Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Od Sarajeva do Mostarja

Bosna in Hercegovina je dežela različnih kultur, kjer se stikata kulturi vzhoda in zahoda

Vedno živahno mesto Sarajevo in malce manj živahni Mostar sta mesti, ki se ju vsekakor splača obiskati. Med njima je potovanje še toliko bolj zanimivo, saj ju ločuje dolina reke Neretve. 
Vsebina
Bosna leži na Balkanskem polotoku, je nekdanja socialistična republika SFRJ. Je lahko dostopna, saj razdalja do glavnega mesta Sarajeva ni velika. Najbolj enostavno se je do tja odpraviti po cesti ali pa kar po železnici, ki ima svojevrsten zgodovinski pridih. Pokrajina je zelo raznolika, od nižinskega, kraškega ter hribovitega predela. Dostop ima tudi do morja, kjer se nahaja turistično razvito mesto Neum. 

Sarajevo pred in po vojni

Glavno mesto Bosne se razprostira na bregovih reke Miljacke. Mesto je ohranilo obeležja, razne zgradbe tako iz rimskega obdobja kot iz srednjega veka. Danes precej živahno mesto se lahko pohvali s številnimi festivali, najbolj znani med njimi so Baščarske noči, kjer je predvsem prisotna njihova kulinarika in tradicionalna glasba. V zgodovini je mesto utrpelo mnoge izgube, kar se še danes pozna na samem standardu, ponekod tudi izgledu mesta, sploh pa so tisti najbolj kruti spomini prebivalstva na početja vojne. »Vojno Sarajevo« imenujejo predel, ki je še danes skoraj takšen, kot v času vojne. Mnogi turisti si hodijo ogledovati delček tega preostanka in si ob tem skušajo razložiti, kako so se ljudje takrat počutili. Mnoge grozote, ki so doletele Balkansko vojno, so najverjetneje še zakrite, a že te znane si je težko predstavljati. Tunel, ki so ga naredili pod zemljo, je bil edini takratni prehod med levim in desnim delom Sarajeva. 
 
Čas smrti Josipa Broza Tita leta 1980 in še posebej obdobje po njegovi smrti je prineslo politične napetosti med narodi Jugoslavije. Ko je vodstvo prevzel Slobodan Milošević, so se narodu začeli obetati še slabši časi. V vojni, ki so jo utrpeli, je država izgubila mnogo, porušenih in uničenih je bilo ogromno domov, stavb, infrastruktur, kar pa je še najhuje, pobitih je bilo ogromno ljudi, prizanesli niso niti otrokom. 
 
Photo_by_Pika_Zvan_on_Unsplash.jpg

Na čevape 

Bosna je poznana po izjemnih čevapčičih, ki jih pripravljajo v raznih, tako imenovanih, čevapđinicah. Bosanska kuhinja je mešanica vzhodnih in zahodnih vplivov. Tako je njihova kuhinja zelo podobna turški in grški kuhinji. Pogosto se uporablja zelenjava, krompir, paradižnik, česen, čebula, buče, kumare, zelje, korenje, fižol, špinača, paprika, kjer poleg pogosto dodajo mleko in kislo smetano. Od mesa najpogosteje uporabijo svinjino, govedino in jagnjetino. Poleg izjemnih čevapčičev so še pogosto na jedilniku bureki, dolme, pilafi, sarme, golaž, številne sladice. Pridelujejo pa tudi odlična vina, saj imajo velik del vinorodnega področja. Med žganimi pijačami slovita slivovka in sadjevec. Zanimiv je tudi podatek, da so že včasih, v času Jugoslavije pridelovali takšne količine vinjaka, da so s tem zalagali jugoslovansko industrijo alkoholnih pijač. 

Dolina reke Neretve

Dolina reke Neretve se v večjem delu nahaja v Bosni, le zadnji del pred izlivom v Jadransko morje je na Hrvaškem. Dolga je 230 km, od tega 208 km reke teče v Bosni in 22 km na Hrvaškem. Reka Neretva je znana po svoji smaragdni barvi in velja za eno najhladnejših rek sveta. Ob reki je nastalo nekaj mest, med katerimi sta najbolj poznana Mostar in Neum. Dolina je znana po kanjonskih stranicah, dolgih tudi do 1200 m. Reka ima vse karakteristike planinskih rek, saj ima relativno velik padec in veliko moč. Ravno to je razlog za številne hidroelektrarne. Na reki izvajajo mnoge atraktivne športe, s katerimi privabljajo turiste. Med njimi sta najbolj poznana rafting in kajakaštvo. Na južnem delu doline se razprostirajo številni nasadi mandarin, ki s tem privabljajo mnoge turiste. 
 
Photo_by_Yu_Siang_Teo_on_Unsplash.jpg

Mostar

Mostar je največje in najpomembnejše mesto v Hercegovini, kjer večino prebivalstva predstavljajo Hrvati. Že samo ime »Mostar« priča, da je tam znameniti stari most. Most je bil leta 1993 porušen, današnji most pa je bil restavriran po starih načrtih. Prvotno je bil most zgrajen v 16. stoletju in velja za enega najbolj zglednih kosov islamske kulture. Zaradi posebne oblike se je za most kmalu slišalo daleč naokoli in danes je seveda tudi na znanem Unescovem seznamu. Visok je kar okoli 20 metrov in danes iz te višine skačejo mladi fantje, seveda vse za turistične namene. Če želite videti, kako izgleda skok, je treba za to plačati. Znameniti most pa ni edina atrakcija v Mostarju, tam slovi tudi znano partizansko pokopališče, nekaj arheoloških najdišč, mnogi cerkveni objekti itd. Seveda pa je glavni razlog za večino vseh obiskovalcev most, ki predstavlja enega največjih gradbenih dosežkov v svetovnem merilu. 
 
Kljub vsemu, kar jih je doletelo, so danes na videz srečni in skromni ljudje, ki se radi družijo na najbolj poznanem predelu Sarajeva imenovanem Barščaršija, kjer so še posebej poznane čevapđinice. 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava