Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje na Kosovo

Malo je tistih, ki se odločijo za potovanje po državi Kosovo. Ob potovanju z motorji po Balkanu smo se odločili, da obiščemo tudi to, po govoricah mnogih, revno in nevarno državo. Kosovo je po pričanju domačinov končno samostojna država, kjer se prepleta veliki del revščine z koščkom bogastva v glavnem mestu. Država je mešanica raznih narodov, krasi pa jo lepa pokrajina in Priština. Na drugi strani pa je država izredno revna, zanemarjena in polna smeti. Tukaj najdemo različne narodnosti – Albance, Srbe, Turke, Rome, Bosance in še kdo bi se našel. 

Vsebina

Ekstremne razlike med podeželjem in glavnim mestom 

Ko smo prispeli do srbsko-kosovske meje, nam še ni bilo povsem znano ali bomo lahko prečkali mejo ali ne. Od mnogih popotnikov smo dobili informacije, da so zaradi mnogih protestov morali preusmeriti svojo začrtano pot potovanja ali pa da so se morali iz Kosova vrniti nazaj preko istega mejnega prelaza, preko katerega so šli v državo. Naš cilj pa je bil prepotovati državo ter nadaljevati pot v Makedonijo. Na mejnem prehodu, ki nas je presenetil z lepo urejenimi stavbami, ni bilo nobenih problemov, tako carina kot policija so nas lepo sprejeli, se celo zanimali za motorje in nam dali le nekaj napotkov za potovanje po Kosovem. Nujno potrebno je bilo v prvem mestu plačati zavarovanje za vozilo, ki je zneslo 20 € na motor. Cesta od meje do prvega večjega mesta – Kosovske Mitrovice, kamor smo šli urejati zavarovanje, je bila dobesedno nočna mora. Ostanki od mnogih protestov na cestah so nam ovirali pot. Prevoziti smo morali razne ovire, narejene iz peska in zemlje, kar je bilo za motorje še toliko težje. V Kosovski Mitrovici pa smo doživeli drugi šok, saj je bilo neverjetno veliko smeti, mesto pa precej neurejeno. Ritem življenja poteka izjemno počasi, tako da smo morali tudi na zavarovanja motorjev čakati za pet enostavnih papirjev kar kakšno uro. Naš naslednji postanek je bilo glavno mesto Priština. Najprej se nam je zdelo, da nismo več na Kosovem. Lepo urejeno, moderno mesto, polno gradbišč, kjer na novo urejajo okolico ter gradijo nove moderne zgradbe.   

Priština

Priština je glavno mesto Kosova in tudi zdaleč najbolj urejeno mesto v državi. Velja za glavno upravno, izobraževalno in kulturno središče. Med domačini prevladujejo Albanci, tako da je za mnoge turiste njihov jezik povsem nerazumljiv. Tukaj najdemo tudi najbolj razvit turizem v državi. Sicer pa mnogi odsvetujejo potovanje tako v državo kot tudi ponočevanja ali pohajkovanja ponoči. Sicer slabih izkušenj nismo imeli, smo pa še toliko bolj pazili na svoje jeklene konjičke. Glede na neverjetno veliko brezposelnost v državi, ki naj bi že dosegla okoli štirideset odstotkov, se še pogosteje pojavljajo kraje avtomobilov ter motorjev. Ampak vse govorice nam niso spremenile pozitivnega mnenja o glavnem mestu, saj je na nas naredilo izredno pozitiven vtis. Sam center je izredno lepo urejen, sicer se tu in tam na ulici pojavi kakšna oseba, ki prosi za denar, a te niso prav nič moteče. Cene v samem centru so bistveno višje kot drugod, je cena pijače bila že celo primerljiva našim cenam. 
 
Država, ki je bila močno zaznamovana v vojni ter kjer so posledice, sploh na podeželju, še kako vidne, se po drugi strani izredno lepo razvija. Njihov glavni problem je velika brezposelnost, revščina in žal slab glas, da je država nevarna. Izkušnje so pokazale nasprotno – prijazne domačine, dokaj ugodne cene, lepo pokrajino, pogoste smeti ob cestah, nerazvita mesta (razen Prištine) ter mnogo ostankov od vojne. Kljub vsemu priporočam popotnikom, da se Kosova ne izogibate, če boste potovali po Balkanu.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava