Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Poletne dogodivščine v Sloveniji

Poletne adrenalinske dogodivščine na reki Soči

Še ne veš, kaj početi čez poletje? Če se v tebi skriva vsaj malo adrenalina, ti lahko pomagam poiskati rešitev na tvoje vprašanje. Slovenija je prava zakladnica nevsakdanjih, adrenalinskih dogodivščin. Ni ti treba daleč, da bi jih našel. 
Vsebina

Rafting = veslanje + ekipni duh + adrenalin

Sprva te navda nekoliko nenavaden občutek, ko vlečeš nase neoprensko obleko, po možnosti še vlažno od prejšnjih obiskovalcev. Potem si obuješ čevlje, za katere se bojiš, da jih boš slej ko prej nekje izgubil. Nazadnje si natakneš še čelado. Takole opremljenega te avtobus v spremstvu dobro izurjene ekipe TOP Extreme rafting center Bovec odpelje nekaj kilometrov višje, kjer se dogodivščina, imenovana rafting, začne. Kombinacija veslanja, ekipnega duha, sprostitve, adrenalina in užitka na čisti, smaragdno zeleni Soči v objemu neokrnjene narave okoliških gora se začenja. Rafting je primeren za vse generacije, od udeležencev ne zahteva nobenega posebnega predznanja. Prvih nekaj zamahov te navduši (in poskrbi, da pozabiš na strah), brzice ti poženejo kri po žilah, prava družba pa vzdušje še popestri. Da je dan popoln, svoje naredijo še postanek za skoke v vodo iz različnih višin, osvežitev v hladni Soči, na koncu pa – menda naj bi bilo takšno pravilo – izkušen vodič poskrbi, da se čoln s posadko vred obrne. 
 
Kot član Popotniškega združenja Slovenije lahko v TOP Extreme rafting center Bovec koristiš 15 % popust na rafting! Ponujajo ti tudi 15 % popust na kanjoning in 10 % popust na kajak, hydrospeed, jamarstvo, plezanje in bungee jumping. Ne spreglej noro dobre ponudbe!

Ko plezanje med krošnjami dreves postane zabava 

Kako fantu pripraviti nepozabni in nevsakdanji dan, pri tem pa poskrbeti še za njegovo mlajšo sestro, mamo in očeta? Preprosto – pelješ jih v adrenalinski park! 2–3-urna zabava za vse starosti zagotovljena. Plezanje med krošnjami dreves, hoja po sodih, vožnja s sanmi na nekaj deset metrih morske višine in plazenje po ozkih toboganih še nikoli niso bilo tako zabavni. Starost ne sme biti izgovor, da adrenalinskega parka ne bi obiskali. Vsak, ki je dopolnil 5 let in je višji od 140 cm (višina z iztegnjenimi rokami nad glavo), lahko vstopa v park. Poligoni so različnih dolžin in zahtevnosti, tako lahko v parku uživajo vsi – od otrok do dedkov in babic. Priporočam pa, da za naslednji dan ne načrtuješ fizičnega dela, saj bodo mišice v rokah bolele še nekaj dni. 
 
Obišči adrenalinski park v Bohinju in se prepusti adrenalinu za vso družino ob neposredni bližini Bohinjskega jezera. Če bo utrujenost prevelika, vas pričakuje Youth Hostel Pod Voglom. Pokažite izkaznico Popotniškega združenja Slovenije in prihranite 10 %. 

To ni lebdenje, to je zip-line

»Si pripravljena?« zaslišim glas. Začne se odštevanje: »3, 2, 1 in ...« Že lebdim v zraku približno 100–150 metrov nad kanjonom reke Učja. Panoramski razgled proti kanjonu reke Učja in strugi Globoškega potoka, pobočju Krna s kobariško kotlino, soški dolini, bovški kotlini in Triglavu je v sončnem dnevu dih jemajoč. Prijetni piš vetra in nežni sončni žarki navdušujejo. Skoraj pozabiš, da pravzaprav ne lebdiš v zraku, saj je tvoje telo z varovalnim pasom in škripcem pripeto na jeklenico. Zip-line dogodivščina se začne na eni strani reke Učja in konča 250–400 metrov stran (šest jeklenic različnih dolžin), na drugi strani Učja. Teh nekaj adrenalinskih minut mine prehitro in želiš si, da bi še enkrat stal na začetku proge in slišal odštevanje ...
 
Eden izmed najzanimivejših in najvišjih zip-linov v Evropi se nahaja v Bovcu. Jeklene vrvi imajo namreč v dolini Soče zelo dolgo tradicijo. Obišči Bovec zip-line – kanjon Učja, ki je postavljen v slikovito in neokrnjeno dolino reke Učja. Ne pozabi priložiti izkaznice Popotniškega združenja Slovenije in si zagotovi adrenalinsko lebdenje v zraku 10 % ceneje.  

Po toboganih, ki jih je ustvarila narava

Si predstavljaš prej opisane adrenalinske dogodivščine v vodi? Da? Potem je kanjoning (oziroma soteskanje, kot temu pravimo s slovenskim izrazom) pravi izziv zate. Še eno atraktivno rekreacijsko doživetje s spustom v neokrnjene pritoke rek oziroma v rečne soteske in korita, ki zahteva od spuščanja po vrvi, plezanja, skakanja preko malih slapov v kristalne tolmune, dričanja po naravnih toboganih do drsenja po rečnih koritih, ki jih je voda v preteklih stoletjih spremenila v čudovite gladke tobogane. Tudi tukaj ne gre brez neoprenske obleke in čevljev ter čelade. Kanjoning je zabaven in svojevrsten način spoznavanja lepote ene najlepših slovenskih rek in tisočletnega dela narave, ki je skrito očem mimoidočih. Pa vendar kljub vsej lepoti marsikdaj obiskovalcu zastane kri, ko se zave, da je edina pot pred njim spust po toboganu, ki ga je v mnogih letih naredila reka, cilj pa skok v – kot se zdi na prvi pogled – lužico, za katero se kasneje izkaže, da je globoka.
 
Da bo užitek res pravi, poskrbi Športna agencija Maya v Tolminu. Ponujajo vam številne vodne dejavnosti na Soči, med drugim tudi kanjoning. Na idilični lokaciji tik ob reki Soči v Športno rekreacijskem centru Labrca pa poskrbijo tudi za osvežilne pijače in odlično hrano. Če bo ostalo še kaj energija, vabijo športna igrišča za košarko, odbojko na mivki, nogomet ... Člani Popotniškega druženja Slovenije izkoristite 20 % popust na vse športne dejavnosti in 10 % popust na hrano in pijačo.

Z rečnim bobom nad brzice

Če uživaš v neposrednem stiku z vodo, a nisi prepričan, ali si dovolj pogumen, da bi se podal po vodnih toboganih in se preizkusil v kanjoningu, je zate prava rešitev hydrospeeding. Oblečen v debelejšo neoprensko obleko, s plavutkami na nogah, čelado na glavi in zaščiten z varnostnim pasom, delno ležiš na rečnem bobu, ki se imenuje plovček, in se ga trdno držiš. S plavutkami na nogah se poganjaš po reki in premaguješ rečne brzice. Brez skrbi, vodiči poskrbijo tudi za tvojo dodatno zaščito, ki te varuje pred udarci v skale. Čeprav se ti zdi, da je za tabo le nekaj brzic, je v resnici minila ura in pol. Najprimernejši slovenski reki za hydrospeed sta Soča in Sava.
 
Če se boste odločili za hydrospeed na smaragdni Soči, priporočamo, da občutite lepoto te reke z agencijo SPORT MIX, ki jo najdete v središču Bovca. Prijazni in strokovno usposobljeni vodiči bodo poskrbeli za nepozabno dogodivščino, imetnikom izkaznice Popotnega združenja Slovenije pa ponujajo 20 % popusta na hydrospeed in številne druge ugodnosti. Ne spreglejte jih!
 
Vabljeni v dolino reke Soče!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava