Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Ko pravljica oživi

Vsebina
Nekoč so predstavljali moč in bogastvo mesta, nad katerim so se bohotili, danes so glavna turistična atrakcija. Nekoč so zaradi njihove gradnje trpele cele dežele, danes so bogat vir za mestno blagajno, saj se mnogi turisti ob njihovem obisku zadržijo še v mestu. Nekoč so bili poleg cerkva najbolj strahospoštovana oblast v mestu, dostopna le redkim, danes jih obiskujejo množice in v njihovih prostorih podoživljajo podobe številnih pravljic iz otroštva. Ker tudi so kot iz pravljičnega sveta. Govorimo o gradovih. Predstavljamo le delček bližnjih in v slovenskem prostoru mogoče turistično manj znanih najlepših srednjeevropskih gradov.

Labodji grad v Nemčiji
Najznamenitejši grad pokrajine Allgau v nemški občini Schwang in nedvomno zelo dobro obiskana nemška atrakcija je grad Neuschwanstein. Nekateri ga zaradi njegove pravljične in dih jemajoče podobe imenujejo pravljični grad. Zgraditi ga je dal Ludvik II. septembra 1869, navdih zanj pa je dobil po obisku gotskega gradu Wartburg v Turingiji. Za lokacijo si je izbral ruševine starega stražnega stolpa Schwanstein, od tod tudi ime Neuschwanstein (novi Schwanstein). Ludvik II. je na gradu preživel 153 dni, vse do svoje smrti. Knjiga Evropske znamenitosti 2002 priča, da Ludvik ni nikoli želel pokazati notranjosti gradu javnosti, vendar so grad za obiskovalce odprli že 6 tednov po njegovi smrti. Sobane so opremljene z neizmerno ljubkostjo in umetniškim okusom. Ludvika je pri oblikovanju notranjosti vodila ljubezen do Wagnerjevih del, zato ni čudno, da na večini sten najdemo prizore iz Wagnerjevih oper. V spodnji veži nas pozdravi legenda o Sigurdu, ki se navezuje na Wagnerjev Nibelunški prstan, spalnico pa krasi zgodba o Tristanu in Izoldi. Glavni motiv celotnega gradu je labod. Pojavlja se kot motivika slik, v rezbarijah, štukaturah, na vratih, na blagu in v obliki kipov. Najpomembnejši prostor v gradu je Pevčeva sobana, ki pripoveduje zgodbo trubadurskega tekmovanja. Ludvik II. je dal grad pozidati v slogu visokosrednjeveških gradov, tako da se v njem prepletajo elementi neoromanike in neogotike. 

Grad ima v poletnem času na stežaj odprta vrata vsak dan med 9. in 18. uro, za občudovanje notranjosti gradu pa boste odšteli 12 EUR. 


4,5 kilometrov od pravljičnega gradu vas bo prijazno pozdravil hostel Fussen. Železniška postaja je od hostla oddaljena 1 km, če boste prišli po avtocesti A7, pa sledi 3,5 km vožnje do hostla. Hostel ima veliko zasebno parkirišče, na voljo so brezplačno pranje perila in brezžični internet. V ceno sta vključena samopostrežni zajtrk in večerja. 

Češka pravljica v Hluboki nad Vltavo 
Češki grad Hluboka stoji na visoki skalni plošči nad reko Vltavo. Ena najlepših in najbolj pravljičnih zgradb na svetu izvira iz 13. stoletja, a je bila šest stoletij kasneje prezidana z angleškim pridihom, kar jim je odlično uspelo, zato grad nedvomno spominja na angleški Windsor. Drugi najbolj obiskan češki grad (takoj za praškimi Hradčani) pripoveduje svojo belo marmornato pravljico z gotsko ošiljenimi okni in kockastimi stolpiči. V pomladnih in poletnih mesecih navdušujeta cvetoč in dišeč park pred gradom in na novo zgrajen vrt ob gradu. Prava pravljica se prične, ko vstopite v bogato opremljeno notranjost, v kateri se nahajajo številne razkošno opremljene sobane, polne dragocenih muzejskih zbirk, med katerimi so najzanimivejši eksponati iz stekla, porcelana, orožje, tapiserije in likovne umetnine. Notranjost je čudovita, a ni treba zapravljati za vstopnino, saj je že zunanjost dih jemajoča. Grad lahko obiščete vsak dan med 9.00 in 12.00 ter 12.30 in 17.00 (v juliju in avgustu, v septembru pa vsak dan razen ponedeljka). Študentje (do 26. leta) lahko pri nakupu vstopnice dobite študentski popust, vstopnina je odvisna od ogleda (stolp si lahko ogledate že za 1,5 EUR, za grajske sobane pa boste odšteli do 5,5 EUR). 


10 km iz Hluboke, v središču Čeških Budejovic, najdete hostel Cuba. Hostel se nahaja v zgodovinski stavbi iz leta 1878 v središču mesta, le streljaj od glavnega trga. Železniška in avtobusna postaja sta oddaljeni 10 minut hoje, prva postaja javnega prevoza je 150 m od vhoda v hostel. Če pridete s svojim prevozom, lahko jeklenega konjička parkirate na brezplačnem parkirišču pred hostlom. V ceno so vključene čiste brisače in posteljnina ter dostop do interneta. 

Sanjska podoba gradu v Bojnicah oživi 
Pravljična podoba gradu v peščeno rjavi barvi s kot kocke pozidanim obzidjem in z modrimi stolpiči se v Bojnicah na Slovaškem spremeni v resničnost. Podoba, ki smo si jo ustvarili kot mladi poslušalci pravljic, tukaj oživi. Bojniški grad je eden najbolj privlačnih in obiskanih gradov v osrednji Evropi. Lociran je v idiličnem okolju istoimenskega kraja. V grad vstopimo po kamnitem mostu, saj je okrog gradu speljan jarek, ki je dom številnim živalskim in rastlinskim vrstam. Notranjost navdušuje z do potankosti dodelanim pohištvom in drugimi okrasnimi predmeti, marmornatim stopniščem, ki se kačasto vije do podstrešja, in lesenimi lestenci. V kletnih prostorih se vonja zatohlost, nekje v daljavi pa se sliši kapljanje vodnih kapljic. Grad se v pisnih virih prvič omenja leta 1311. Pisni viri razkrivajo, da je bila zgradba sprva lesena, kasneje pa je kamen postopoma začel nadomeščati les. Lastništvo gradu se je večkrat menjalo, v 15. stoletju je bil grad celo v lasti kralja Matije Korvina. Danes je grad del Narodnega muzeja Slovaške. 


V poletnem času (do 30. septembra) je grad odprt vsak dan med 9. in 15. uro. Vstopnina znaša 7 EUR. Vse leto lahko v gradu in njegovi okolici spremljamo številno dogajanje. Za letošnje poletje pa pripravljajo poseben dogodek in sicer Praznovanje življenja – super noč v gradu (6. 8.–9. 8. 2015 med 18. in 22. uro.)

Sorodni članki

Prijava