Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

S kolesom po Pašmanu

Otok Pašman leži južno od Zadra in jugovzhodno od otoka Ugljana, ki ga od njega ločuje samo ozek kanal Ždrelac, preko katerega je speljan most. Otok sodi med večje Zadarske otoke, ki pa se niso nikoli razvili tako kot ostali Dalmatinski otoki ali pa Kvarnerski. Na njih ni večjih naselij ali mest, le manjši kraji in vasice. Administrativno otok upravljata dve občini. Občina Pašman zavzema 77 % otoka, občina Tkon pa 33 %. Med Pašmanom in celino poteka izjemno slikovit pašmanski kanal, v katerem je veliko malih otočkov, tudi znameniti otoček v obliki srčka. Otočki so neposeljeni, le na enem izmed njih se nahaja lokal, do katerega pa je možen dostop, kot do vseh ostalih otočkov, samo s čolnom. Površina otoka Pašman je približno 63 km2 in je po dvanajsti največji otok na Hrvaškem. Vse skupaj premore okoli 65 km dolgo obalo, na njem pa živi nekaj preko 3000 otočanov. Predstavlja idealen kraj za tiste, ki se želijo odpočiti, naužiti lepega in čistega morja, ob tem pa nudi tudi obilo možnosti za športne užitke. 

Vsebina
Lokalna turistična organizacija je odlično uredila kolesarske poti, ki so tudi dobro označene in za njih je možno dobiti brezplačni zemljevid. Na takšnih in drugačnih kolesarskih podvigih po otoku sem srečevala tudi Slovence. Ob tem pa se seveda kar kmalu opazi tudi to, kako Slovenci radi kolesarimo ter da mnogi ne gremo na dopust brez kolesa. 

Najvišji vrh

Najvišji vrh otoka je Bokolj z 272 metri nad morjem in je viden daleč naokoli. Ima posebno stožčasto obliko, in od svojih sosednjih vrhov je bistveno višji, tako da še posebej izstopa. Dviguje se nad naseljem Dobropoljana. Z vrha se razprostira lep razgled na Kornate, sosednje otoke, Pašmanski kanal z majhnimi otočki in Biograd z okolico. Do najvišjega vrha vodi samo ozka makadamska cesta s precej velikimi kamni, ki ovirajo vožnjo z avtomobilom. Zato je najvišji vrh najbolje obiskati peš ali pa z gorskim kolesom. 

S cestnim kolesom po otoku

Cestno kolesarjenje je možno le na eni strani otoka in sicer na vzhodni, kjer živi večina otočanov. Tam so tudi majhna naselja in lepo urejena asfaltirana cesta vse do mostu na otok Ugljan. Večja naselja na otoku so Ždrelac, Banj, Dobropoljana, Neviđane, Mrljane, Barotul, Pašman, Kraj in Tkon. Prav vsako izmed naštetih je še posebej lepo obiskati s kolesom, se popeljati po ozkih ulicah in nadaljevati raziskovanje v naslednji kraj. V primeru, da si kdo poželi daljšega kolesarjenja, se lahko poda preko mostu na otok Ugljan in nadaljuje vse do konca otoka. Le, da je potrebno po isti cesti nazaj, saj krožno cestno kolesarjenje ni možno. 

Z gorskim kolesom po notranjosti otoka

Za kolesarjenje po hribih, makadamskih cestah so uredili prav posebne ceste po otoku. Zahodna obala otoka je divja, nenaseljena in tudi dokaj strma. Tam se nahaja le nekaj robinzonskih hišic in kolesarskih ter pohodniških poti. Seveda pa vmes ne manjka tudi cerkvica ob morju. Otoška transverzala je dolga okoli 30 kilometrov. Zemljevid, v katerem so dobro prikazane kolesarske in pohodne poti, je na voljo v več različnih jezikih. V njem so navedene tudi višinske razlike, plani kolesarjenja, skratka z zemljevidom se da odlično orientirati po celotnem otoku. 
 
Za tiste ljubitelje narave, ki ob kolesarjenju ali pohodništvu radi najdejo kaj koristnega v naravi, pa lahko razveselim s tem, da tam uspeva kar nekaj koristnih rastlin - timijan, slez, kadulja, kamilica, šentjanževka, origano itd. Sicer pa je otok izjemno lep, veliko je neokrnjene narave, tako da je lahko kolesarjenje po otoku prav vsakemu ljubitelju tega športa v izjemen užitek. 

Nastanitve

Otok je pravi raj za ljubitelje divjih plaž, odmaknjenih od množice, torej tudi kot že večini poznanega robinzonskega preživljanja dopusta. Prav tako je otok raj za ljubitelje kampiranja seveda pa so na voljo tudi mnogi privatni apartmaji ter hoteli. Znano pa je, da si mnogi otok ogledajo tudi samo kot enodnevni izlet, saj trajekt nanj vozi kar po večkrat na dan. Tako se nanj podajajo obiskovalci iz Biograda na Moru in mnogi tudi iz Zadra, kjer pa prenočišč tako ali tako ne manjka. Za mlade ter mlade po srcu, ki radi obiskujejo mladinske hotele, priporočam Youth Hostel Zader. Ugodna lega in cena sta glavna razloga za obisk, saj poleg lahko tam spoznamo popotnike iz različnih koncev sveta.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava