznik avtobusa, osebje v muzeju, restavraciji ali hostlu, naključni ljudje na ulici ali drugi popotniki, vsem tem pa je skupno, da bodo delili delček svojega življenja, ki ga drugače tipičen turist ne bi nikoli izvedel. Obiščete lahko vse možne muzeje, galerije, hotele in restavracije v katerem koli mestu na svetu, vendar če se ne pogovarjate z domačini, ne boste nikoli resnično doživeli bistva in čara tistega kraja in verjetno se boste vedno počutili nekoliko tuje in izolirano. Prav zato je solo potovanje eden najboljših načinov, kako občutiti delovanje in energijo posameznega kraja! Za konec velja še omeniti, da če ste sami, lahko počnete karkoli želite in to kadarkoli, brez da bi morali skrbeti, da boste vi ali vaš sopotnik za kaj prikrajšana. To je še posebej pomembno, če je vaš čas omejen in morate izključiti nekatere znamenitosti ali aktivnosti iz prvotno načrtovane poti.

Izzivi na solo potovanjih
Seveda pri samostojnem popotništvu obstajajo tudi določeni izzivi. Prvič, sami boste morali poskrbeti za vse, vključno z letalskimi kartami in rezervacijami nastanitev, hrano, načrtovanjem aktivnosti in varnostjo, kar zahteva dobro mero neodvisnosti ter seznanjanje z lokalnimi običaji in normami, še preden se odpravite na pot. Drugič, solo potovanja so lahko včasih dražja kot potovanja v paru ali skupini. Če ste sami, si ne morete preprosto deliti vožnje s taksijem, in če nimate ravno veliko pod palcem, boste morali izbirati manj razkošne hostle in ne hotelov. Tretjič, solo potovanja vam lahko ponudijo priložnost, da se popolnoma potopite v novo okolje, toda tudi, ko gre kaj narobe, boste prepuščeni samemu sebi. Dobro je vedno imeti več kontaktnih številk za nujne primere in v ključnih situacijah ostati pozoren, samozavesten in razumen. Četrtič, občasno vam bo morda dolgčas, vendar obstajajo številni načini za reševanje tega - preberite nekaj spodnjih nasvetov!

Nasveti za samostojna potovanja
Hostli so eden najboljših krajev za spoznavanje popotnikov, ki prav tako iščejo družbo. Morda boste v prihodnosti celo potovali s kom, ki ste ga spoznali v hostlu.

Če se počutite osamljeni, razmislite o organiziranih izletih. Le-ti so še posebej priročni, če se želite izogniti najemu avtomobila (kar je precejšen strošek, če ste sami) in ni javnega prevoza, ki bi vas lahko pripeljal do določene znamenitosti ali kraja.

Umaknite se iz znanih turističnih poti, če se lahko. Verjetno boste v manj obiskanih krajih srečali še posebej zanimive in navdihujoče ljudi, ki bodo radi poklepetali z vami. Pogovor je vedno lažji v manjših skupinah kot v velikih množicah.

Če dobite priložnost, da se naučite nekaj novega, jo zagrabite z odprtimi rokami. Naredite nekaj, kar ste si vedno želeli, vendar doma niste našli časa ali podpore. Izboljšajte svoje fotografske veščine. Udeležite se tečaja kuhanja lokalnih specialitet. Če ostajate dlje, se prijavite na tečaj jezika, joge, plesa, glasbe ali česarkoli drugega, kar vas veseli.

Če želite prihraniti denar, se seznanite z brezplačnimi sprehodi, popusti, ki veljajo za vas, javnim prevozom, hostli, članstvi, ki vam lahko dolgoročno pomagajo pri varčevanju, kot na primer Hostelling International, ter samopostrežnimi trgovinami.

Telefon uporabljajte za nujne primere in za ohranjanje stikov s prijatelji in družino doma, vendar ne dovolite, da vas okupira do te mere, da se boste ločili od novega kraja. Objavam na družbenih omrežjih lahko sledite tudi v domači postelji - ko ste na poti, raziskujte nove stvari.

Imejte potovalno zavarovanje in poskrbite, da veste, katere lokalne bolnišnice in drugi ponudniki zdravstvenih storitev sprejemajo tisto, ki ga imate. Lahko se zgodi, da boste zdravljenje plačali v naprej in vam bodo nato povrnili stroške.

Zabavajte se in uživajte, vendar upoštevajte svoje meje pri alkoholu in drugih omamnih substancah. Pod njihovim vplivom boste bolj ranljivi in ljudje, ki se sprva zdijo kot vaši novi prijatelji, se lahko izkažejo kot vse kaj drugega.

Iz varnostnih razlogov naj nekdo od vaših domačih ve, kje ste in kam nameravate iti. Delite svoje rezervacije hotelov in potovalne načrte. Ne bojte se biti nesramni, če menite, da vas nekdo nadleguje.

Ne pritegnite nepotrebne pozornosti: oblečite se konzervativno, skrijte svoje dragocene predmete, nosite pas za denar pod obleko in izogibajte se neobljudenih območj, zlasti ponoči.

Če povzamem, solo potovanja so neverjetna izkušnja, skozi katero boste spoznali veliko izjemnih ljudi. Sama sem na primer med osemurnim postankom v Zürichu spoznala nekoga, s komer sem čez nekaj mesecev potovala po Nemčiji in Nizozemskem in s komer sem še vedno v stikih. V oddaljeni vasi Xinaliq v Azerbajdžanu sem srečala družino iz Bakuja in nekaj mesecev kasneje sem z enim od članov odpotovala na Ciper. Med študijem v New Yorku sem spoznala prisrčno kazahstansko dekle, s katero sem se dvakrat srečala med potovanjem po Almatyju in okolici. S takšnim povezovanjem pik na zemljevidu je svet videti kot majhno mesto s prijatelji in znanci vsepovsod, biti morate le odprti, zgovorni in imeti velik nasmeh na obrazu!

Prijava