Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Naravni in adrenalinski paradiž

Vsebina
Bohinj – naravni in adrenalinski paradiž Slovenije
 
Bohinjsko jezero povsem upravičeno velja za eno izmed najlepših v Sloveniji. To ni nič čudnega, saj je imel po legendi Bog z Bohinjem prav poseben namen. Ko je ustvarjal svet, je že vsem ljudem namenil svoj del, le skromni in potrpežljivi Bohinjci so ostali praznih rok. Ko jih je končno opazil, so se mu zasmilili in tako jim je ustvaril čudovito dolino ob vznožju gora. V zahvalo so domačini kotlino z jezerom poimenovali po njem – Bohinj. Bogu namreč pravijo Boh ...
 
 
Bohinjska kotlina z jezerom je danes, k sreči, del Triglavskega narodnega parka, katerega osnovni namen je ohranjanje naravne in kulturne krajine. Tako je obala jezera ostala skoraj v celoti nepozidana in naravno ohranjena, na kar so lahko Bohinjci ponosni. Prav zaradi čudovite narave, me Bohinjsko jezero mnogo bolj privlači kot Blejsko, čeprav se slednje v poletnih mesecih bolj segreje in je primernejše za brezskrbno namakanje. Alpsko podnebje in bližina gora tukaj pač skrbita, da skoraj nikoli ni preveč vroče. 
 
Od raftinga do soteskanja
Bohinjska kotlina z jezerom ponuja številne možnosti za aktiven oddih. Pod slikovitimi vrhovi se odpirajo možnosti za sprehode, plavanje ali vožnjo s čolnom po jezeru, spust s kajakom ali raftom po Savi Bohinjki, za bolj avanturistične pa plezanje in soteskanje ali morda celo polet s padalom. Svet divjih grap in globokih korit lahko doživite tudi z varne razdalje. Slikovita korita Mostnice so od jezera oddaljena le dobre pol ure hoda. Reka Mostnica se prebija po stranski dolini Voje skozi globoko in ozko sotesko, ki je ponekod široka le dober meter. Korita lahko brez nevarnosti občudujete z mostu, lepi pogledi na divjo rečico pa se odpirajo tudi z markirane poti, ki spremlja sotesko vse do slapa v zatrepu Voj. Slapov je v okoliških grapah kar nekaj, toda prav nobeden se ne more po svoji lepoti meriti s Savico, ki se skriva o zgornjem koncu jezera. Čeprav je podoba slapa, ki prek previsne stene polzi v dveh curkih, znana s številnih fotografij, se je vredno povzpeti do razgledišča ob njegovem vznožju. 
 
 
Pot pod noge
Ljubitelji gora imajo v Bohinju na izbiro številne različno zahtevne planinske poti. Med najbolj slikovitimi je zagotovo vzpon v dolino Triglavskih jezer, preko katere lahko nadaljujete pot na naš najvišji vrh. Manj naporen je vzpon do hotela na Voglu (1540 m), kamor se lahko pripeljete z gondolsko žičnico. Komur ni za osvajanje bližnjih gorskih vrhov se lahko v dveh urah poda na sprehod okoli jezera ali pa do bližnjih vasi, ki so v veliki meri še vedno ohranile tradicionalno podobo. Preko kamnitega mostu v Ribčevem Lazu in mimo cerkvice sv. Janeza Krstnika pridemo v Staro Fužino, ki je dobila ime po nekdanjem pridobivanju rude – fužinarstvu. Na okoliških planinah še danes pasejo živino, v Stari Fužini pa si lahko ogledate Planšarski muzej z etnografsko zbirko. Urejen je v opuščeni sirarni, iz katere se je ohranilo orodje izpred skoraj pol stoletja. Vasica je hkrati izhodišče za raziskovanje doline Voje in okoliških planin, ki vabijo visoko nad dolino. 
 
 
Hostel za aktivne
Zadnji obisk tega konca Slovenije je bil družinski – v družbi hčerke Tanite in psičke Lie. Najugodnejše prenočišče smo našli v Hostlu pod Voglom, ki je član mreže HI (nočitev z zajtrkom od 16 €). Hostel je družinam prijazen, v sobah pa so dobrodošli tudi štirinožni prijatelji (doplačilo 5 €/noč). Hostel je eden največjih v Sloveniji, a v njem smo se počutili zelo domače zaradi prijazne in uigrane ekipe zaposlenih ter zaradi prijetnega videza notranjih prostorov, v katerih igra pomembno vlogo toplina lesa. Soba je spominjala na bivanje v planinski koči. Lia si je nameravala izbrati ležišče na eni izmed treh postelj  a je bila na koncu zadovoljna s prostorom ob umivalniku. Kopalnice pravzaprav nismo pogrešali, saj je bila le nekaj korakov stran, na začetku hodnika. Srce hostla je velika razgledna restavracija, kjer je vsako jutro na voljo samopostrežni zajtrk, po vnaprejšnjem naročilu pa lahko dobite tudi večerjo. Restavracija spominja na veliko dnevno sobo, s prijetnim kotičkom ob kaminu in starinskim jukeboxom, ki celo deluje! V bližnji sobi je urejena manjša knjižnica, omislite pa si lahko tudi partijo biljarda, namiznega nogometa ali pikada. Seveda je na voljo brezžična internetna povezava.
 
 
Hostel se nahaja na idilični lokaciji, le nekaj korakov stran od jezera. Za nekatere je morda preveč na samem, a za ljubitelje narave in adrenalinskih dogodivščin je to pravi paradiž. Tudi če nimate lastnega prevoza, dostop ni problem. Mimo vozi avtobus, a tudi peš ni predaleč. Dobre pol ure hoda je do gruče hotelov v Ribčevem Lazu, ob katerih je tudi trgovina in velja za nekakšno turistično središče Bohinja. Tu pristajajo ladjice, s katerimi se lahko podate na ogled jezera. Tu je igrišče za mini golf, malo stran pa še plezališče.
 
Takoj ob prihodu sta me navdušila dva avtobusa starinskega videza. Pri nas sta prava redkost, saj jih izdelujeta  uveljavljena ameriška proizvajalca Thomas in Blue bird. »Oba sta v voznem stanju,« mi pove prijazna receptorka. »Uporabljamo ju za prevoze skupin, ki se odločajo za adrenalinske dogodivščine, po potrebi pa tudi za vožnjo z bližnjih železniških postaj ali letališč.«
 
 
Nepogrešljiv del ponudbe hostla je agencija PAC sports, katere vodniki skrbijo, da gostom nikoli ni dolgčas. Tik ob hostlu vabi adrenalinski park. V njem lahko preizkušate svoj sposobnosti in premagujete strah na različnih ovirah kar 8 metrov nad tlemi. Za povrh pa si le privoščite še spust na orjaški gugalnici. V bližini lahko preizkusite še slackline park, odigrate igro namiznega tenisa ali le polenarite v ležalnikih na vrtu. Na svoj račun pridejo tudi najmlajši, saj imajo na voljo privlačno otroško igrišče. Za aktivno preživljanje dni si lahko izposodite gorsko kolo, kajak, kanu, čoln ali vedno bolj priljubljen sup. Na voljo pa je tudi oprema za pohodništvo in plezanje. PAC sports organizira številne aktivnosti pri katerih imajo gostje hostla 10 % popust. Omislite si lahko rafting ali vožnjo s hydrospeedom na Savi Bohinjki, kanjoning v soteski Mostnice, Jerečice ali Grmečice, gorsko kolesarjenje z vodnikom, obisk jame Govic ali Pod babjim zobom in še kaj bi se našlo. Pozimi so na voljo smučarski paketi (brezplačen smučarski avtobus do gondolske žičnice),  krpljanje, snežni rafting, drsanje, ledno plezanje na plezališču Mlačca v Mojstrani, sankanje po najdaljši progi v Sloveniji z Vogarja ... 
 
 
V hostlu pravega zatišja ne poznajo. Glavna je poletna sezona a tudi spomladi in jeseni je kar veliko gostov, predvsem šolskih skupin. Pozimi pa seveda pridejo na svoj račun ljubitelji belih strmin, ki lahko uživajo na bližnjem visokogorskem smučišču Vogel. Hostel pod Voglom vsekakor morate obiskati, da se prepričate, zakaj je bil po ocenjevanju Turistične zveze Slovenija leta 2010 izbran za najboljši hostel v Sloveniji!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava