Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Zakaj je super biti prostovoljec PZS?

Pravzaprav redko pomislim, da sem prostovoljka PZS. Pišem, ker me to neizmerno veseli. Fotografiram, ker želim ujeti najlepše utrinke potovanj in jih shraniti kot spomin. Potujem, ker si tako polnim baterije. Potopisi tako nikoli niso delo, ampak strast, da delim z drugimi svojo zgodbo, morda celo koga navdušim, da obišče še nepoznan kraj. Morda pa je moj potopis le »pripomoček« drugim, ko načrtujejo svoje potovanje.

Prostovoljka PZS sem že deveto leto. Biti del mreže PZS mi je prineslo veliko dobrih izkušenj. V tem času sem za spletni časopis Globetrotter napisala kar nekaj potopisov, nasvetov za potovanja in naredila nekaj intervjujev; spoznala ogromno ljudi; prepotovala nekaj držav in kot prostovoljka novinarka dobila kar nekaj ugodnosti.

1. Brezplačna nočitev v hostlu

Prvomajske počitnice sem preživela v Neaplju v Italiji. Ko sem brskala po spletu in iskala zanimivosti mesta, sem se hitro navdušila nad italijanskim mestom. Ugodna letalska karta me je prepričala, da sem karto hitro kupila. Poiskati je bilo treba le še nočitev. Na spletni strani sem ugotovila, da ima mreža HI hostel tudi v Neaplju. S pomočjo Anje Žepič s PZS sem kontaktirala osebje hostla in dogovorili smo se, da lahko v hostlu brezplačno bivam med svojim dopustovanjem v Neaplju, v zameno pa pripravim članek o mestu in hostlu. Te zanima, kako je bilo? Več o raziskovanju Neaplja in njegove okolice si lahko prebereš v članku.

Kot prostovoljka PZS sem imela brezplačno nočitev v hostlu Margelina v Neaplju.

2. Popust pri vstopninah

Ko smo s prijateljicami načrtovale enodnevni izlet v Zagreb, nas je navdušila ideja, da bi obiskale tamkajšnji Muzej iluzij. Nekaj dni pred izletom sem jim pisala, se predstavila in povedala, da sem prostovoljka PZS. Prosila sem jih, če bi lahko dobila popust pri vstopnini, v zameno pa ponudila, da jih omenim v prispevku. Nad predlogom so bili navdušeni in mi kot prostovoljki podarili 3 brezplačne vstopnice. V muzeju in v Zagrebu smo se imele odlično.

Kot prostovoljka PZS sem prejela povabilo, ali bi obiskala grad Snežnik in si ga brezplačno ogledala ter pripravila reportažo z gradu. Hitro sem v Googlov brskalnik vtipkala »grad Snežnik« in se takoj odzvala povabilu. Fotografije gradu so me takoj prepričale, zato sem se že takoj naslednjo sončno soboto usedla v avto in pobegnila na Notranjsko na izlet.

Ko sem bila v Pragi, sem kot prostovoljka PZS dobila brezplačno vstopnino v kostnico Sedlec in v muzej Franca Kafke. Nekaj dni pred prihodom v Prago sem pisala na TIC Sedlec in jih prosila, ali bi si lahko ogledala kostnico. Bili so zelo prijazni in mi podarili brezplačno vstopnico. V muzeju sem na blagajni ob nakupu vstopnice pokazala izkaznico in podarili so mi 50-odstoten popust. Kaj vse sem si ogledala v Pragi, pa izveš v članku Praga – mesto tisočerih stolpičev.

Na povabilo kustosinje Galerije Božidar Jakac sem se odločila, da grem na izlet v Kostanjevico na Krki

Povabila sem še dve prijateljici in dogovorile smo se, da bo naša naslednja destinacija izleta še neraziskan kotiček ob reki Krki. Odpravile smo se proti »slovenskim Benetkam« in obiskale eno največjih slovenskih galerij tako po prostoru kot tudi po številu eksponatov, ki je zagotovo ena izmed najlepših. Nahaja se v nekdanjih prostorih cistercijanskega samostana iz 13. stoletja, ime pa nosi po novomeškem slikarju in grafiku Božidarju Jakcu.

Prostovoljstvo PZS mi je omogočilo tudi brezplačen vstop v ljubljanski Muzej iluzij, kjer sem uživala v svetu iluzij, optičnih prevar, popačenih slik, zibajočih se tal pod nogami, mogoče celo vrtoglavic, predvsem pa XXL-doze zabave.

3. Širjenje mreže poznanstev

Poleg brezplačnih nočitev in vstopnin ter popustov mi je članstvo v PZS prineslo predvsem novo poznanstvo s super ekipo ljudi, ki prav tako radi potujejo, raziskujejo svet in so vedno pripravljeni deliti svoje znanje. Kadarkoli se odpravim na novo pot, mi Anja prijazno priskoči na pomoč, med svojimi znanci poišče ljudi, ki bi mi lahko pomagali, z menoj delili dobre izkušnje, mi ponudili nočitev ali kako drugače pomagali. Anja med nami – prostovoljci PZS ter hostli, galerijami in muzeji – spleta nova poznanstva.

Ker rada obiskujem galerije, muzeje in gradove, se dogovorimo za sodelovanje. Ponudijo mi brezplačno storitev ali popust, jaz pa v zameno pripravim prispevek, napišem blog in naredim kakšno fotografijo. Tako je naše sodelovanje vedno zabavno, vsi uživamo in vsi nekaj pridobimo.

Bela majica Globetrotter in novinarska izkaznica odpirata marsikatera vrata dogodivščin in omogočata popuste ter številne ugodnosti. Lepo je biti prostovoljec Popotniškega združenja Slovenije.

Sorodni članki

Prijava