Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

5,4,3, Španija, Madrid – 1. del

Z nekoliko nenavadnim naslovom želim v kratkem opisati 12 razlogov, zakaj obiskati Madrid. V trilogiji vas nameravam seznaniti s petimi znamenitostmi v samem Madridu in neposredni bližini, štirimi v krogu 50 km iz španske prestolnice ter tremi mesti, ki se nahajajo v krogu 100 km iz Madrida. Rdeča nit skozi potopis v treh delih pa bo UNESCO-v seznam svetovne dediščine, saj so skoraj vsi kraji, ki jih opisujem, vpisani v ta prestižni seznam. 

Vsebina
 
 
Pa začnimo z Madridom, špansko prestolnico, ki se nahaja v osrčju Španije na kar 667 in je tako za Andorro la Vello (prestolnico Andore) druga najvišje ležeča prestolnica v Evropi, kar je pomemben podatek predvsem v poletnih mesecih, saj je lahko v Madridu podobna temperatura, kot v prestolnicah, ki ležijo bistveno bolj na severu Evrope. Madrid je s preko 3 milijoni prebivalcev četrta prestolnica v Evropi za Moskvo, Londonom in Berlinom ter pred Parizom, Rimom in ostalimi. Madrid in 1,5 milijonska Barcelona sta tudi edini milijonski mesti v Španiji; velikost Madrida pa je prej dobra stran, kot pomanjkljivost, saj se razprostira na več, kot 600 kvadratnih kilometrih.
 

 
Navkljub izjemni kulturni dediščini, vrhunski kulinariki in mnogoterih aktivnostih in možnostih krajših izletov, pa je Madrid še zmerom neupravičeno zapostavljen. Ob omembi Španije večina najbrž pomisli na Barcelono, Ibizo ali Palmo de Malorco, le redko pa na Madrid, ki ga želim s tem prispevkom približati bralcem in morda koga prepričati, da se odloči za obisk. 
 
Seveda ima Madrid na desetine znamenitosti, ki so vredne ogleda in vsak bi lahko naredil izbor najboljših petih po svoje; spodnje pa so moj izbor petih znamenitosti, ki jih je v Madridu zagotovo vredno obiskati.
 
Glede na to, da je Španija še zmerom kraljevina, se spodobi najprej obiskati kraljevo palačo v Madridu, ki sicer ni uradna rezidenca španskega kralja, a se vseeno v njej odvija večina državnih slovesnosti. Palača se nahaja na mestu, kjer je stal stari Alcazar, uničen v požaru za božič leta 1734. Kralj Filip V. se je po požaru odločil zgraditi palačo na 13 hektarjih, z 240 balkoni in 870 okni; projekt pa realiziral med leti 1738 in 1755; leta 1764 pa je Carlos III. tukaj uredil svojo rezidenco. 
 
 
S palačo danes upravlja Patrimonio Nacional, ki upravlja tudi z ostalimi šestimi kraljevimi palačami ter desetimi samostani nacionalnega pomena; skrbi pa tudi za štiri naravna območja, kraljeve zbirke in kulturne aktivnosti . Palača je za obiskovalce odprta od 10. do 18. ure, med aprilom in septembrom pa do 20. ure. Vstopnina je 10 €, za študente do 25. leta starosti in otroke do 16. leta pa 5 €. Za tiste, ki boste v Madridu koristili javni prevoz, je najbližja postaja podzemne železnice "Opera".
 
 
Druga znamenitost, ki je nekoliko manj znana, a zato toliko bolj vredna ogleda je Templo de debod. Gre za tempelj, ki se je v originalu nahajal v dolini Nila v Egiptu, kakšnih 30 kilometrov od Asuana in je bil posvečen boginji Isis. Ko je asuanski jez začel ogrožati tempelj se je vlada v Kairu odločila kompleks podariti Španiji v zahvalo za pomoč pri reševanju arheološkega najdišča Abu Simbel, ki leži 290 km jugozahodno od Asuana in je kot del območja nubijskih spomenikov vpisan v UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Tempelj so v letih 1969 in 1970 pazljivo razstavili in ga rekonstruirali v Madridu in leta 1971 odprli za javnost. S hriba in parka, kjer se tempelj danes nahaja, je najboljša točka za opazovanje in fotografiranje sončnega zahoda, s hriba pa se ponuja izjemen razgled na Madrid in še posebej na katedralo. Vstop je prost, odpiralni čas pa je od 9:45 do 13:45 od torka do nedelje, popoldan pa samo med tednom (razen ponedeljka) in sicer med 18:15 in 20:15 od aprila do septembra ter 16:15 in 18:15 od oktobra do marca. Najbližja postaja podzemne železnice je Plaza de Espana, neposredno ob templju pa je postaja avtobusne linije 74.
 
 
Tretja znamenitost, ki jo večina uvršča na prvo mesto in je nacionalni muzej del Prado, ki spada med tri najbogatejše svetovne muzeje skupaj s pariškim " Musée du Louvre" in sanktpeterburškim Hermitažem. Muzej del Prado je arhitekt Juan de Villanueva zgradil kot prirodoslovni kabinet po navodilu Carlosa III., a šele njegov vnuk Ferdinand VII. se je na željo svoje žene Marie Isabel de Braganza narediti kraljevi muzej, ki je kmalu postal znan kot muzej slik in skulptur. Za javnost je del Prado svoja vrata prvič odprl novembra 1819 in sicer z dvema namenoma; pokazati umetnine v lasti španske krone ter javnosti pokazati, da je španska umetnost enakovredna drugim v Evropi. Temu je bil namenjen tudi prvi katalog, ki je izšel istega leta 1819 in v katerem je bilo objavljenih le 311 španskih slik od skupno 1.510 del, ki so prihajala z vseh koncev sveta.  Danes je na ogled 7.600 slik, 1000 skulptur, 4.800 odtisov in 8.200 risb. Med najbolj znanimi deli pa so dela Rogiera van der Weydna, Rubensa, Velazqueza, Ribeire in nenazadnje Goye. 
 
Za vstopnico boste odšteli 14 €, mladi z mladinsko izkaznico 7 €, za študente do 25 leta starosti in mladino do 18. leta starosti pa je vstop prost! Muzej del Prado je odprt od ponedeljka do sobote med 10. in 20. uro, ob nedeljah in praznikih pa do 19. ure. Do muzeja lahko pridete s podzemno železnico; najbližje s postaj "Atocha" (glavna madridska železniška postaja) in "Banco de Espana".
 
 
Kot četrto znamenitost Madrida, ki je vredna ogleda omenjam glavni trg ali po špansko "Plaza Mayor". Glavni trg je zgradil Juan Gomez de Mora leta 1691 v času vladavine Filipa III., katerega skulptura na konju se nahaja v sredini 120 x 90 metrov velikega trga obdanega s stavbami s tipičnimi balkoni. Nekdaj je bil prizorišče za festivale, bikoborbe in javne usmrtitve, danes pa je priljubljeno zbirališče in prostor za kulturne prireditve, obkrožen s restavracijami, bari in trgovinami. Na glavnem trgu se nahaja tudi osrednja turistično informacijska pisarna, odprta vsak dan med 9:30 in 20:30 uro. Najbližja postaja podzemne železnice se imenuje "Sol".
 
 
Kot peto znamenitost pa predlagam kratek skok iz mestnega središča v pet kilometrov oddaljen El Prado, kjer se nahaja naslednja izmed kraljevih palač, zgrajena v 15. stoletju in je služila kot rezidenca. Zgodovina palače se je začela ponovno pisati leta 1604, ko je v požaru zgorel skoraj ves interjer. Drug temen pečat zgodovine je nedvomno pustil nekdanji španski diktator Franco, ki si je v palači uredil svojo rezidenco in tako so še danes na ogled prostori, kjer je deloval in bival, vključno z njegovo spalnico; v palači pa so razstavljene tudi njegove uniforme. Danes ima palača kar nekaj funkcij. Palača odprta izključno za organizirane vodene oglede, fotografiranje pa je dovoljeno zgolj na vstopu v palačo. Poleg tega je namenjena določenim prireditvam in dogodkom. Ima pa še vsaj eno funkcijo - v kraljevi palači El Prado so v času uradnih obiskov v Španiji nameščeni tuji državniki. 
 
Do palače nas pripelje primestna linija 601, palača pa je odprta od 10. do 18. ure od oktobra do marca in do 20. ure med aprilom in septembrom. Vstopnina je 9 €, znižana pa 7 € za študente do 25. leta starosti in otroke do 16. leta. 
 
Seveda bi lahko nadaljevali z naštevanjem, saj bi lahko samo v Madridu našteli na desetine zanimivosti in znamenitosti vrednih ogleda. Za konec mi dovolite, da Vam predstavim OSEM HOSTLOV V MADRIDU IN OKOLICI.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava