Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje v Savdsko Arabijo

Kaj si ogledati in kaj početi v bližnjevzhodni Arabski državi?

Na Arabskem polotoku na tvoje raziskovanje čaka Kraljevina Savdska Arabija, katere skrivnosti se skrivajo v širnih puščavah in starodavnih mestih. Potuj po krajih, ki jih še ni obiskalo veliko popotnikov, in odkrivaj raznoliko pokrajino. Kot znamenitost naj povem, da je to največja država brez stalne reke.

Kakšna so pravila potovanja po Savdski Arabiji?

Savdska Arabija se v zadnjih letih odpira turizmu. Večina turistov prihaja na romanja, a rastejo tudi druge vrste turizma, zlasti odkar so leta 2013 ponastavili pridobivanje vizuma. Nekateri obiskovalci lahko zaprosijo za vizum na spletu ali ob prihodu, drugi pa se morajo vnaprej prijaviti v enem od savdskoarabskih diplomatskih predstavništev. V državo se lahko vstopi skozi 13 mednarodnih letališč. V Savdski Arabiji in drugih državah sveta je pomembno upoštevati lokalno vero, običaje in zakone. Koristen nasvet je, da v državo ne moremo vstopiti, če imamo v potnem listu izraelski žig. Ne pozabi, da v veliki večini države tujce vidijo redko, zato je pri komunikaciji z domačini potrebna določena previdnost.

Popotniški nasveti za Meko in Medino

Za popotnike je koristen nasvet, da je v sveti mesti islama Meko in Medino popoln vstop dovoljen samo muslimanom. V Meki se je rodil islamski prerok Mohamed, v Medini pa je pokopan. V teh dveh mestih je zelo močen verski turizem. Največja znamenitost Meke je al-Masjid al-Ḥarām ali Sveta mošeja. V času velikega romanja hadž, ki vsako leto traja malo manj kot teden, več milijonov muslimanov roma v mošejo do svete hiše Kaaba, ki jo morajo verniki obkrožiti sedemkrat. V Meki je tudi ena največjih stavb na svetu v sklopu kompleksa sodobne arhitekture Abradž Al-Bait s 120 nadstropji. Medina je največje romarsko središče na svetu. Glavna znamenitost je mošeja Masjid al Nabawi ali Prerokova mošeja, kjer naj bi nekoč bil dom Mohameda, sedaj pa je njegova grobnica. Nemuslimani ne morejo obiskati ožjega območja, kjer se mošeja nahaja, lahko pa nanjo zrejo od daleč. Priporočam ogled z avtobusom Hop-On Hop-Off, ki te popelje do enajstih pomembnih zgodovinskih, kulturnih in socialnih točk v mestu.

Potovanje v glavno mesto

Glavno mesto države je Riad, ki kaže bogato srce države. Ena največjih znamenitosti v mestu je trdnjava Al Masmak, kar pomeni močan. Zgrajena je iz gline in blatnih opek, danes pa je postala muzej. Po spoznavanju zgodovine se odpravi na raziskovanje na tradicionalno tržnico Deerah Souk. To je najboljši kraj za nakup spominkov. Najboljši pogled na številne nebotičnike mesta je z mosta v 99. nadstropju, ki povezuje dva dela nebotičnika Kingdom Center. V bližini mesta v puščavi je največja svetovna integrirana kmetija. Mlekarna Al Safi v Al Kharju ima več kot 50.000 krav. Kot znamenitost naj povemo, da samice in samci prebivajo vsak posebej. Severno od mesta ležijo dih jemajoče visoke prepadne skalne stene. Za popotnika je zanimivo stati na vrhu skal, saj se tako počuti kot na robu sveta. Nasvet za spanje je prenočevanje v Hi Hostel Riyadh Area, ki se nahaja naravnost v centru mesta. Hostel ima veliko športne ponudbe. V njegovem sklopu so telovadnice, teniška in košarkarska igrišča ter bazen. Za sprostitev pa sta v hostlu na voljo knjižnica in teater.

Kaj si ogledati v puščavi?

Velika zgodovinska znamenitost Savdske Arabije je Mada'in Saleh, ki leži na severozahodu. Mesto so zgradili Nabatejci in je njihovo drugo največje mesto, takoj za jordansko Petro. Popotnikom ponuja raziskovanje 131 skalnih nekropol z razkošno okrašenimi fasadami. Vklesane so v bloke peščenjaka in so oddaljene druga od druge. Vodo zagotavlja 130 vodnjakov in zbiralnikov za deževnico. V puščavi leži še zapuščeno naselje Al 'Ula, ki pripoveduje o starodavni zgodovini. Nekoč živahna civilizacija je zapustila 800 blatnih in kamnitih hiš, ki so stare več kot 2000 let.

Kaj početi ob Rdečem morju in v gorovju Asir?

Ob Rdečem morju leži drugo največje mesto Džeda. Mesto je mešanica vseh kultur, jedi in ljudi, ki si delijo obale tega morja. Posebno je za popotnike zanimiv bazar začimb. Na raziskovanje vabi stari del mesta Ballad, kjer se med tlakovanimi ulicami skrivajo tradicionalne hiše. Seveda je veliko možnosti za odkrivanje lepot Rdečega morja, posebej koralnih grebenov.

Zanimivo za raziskovanje je gorovje Asir v jugozahodnem delu države, ki je visoko skoraj 3000 metrov. Tu dežuje več kot v drugih delih države, kar je razlog, da moški v laseh nosijo dišeče cvetove. Gorovje je razgibano, strmo, ponekod poraslo z gozdom in sestavljeno iz številnih planot in dolin. Iz vasice Al Souda se s pomočjo žičnice povzpni na najvišji vrh, Jabal Sawda. Pokrajina je zasuta z bazaltnimi kamnitimi stolpi, ki so zapuščina bojev, ki so se tu odvijali pred stoletjem. V soteski Wadi Habala se odpirajo osupljivi razgledi na meglene gorske grebene, ki se spuščajo proti Rdečemu morju.

Potovanje na vzhod

Na vzhodu države se nahaja mesto al-Hofuf, kjer pridelajo največ dateljnov na celem svetu. Zato se podaj na raziskovanje kakšne oaze, ki so bujen zelen svet potokov in vrtov. V starem delu mesta je ogromno starih palač in tradicionalnih tržnic-sukov, kjer lahko preizkušaš svojo zmožnost barantanja. Toda res spektakularna znamenitost je gromozanski jamski kompleks znotraj gore al-Qarah, ki je bil leta 2018 registriran kot Unescova dediščina. V jamah je prijetno hladno tudi v največji vročini. Najboljše spanje se ponuja v Al-Hasa Youth Hostel. V hostlu so bazen, mize za namizni tenis, igrišče za otroke in vrt. Hostel je primerne za invalide.

Uživaj v raziskovanju Savdske Arabije in ne pozabi na pošiljanje razglednic z MyPostcard. Vsem članom HI podarjamo 25-odstoten popust. Novi uporabniki pa lahko svojo prvo razglednico pošljete brezplačno s promocijsko kodo HIGlobetrotter preko Globetrotterjevega profila. Več o tem tukaj.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava