Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Erazem, slovensko popotniško društvo

Če se odpravljate na potovanje v tuje kraje na lastno pest, vam bodo morda prišle prav Erazmove izkušnje. Pri Erazmu, slovenskem popotniškem društvu, ki bo naslednje leto zabeležilo 20 let delovanja, so na voljo stvari, ki vam utegnejo kot popotnikom priti zelo prav, začenši z različnimi popustniškimi izkaznicami. Čeprav se na društvo Erazem največkrat obrnejo mladi ljudje, pa so na voljo vsem, ki jih zanimajo tuji kraji in ljudje. Kdor meni, da bi lahko našel kaj zase, je pri Erazmu, katerega svetovalno informacijsko središče se nahaja na Miklošičevi 26 v Ljubljani - in ki ob tej priložnosti izreka zahvalo za pomoč ljubljanskemu Uradu za mladino, vedno dobrodošel. Erazem je seveda dosegljiv tudi prek elektronske pošte in telefona.


ERAZEM Slovensko Popotniško Društvo
Miklošičeva 26, Ljubljana
tel: 01/430-55-37
fax: 01/430-55-38
www.erazem.net
erazem@erazem.net

Delovni čas:
- od oktobra do konca maja: pon – pet: 12 - 17h
- od junija do konca septembra: pon – pet 10 - 17h

IZ ERAZMOVE PONUDBE

Popustniške izkaznice

Na potovanju lahko z različnimi izkaznicami uveljavimo številne popuste, pred njim pa lahko med drugim pridejo zelo prav popusti pri nakupih letalskih kart. Za najbližje prodajno mesto želene izkaznice lahko pogledate na www.erazem.net.

Mednarodna študentska/dijaška izkaznica ISIC je edini mednarodno uveljavljeni dokument, ki priča o dijaškem oziroma študentskem statusu imetnika in omogoča številne popuste (gl. www.istc.org, kjer so tudi navedeni popusti za izkaznici IYTC in ITIC, predstavljeni v nadaljevanju). Z dokazilom o statusu in eno fotografijo jo lahko dobijo študentje, dijaki in osnovnošolci nad 12 let. Cena izkaznice je 10 €.

 
Mednarodna mladinska popustniška izkaznica IYTC je namenjena mladim od 12 do 26 let ne glede na status, omogoča pa podobne popuste kot izkaznica ISIC. Zanjo potrebujemo eno fotografijo, osebni dokument in 10 €.

Mednarodna učiteljska izkaznica ITIC je namenjena učiteljem. Potrebujete dokazilo o zaposlitvi, fotografijo in 12 €.

Izkaznica VIP BACKPACKER omogoča številne ugodnosti (gl. www.vipbackpackers.com) zlasti pri potovanju po Avstraliji in Novi Zelandiji. Potrebujete le osebni dokument in 25 €.

 
 
 
Izkaznica Hostelling International (HI) omogoča popuste pri prenočevanju v že sicer cenovno ugodnih prenočiščih – hostlih, včasih pa je potrebna tudi za vstop vanje (gl. www.hihostels.com). Cena za mlajše od 15 let je 5.50, do 29 let 7.50, za starejše pa 9.50 €. Skupina najmanj devetih sopotnikov lahko za 42 € kupi skupinsko izkaznico, družina pa družinsko za 18 €. Za izdelavo je potreben le osebni dokument.
 

Izkaznica SŽ-EURO>26 omogoča mladim do 26 leta popuste zlasti na domačih in tujih vlakih (gl. www.euro26.si). Zanjo potrebujemo osebni dokument, fotografijo in 17 €.

Vozovnice: letalske, ladijske, železniške…
Pri Erazmu lahko dobite po ugodnih cenah tudi letalske vozovnice za vse konce sveta; nekatere posebej ugodne so na voljo le za imetnike izkaznic ISIC, IYTC in ITIC. Za potovanje po Evropi si lahko omislite železniške vozovnice Inter Rail, s katerimi potujete po 30 evropskih državah, posebej ugodne pa so tudi vozovnice CityStar za nekatere bližnje evropske države in še nekatere druge vozovnice. Če se odpravljate v Grčijo, na Korziko ali Sardinijo, si je dobro pravočasno zagotoviti ladijsko karto, za potovanje po Avstraliji in Novi Zelandiji pa so zelo ugoden način potovanja vozovnice avtobusnih prevoznikov Greyhound Australia in Oz&Kiwi Experience, ki so pri nakupu doma cenejše kot sicer.

Zavarovanja
Pred potovanjem je premisleka vredno tudi popotniško nezgodno zavarovanje Coris s katerim se lahko izognete stroškom in težavam, ki jih med potovanjem lahko povzročita bolezen ali nezgoda. Z zavarovanjem rizika odpovedi potovanja se lahko izognete tudi stroškom zaradi zdravstvenih in nekaterih drugih težav, ki bi vam preprečile potovanje potem, ko ste letalsko vozovnico že kupili.

Informacije, sopotniška centrala, knjižnica, popotniški forum …
Če iščete prevoz ali sopotnika ali če ponujate prevoz zaradi delitve stroškov, lahko oddate svoj oglas na Erazmovih spletnih straneh. Tu lahko tudi izmenjate popotniške izkušnje, kupite priročnik ali popotniško opremo ali pa sodelujete na spletnem popotniškem forumu. V naši poslovalnici je na voljo je tudi popotniška knjižnica, ki je sestavljena večinoma iz uveljavljenih vodnikov založbe Lonely Planet.

Za dekleta, ki po zaključku srednje šole ne nadaljujejo (takoj) s študijem ali za »pavzerke« do starosti 27 let, je lahko izjemna izkušnja Au pair – varovanje otrok v Angliji in ZDA, kjer lahko obogatijo tudi svoje jezikovno znanje. Če vas zanima le izpopolnjevanje jezika, pa lahko odidete v tujino »le« na jezikovni tečaj. Odločate se lahko med raznovrstnimi tečaji in mnogimi jezikovnimi šolami po Evropi, ZDA in Južni Ameriki.

Sorodni članki

Prijava