Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

O, moj Maribor!

Maribor, mesto, v katerem študiram in po katerem se sprehajam na poti do fakultete ali do prijatelja. O njem so pisali mnogi pisatelji, kot so Drago Jančar, Tone Partljič in Jože Snoj. Pa se kdaj tudi mi ozremo naokoli in vidimo njegovo lepoto? Kaj skriva to lepo slovensko mesto, ki je skozi študijsko leto dom toliko mladim?

Vsebina

Marchpurg ali mejni grad 

Pohorje in Piramida sta dva mariborska vrhova, ki privabljata ljubitelje športa, oba pa nudita tudi izjemen razgled na Maribor. Do leta 1874 je na današnji Piramidi stal mariborski zgornji grad Marchpurg ali Marburg, kar v prevodu pomeni mejni grad. Zgradili so ga konec 11. stoletja, da bi se obvarovali pred Madžari, vendar je leta 1528 grad pogorel, leta kasneje so ga spet obnovili, a je bil leta 1790 spet porušen. Iz ostankov materiala so tam postavili kamnito piramido, ki je na koncu griču dala ime, od gradu pa sta ostala okop in vodnjak. Grič so pred imenom Piramida imenovali tudi »Mons Castri« in »der Purgperg«. 

Scherbaumova električna luč

Mimo mariborskega Muzeja narodne osvoboditve si se zagotovo že sprehodil, pa sploh nisi vedel, da je tam. Muzej se namreč nahaja v vili, ki jo je v 19. stoletju postavila družina Scherbaum. Karl Scherbaum je bil znan in uspešen podjetnik, rojen očetu Karlu, izdelovalcu glavnikov, zanimivo pa je tudi to, da je bil Karl st. prvi Slovenec, ki je v svojem mlinu prižgal 36 električnih žarnic, in to le štiri leta po tem, ko je Edison izumil žarnico, 4. aprila 1883. Leta 1888 so Mariborčani v počastitev obiska Franca Jožefa dobili prvo slavnostno električno razsvetljavo na Slovenskem. Na ograji okrog vile lahko najdemo te zanimive in zabavne lastnosti Muzeja narodne osvoboditve. Na vrtu muzeja prav v tem času poteka ambientna instalacija, kjer lahko spregovorite v mikrofon, sistem pa bo vaš glas pretvoril v svetlobo. V stalnih razstavah boste našli razstavo Maribor je naš, Industrijski Maribor v 20. stoletju, Scherbaumov salon, Pst! Maribor 1941–1945 in »Na desni ga, na levi ni – pred nami svetli cilj leži«. Vse razstave se osredotočajo na Štajersko in na Maribor, kmalu pa si bomo lahko ogledali razstavo v spomin konca II. svetovne vojne, saj od tega mineva 70 let, in razstavo v čast 50 let festivala Borštnikovo srečanje. Ste vedeli, da se v središču Maribora skriva grad? Ta sicer ni na griču, na katerih običajno najdemo gradove, saj so v Mariboru zgradili kar dva, zgornji in spodnji grad. V mariborskem gradu danes najdemo Pokrajinski muzej, ki pa ni namenjen le razstavam in zbirkam, temveč tudi koncertom, predavanjem in srečanjem, zato se v njem večkrat odvijajo zelo zanimive stvari tudi za domačine, ki muzej že dodobra poznajo. Zanimivo je tudi, da se zbirke ne nahajajo le v muzeju, temveč imajo tudi spletne zbirke, ki si jih lahko ogledamo kar od doma.

Zbirni prostor Mariborčanov

Vsi najverjetneje vemo, kje se dobimo, če se dogovorimo, da se dobimo pri »Kodžaku«. Mariborčani spomenik namreč že od začetka imenujemo Kodžak, saj se je v času postavitve spomenika po televiziji predvajala priljubljena detektivska serija Kojak, podoba spomenika pa je spominjala na gologlavega glavnega igralca Tellyja Savalasa. Bronasti spomenik je uradno poimenovan spomenik NOB in je bil postavljen v spomin talcem in upornikom, ki so bili med drugo svetovno vojno obsojeni na smrt, le-ti pa so, skupaj s poslovilnim pismom Jožeta Fuksa, vdolbeni v spomenik.
 

Romantika ob reki Dravi

Lent je priljubljena študentska destinacija zaradi mnogih kavarn, restavracij in klubov. Je pa tudi najbolj čaroben in najstarejši del Maribora, na katerem si lahko ogledate veliko znamenitosti. Pred Hišo Stare trte v Mariboru domuje danes najstarejša trta na svetu, ki je potrjeno stara že več kot 400 let in je zato vpisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove, o njej pa si na tem mestu lahko preberemo tudi zgodbico. V Hiši Stare trte ima trta muzej, v njeno čast pa je posneta tudi himna. Člani HI imajo v Hiši Stare trte 10 % popust na vinsko degustacijo, tako da je obisk obvezen.. Na Lentu najdemo tudi Sodni stolp. Nekoč je ščitil jugozahodni del mesta pred vsiljivci, dandanes pa v času festivala v njem potekajo razni koncerti. Tukaj se nahaja tudi Vodni stolp, v katerem pa ne strežejo vode, temveč je v njem sodobna vinoteka. Če si po ogledu Lenta želite še več, pa lahko krenete na splavarsko učno pot, ki teče mimo Koblarjevega zaliva in vse do Mariborskega otoka, ali pa doživite splavarjenje na tradicionalnem splavu. Na Lentu se je oblikovala tudi židovska četrt in Židovski trg, ki je danes dom več galerij in razstav, ki jih večinoma lahko obiščete brezplačno.  

S kolesom po Mariboru

Kolo je v Mariboru izjemno uporabno prevozno sredstvo. Maribor ima dobro urejene kolesarske poti. Študentski domovi so v sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo že očistili kolesarnice študentskih domov, kjer so rešili zavržena kolesa, jih reciklirali in izpraznili prenatrpane kolesarnice. V Turistično informacijskem centru TIC nudijo imetnikom HI izkaznice 10 % popust na izposojo koles ter na vodenje po Mariboru. 

Mariborski hostli

Mesto je sicer majhno, vendar se v njem in v okolici nahajajo kar trije odlični hostli. Mariborski Youth Hostel Pekarna se nahaja na desni strani Drave, ob Magdalenskem parku, vendar vseeno blizu mestnemu središču. Je del mladinskega kulturnega centra Pekarna, tako da se v in ob njem vedno nekaj dogaja, zato je odlična nastanitev za mlade, ki so željni zabave ali kulture. Če boste obiskali mariborski Uni-Hostel, skoraj ne boste mogli imeti bolj središčne lokacije. V isti stavbi je tudi hotel Orel za lažjo orientacijo. 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava