Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Ko te zapelje hostel Alieti

Nov hostel v starem, mestnem jedru 

V eni izmed številnih uličic v starem, mestnem jedru se nahaja visoka, sinje modra hiška. Je skoraj edina gospodična v modri (pre)obleki v Izoli. Debele stene jo ščitijo pred mrzlo burjo in poletno vročico, zaprta modra polkna čez dan odganjajo sončne žarke, ob večerih pa se odpro in spustijo v hiško prijeten piš vetra. Govorimo o sto let stari mestni hiški na Dvoriščni ulici s hišno številko 24, kjer se nahaja hostel Alieti. Izvirno, že nekoliko škripajoče stopnišče je edini dokaz, ki opominja na pravo starost hiše, saj je njena notranjost spremenjena v popolnoma nov, lep in urejen hostel v štirih nadstropjih, katerega prijetnost in domačnost sta glavni vrlini. 
Vsebina
 

V središču Izole, blizu vsega 

Izola je majhno, prijetno mesto. Kamorkoli greš, se ti zdi, da je vse zelo blizu. Ne samo, da se zdi, res je. Hostel Alieti je od Manziolijevega trga oddaljen 10 m, do morja pa le še par korakov več. Do urejenega kopališča pri svetilniku je približno 5 minut hoje. A kopališče pri svetilniku ni edino primerno mesto za kopanje, temveč je kopanju oziroma sončenju namenjena cela obala. Le par korakom od hostla je TIC, ki ti postreže z vsemi informacijami, ki jih želiš izvedeti. V neposredni bližini hostla (le za vogalom, minutko hoje) je Muzej Paranzana Izola, v katerem si lahko ogledaš stalno razstavo Paranzane, nekdanje ozkotirne železniške proge, ki je na začetku prejšnjega stoletja povezovala Trst s Porečem, in ladijskih modelov. Priporočam! Ne glede na način prihoda v Izolo boš do hostla prišel hitro in zlahka. Železniški promet je urejen do Kopra, od koder te do Izole pripelje avtobus (20 minut, vožnja stane 1,8 EUR v eno smer) ali taksi (10 minut). Od izolske avtobusne postaje do hostla te loči 5 minut hoje (300 m). Če pa v Izolo prideš z avtomobilom, lahko svojega jeklenega konjička pustiš na najbližjem urejen parkirišču za pošto (10 EUR/dan) in se do hostla sprehodiš v 5 minutah (300 m). Cenejši, malo bolj oddaljeni parkirni prostor, je ob prihodu v Izolo – na začetku Cankarjevega drevoreda (parkirišče ladjedelnica, 700 m do hostla, cena 2,5 EUR/dan). Hostel ima odlično lego, saj je v središču mesta in večernega dogajanja, ki ga v poletnem času ob koncih tedna ne manjka. A zaradi gosto poseljenih uličic s starimi, visokimi mestnimi hišami, se hrup in glasnost ne slišita do hostla. Zatorej bo noč kljub legi v središču mesta mirna.  
 

Ko te prebudi vonj kave in sveže pečenih rogljičev

Hostel Alieti bo v času tvojega dopustovanja v Izoli postal tvoj pravi »začasni« dom. Prebudila te ne bo že tolikokrat slišana, v tistem trenutno najbolj nezaželena melodija budilke tvojega telefona, temveč vonj po sveže pečenih rogljičkih iz listnatega testa in malih jabolčnih zavitkih s cimetom, ki bodo pridišali vse do mansarde. Nosne brbončice bo nežno pobožal tudi vonj kave, ki jo gospa Majda skuha s prešernim nasmehom na obrazu že navsezgodaj zjutraj. Kako ne bi vstal, ko pa je začetek dneva tako dober? V kuhinji za šankom te pričaka nasmejana lastnica, ti zaželi »Dobro jutro!« in komaj čaka, da ti lahko postreže s težko pričakovanimi, še vročimi dobrotami za zajtrk.  
 

Prijazno osebje in občutek domačnosti

Poleg gospe Majde boš v hostlu Alieti srečal tudi gospoda Uroša. Majda in Uroš, mama in sin, sta nadvse prijazna, topla človeka, prijetna sogovornika, polna informacij. Zanju hostel Alieti ni služba, temveč način življenja, kar se vidi iz njunega odnosa. Delo z ljudmi jima je v veselje, kar gostje začutijo. To potrjujejo besede obiskovalcev, ki se v hostel v času dveh let, kolikor je hostel odprt, redno vračajo predvsem zaradi njiju in lepega ambienta hostla. 

Klimatizirani prostori, čista kopalnica in neomejen vstop 

Hostel Alieti je manjši hostel, a verjetno ravno zaradi tega toliko bolj domač in prijeten. V štirih nadstropjih nudi skupaj 25 ležišč. V pritličju so lepo, moderno opremljena kuhinja z jedilnico oziroma skupnim prostorom, ki je namenjen druženju gostov, terasa in toaletni prostori. V prvem in drugem nadstropju sta klimatizirani sobi s 4 in 6 ležišči ter vedno čisti in urejeni kopalnici. V mansardi je skupna soba s 5 ležišči. Sobe nosijo imena po barvah omaric (Bela, Roza, Modra, Zelena), ki zapolnijo drugače neizkoriščen, za prah vabljiv prostor pod posteljo. Posebej za hostel narejene omarice so zelo domiselne in dovolj velike, da vanje spraviš večjo potovalko ali kovček, nato pa omarico brezskrbno zakleneš. Prihodi v hostel so možni v času obratovanja recepcije, to je med 8. in 11. uro dopoldne in med 17. in 19. uro popoldne. S predhodno telefonsko najavo pa ti Majda ali Uroš odpreta vrata hostla tudi izven odpiralnega časa. Kot gost hostla dobiš kartico, ki ti v času bivanja omogoča 24-urni vstop v hostel.
 
 
Bila sva že v veliko mestih v Evropi, spala v veliko hostlih, a tako navdušena in očarana sva bila samo nad enim – hostlom Alieti v Izoli! Zagotovo ga kmalu spet obiščeva!  
 
Kaj vse lahko počneš v Izoli? Kje se lahko kopaš? Kje je najboljši žur za mlade? Odgovore na ta vprašanja in še veliko več informacij o Izoli najdeš v članku z naslovom Pravljična Izola

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava