Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Washington – 2. del

Vsebina
Potovanje po državi Washington je bilo prav posebno predvsem zato, ker sta z menoj potovali kar dve babici, moja in fantova. Ne glede na medgeneracijske razlike, smo se odlično ujele ter spoznale to državo, ki jo mnogi zamenjujejo za mesto Washington. 
 
 
Glavna atrakcija Seattla 
Še preden smo prispele v Seattle, smo se dogovorile, da si ga bomo ogledale tako iz zraka kot se tudi popeljale ter sprehodile med gromozanskimi stolpnicami. Vsakemu obiskovalcu tega veličastnega mesta priporočam, da si ga ogleda iz razglednega stolpa (www.spaceneedle.com), od koder se razprostira čudovit razgled na mesto ter okolico. Cena na osebo znaša 10 dolarjev. Mesto je polno ljudi iz vseh koncev sveta in gneče na osempasovni avtocesti, ki pelje proti centru. Vse to je za nas predstavljalo samo en dan ogleda ter želja čim prej zapustiti to gromozansko mesto. Ob vsem tem vrvežu smo si na hitro kupile še nekaj sadja za po poti na eni najslikovitejših tržnic zahodnega sveta, imenovano Pike Place Market (www.pikeplacemarket.org) ter se napotile nazaj na nam ljubše podeželje.
 
 
Veličastni vulkani
Le kdo bi pomislil, da je tam toliko vulkanov ter da ti močno prednjačijo v višini v primerjavi z vsem preostalim gorstvom. Med vulkani je še danes nekaj delujočih in sicer med njimi najnevarnejši Mt. Rainier, ki se nahaja v nacionalnem parku Service (www.nps.gov). Zelo odmeven pa je tudi Mt. St. Helens, ki je nazadnje izbruhnil leta 1980 in s tem povzročil veliko škodo. Še danes so ob cesti table, ki opozarjajo na takratno škodo ter opisujejo potek takratnega dne. Mistična pokrajina s strnjeno lavo in s svojo strahovito zgodbo privablja mnoge obiskovalce. 
 
Neskončne ravnine 
Obe babici in jaz smo odraščale na kmetijah, zato smo še toliko bolj povezane z podeželjem. Kmetijske površine Washingtona se razprostirajo na velikem ravninskem predelu in so na videz skoraj neskončne. Dolge ravne ceste postajajo utrujajoče, saj je lahko tudi večurna vožnja zelo monotona. Ves čas na eno in drugo stran pogled sega v neskončno dolga polja, kjer je najpogosteje videti žita. Na teh neskončnih poljih so zelo redko razporejeni ranči z rdečimi lesenimi skednji. V rahel obup ob vožnji po na videz neskončno dolgih cestah pa nas so spremljale obcestne table z napisi, da je naslednja bencinska črpalka čez 300 milj. Potovanje med temi gromozanskimi polji ter redkimi kmetijami je prav tako posebno doživetje. Tamkajšnji ljudje so drugačni, kakor tisti, ki smo jih uspele spoznati v mestih. Večina izmed njih se ukvarja z kmetijstvom, delujejo sproščeni, veseli in dali so nam občutek, da radi spoznajo kakšne mimoidoče popotnike. Res pa je tudi, da smo me bile zaradi nenavadne kombinacije še toliko bolj vpadljive za domačine in so nas zato še posebej radi sprejeli. 
 

 
Boeing
Nedaleč od Seattla se nahaja ena izmed najbolj posebnih tovarn na svetu, k je dostopna turistom in obenem tudi ena največjih turističnih atrakcij države Washington. Gre namreč za tovarno letal Boeing (www.futureofflight.org), katere lastnik ima korenine celo v Sloveniji. Na mojo veliko željo, da bi videli, kako izdelujejo letala, s katerimi pogosto potujem, smo se podale v tovarno. Vsi ogledi seveda potekajo vodeno in cena na osebo znaša 20 dolarjev, celotna tura pa traja približno uro in pol. Stavba, v kateri izdelujejo letala, velja za največjo na svetu (98,3 hektarje) in povprečno naj bi en zaposlen na dan naredil po tri kilometre s kolesom. Stavba je namreč tako velika, da se zaposleni po njej vozijo s kolesi. Svoje izdelke prodajajo v kar 150 držav sveta in prav od vsake države imajo vidno obešene zastave. Tako smo kar kmalu našle tudi slovensko zastavo. Za oglede so omejitve samo za otroke, ki morajo biti visoki vsaj 127 cm. Za začetek ogleda sta predstavljena dva kratka filma, nato pa se obiskovalce odpelje z avtobusom do hale, kjer se skupaj z vodnikom sprehodijo po tovarni. Ogled tovarne Boeing je zares posebno doživetje. Slabost je le ta, da tam ne sprejemajo kreditnih kartic. 
 
 
Dežela hipijev
Washington je dežela nasprotij, saj ima na svojem ozemlju visoke gore, zaviti obalni pas z mnogimi otoki, pogosto prekritimi z pacifiškimi meglicami, mogočni deževni pragozd v parku Olympic, neskončne ravnine in velika mesta. A bolj kot vse to, je država med mnogimi poznana kot dežela hipijev, znanih serij in grungea. Trenutno vsem najbolj poznana serija, ki izhaja iz Washingtona, je »Romanca v Seattlu«. Sicer pa iz Washingtona izvira tudi znana skupina Nirvana, tukaj pa se je rodil tudi Jimmy Hendrix. Preostali del zgodovine te države mnogim ni poznan in prav tako niti ni turistično tako promoviran. Četudi je država Washington za mnoge turiste pogoste spregledana, razen seveda metropolitanskega mesta Seattle, gre za eno najlepših dežel v Združenih državah Amerike. Pokrajina je raznolika, od visokih gora, obale, velikih mest do neskončnih ravnin. Prav vsak obiskovalec lahko tukaj najde kaj zase. 
 

 
Washington je država, kjer lahko prav vsak najde kaj zase. Tako ljubitelji gora, narave, ravnin, kmetijstva, velikih mest do nacionalnih parkov, obale in še mnogo. Z obiskom te države na skrajnem zahodu ZDA boste lahko spoznali od življenja kavbojev do tipičnega sodobnega ameriškega življenja.

Sorodni članki

Prijava