Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje v Stockholm in Kopenhagen

Stockholm, mesto na 14 otokih, te tako poleti kot pozimi vabi na odkrivanje svojih skrivnosti na severu Evrope. Kaj je še lepšega za popotnike od raziskovanja starih pisanih hiš ali piknika v parku s pogledom na mesto, ko svetloba še dolgo v noč ne zapusti neba? Že samo majski dan je za dve uri daljši od tistega v srednji Evropi. Pozimi te pričakujejo hladnejši zrak, udobni lokali in znani božični sejem. Povsod te spremlja zelena barva, saj je bilo mesto prva zelena prestolnica leta 2012. V članku s teboj delimo še več popotniških nasvetov za obisk kar dveh skandinavskih prestolnic – poleg Stockholma še za Kopenhagen.

Stockholm te pričakuje s svojimi znamenitosti. Gamla stan je eno izmed najbolje ohranjenih srednjeveških mestnih jeder v Evropi, polno ljubkih barvnih hišk s trgovinicami in kafiči. Lahko pa postojiš pred kraljevo palačo in si ogledaš menjavo straže, ki traja 40 minut, in morda ozreš katerega izmed otrok kraljevega para, ki pa so na žalost vsi že poročeni. Mesto si lahko ogledaš tudi drugače, in sicer tako, da se podaš na raziskovanje številnih kanalov s kajaki po poti, ki si jo izbereš sam. Kaj lahko počneš v mestu, ko dežuje? Najbolje je, da se odpraviš v čudovite stockholmske muzeje. Muzejska četrt se nahaja na sosednjih otokih, blizu starega mesta. Najslavnejši je muzej Vasa, ki je tudi vreden obiska, saj je glavni model muzeja potopljena ladja Vasa. Zraven se nahaja tudi Skansen, najstarejši odprti muzej na Švedskem, in tu vidiš delček iz življenja ljudi od 16. do 20. stoletja z daljnega severa ali pa iz globin širnih gozdov. Lahko se odpraviš tudi v vikinški muzej, kjer ti bo pojasnjeno nekaj o divji švedski zgodovini. Za vse ljubitelje Abbe pa je obvezen obisk muzeja ABBA. Vstopnico si kupi že kar na spletu, da ti ne bo treba stati v vrsti.

Če misliš, da je Stockolm predrag zate, si preberi naslednja dva bloga, ki ti bosta predstavila poceni raziskovanje mesta in še več znamenitosti: Citybreak 1 in Citybreak 2. Za spanje pa priporočam rumeni hostel, pri katerem že zgradba spominja na številne švedske hiške, ki jih lahko najdeš po celotnem predelu. Nahaja pa se v živahnem predelu Södermalm, ki je znan po živahnem vzdušju.

Seveda pa se lahko podaš tudi ven iz mesta. Najameš si kolo in se že popelješ po številnih stezicah. Že eno uro stran s čolnom te čaka raziskovanje barvitih ulic otoka s težko izgovorljivim imenom Fjäderholmarna. Ali pa se odpraviš na mali polotok z zgovornim imenom Kastellholmen, kjer kraljuje rdeči grad. Moraš pa paziti, da čeprav imajo Švedi dolg dan, se veliko znamenitosti zapre ob petih. Če pa te zanima, v kakšnem okolju so nekaj stoletij pozneje po gradnji gradov nastale švedske kriminalke, se odpravi do kraja Fjällbacka, mesta, ki se nahaja v romanih Camille Lackberg. Lahko pa se podaš tudi malo južneje do tematskega parka Astrid Lindgren's World, kjer ne boš le srečal junakov iz njenih zgodb, temveč si boš lahko tudi ogledal tradicionalne švedske hiške.

Če pa si želiš pravega potovanja iz Stockholma, ti priporočam potovanje z vlakom v Kopenhagen čez ožino Øresund. To se še posebno izplača, saj so letalske karte do Kopenhagna nasploh dražje od tistih do Stockholma. Karta za vlak v eno smer stane manj kot 20 evrov. Dober nasvet je, da jo poiščeš na spletni strani Goeuro. Tudi Kopenhagen je poln znamenitosti, še posebno ljubkih pisanih hišk, parkov in viteških zgodb. Tu je tudi slavni zabaviščni park s čudovitimi vrtovi Tivoli, za katerega se splača kupiti vstopnico že predčasno. Danska kraljeva družina ima podobno kot švedska tudi svoj lasten grad, in sicer Cristianburg. Mesto ima svojo pravcato promenado, ki je speljana ob pristanišču Nyhavn iz 17. stoletja in je obdana z barvnimi hišami. Kanalov je še več in vsi so vredni sprehoda, vsaj do male morske deklice, ki otožno zre na vode Øresunda. Če pa želiš občutiti svobodnejše življenje, se podaj na raziskovanje Christianie, ki je pravo umetniško mesto v malem. Ustanovili so ga hipiji leta 1971. Več o Kopenhagnu lahko prebereš v Vodiču po Kopenhagnu. Za potovanje po okolici mesta se splača z ladjico odpraviti po reki Mølleåen ali Millstream do jezera Lyngby, kjer je čudovit pogled na dansko podeželje, ljubke hiše in številne mline. Če te zanima, kaj lahko počneš z otroki, je odgovor na dlani. Poleg Tivolija je nujen tudi obisk največjega akvarija v severni Evropi – Blue Planet.

Obema mestoma je skupno druženje ob vodi na pomladni in poletni večer. Obe imata ljubke hiške ob vodi in veličastne vladarske palače. Turizem v obeh mestih je razvit, kar pomeni, da te turistična infrastruktura ne bo razočarala. Za konec pa bi še rekla, da bi bilo moje popolno mesto podobno Kopenhagnu, a s trgovinami iz Stockholma.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava