Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Za eno leto okoli sveta – 3. del

Peru express 

Peru večkrat imenujejo »Tajska Južne Amerike« – lahko je potovati, prilagojena je zahodnim turistom in tudi poceni je. Na koncu sva tukaj ostala dlje, kot sva nameravala (tudi zato, ker sva srečala kul Slovence in sva res potrebovala odmor od natrpanih in glasnih mest).
Vsebina
 

Lima, glavno mesto

Lima leži ob Tihem oceanu in nudi dobre valove za surferje. V času najinega obiska nikoli ni bilo primernega vremena za obisk plaže. Stari del mesta je res lep in Plaza del Armas je velik trg, obkrožen s pomembnimi in lepimi zgradbami. Če ste v mestu v soboto, boste verjetno videli kakšno poroko in navadno lahko prisostvujete obredu v cerkvi. Midva sva bila na dveh ali treh. 
 
Z minibusi se lahko odpravite na organiziran ogled severnega ali južnega dela mesta. So zelo poceni – prvi je 5, drugi 10 solov, ampak bodite pripravljeni na gnečo in malo postankov. So pa zato priročni, da dobite pregled nad mestom.
 
Kot v vsakem velikem mestu, lahko najdete veliko nakupovalnih centrov, kino dvoran, verig z zahodno hrano in tržnic. Če si želite nakupovanja, počakajte na Cusco.

Cusco

Kako lepo mesto! Tukaj sva res uživala – izvrstna hrana (priporočava restavracijo Salvatore), glavni trg je eden najlepših v Južni Ameriki, ponujajo celo masaže (20–30 solov), zanimive muzeje, tržnice in ulične igre na srečo. Vendar glavni razlog, da vsi pridejo v Cusco, je najboljše izhodišče za obisk Machu Piccha.
 

Machu Picchu

Najbolje ohranjeno inkovsko mesto visoko v Perujskih gorah vsako leto privabi tisoče obiskovalcev tedensko. Ko prispete do tega čudesa sveta, lahko res uživate v enkratnem, dih jemajočem pogledu. Kako priti do tja je druga stran medalje. Imate dve možnosti: z vlakom ali avtom/minibusom. Dražji je vlak, vendar je bolj udoben. Midva sva se žal odločila za avto in bila sva zelo razočarana – ne le, da je cesta zelo nevarna (pozabite bolivijsko cesto smrti), do mesta Aguas Calientes je treba prehoditi 10 kilometrov (ali pa se lahko peljete za 28 USD). Več o tem, kako ne iti na Machu Picchu si lahko preberete tukaj.

Nazca

V Nazco sva prispela zgodaj zjutraj z nočnim avtobusom in nikakor nisva bila fit. Takoj sva sedla v taksi in se odpeljala direktno na letališče. Poiskala sva operaterja, ki nama je najbolj ustrezal. Cene nihajo glede na število potnikov v letalu – v večjih letalih lahko čez črte poletite že za 70 USD, v manjših od 80 USD naprej. Vendar vedite, da to niso navadna potniška letala – če niste navajeni ostrih zavojev in nenadnih manevrov, vam bo morda postalo slabo. Nama je. Vendar je bilo vredno, saj je pogled na te ogromne risbe res neverjeten.
 

Ica

V Ici sva se ustavila iz dveh razlogov – puščava in deskanje na pesku. Treba je iti v oazo Huachachina, od koder so organizirani izleti v puščavo. Najprej se s t. i. buggy-ji odpeljete v puščavo, kjer se bo voznik poigral z vašimi želodci. Nato sledijo trije postanki za deskanje po pesku. Izlet se konča na eni od višjih peščenih sipin, od koder lahko občudujete sončni zahod. Meniva, da je to eden boljših izletov v Peruju (35 solov). 

Paracas

Iz Paracasa imate najboljše izhodišče za otoke Ballestas, ki jih imenujejo tudi “Galapagos za revne”. Nikoli še nisva videla toliko ptičev na enem mestu. Vidite lahko tudi morske leve in pingvine. Na polotoku Paracas si lahko ogledate krasne plaže in klife, nedaleč stran pa je tudi moderen muzej o nacionalnem parku.
 

Huanchaco

Dobrodošli v tipičnem surferskem mestu: umirjeno, z dosti bari, restavracijami in valovi. Pravijo, da je prav tukaj rojstno mesto surfanja. Zato sva se odločila, da bova poskusila. In šlo nama je presenetljivo dobro. Havaji, Avstralija, Bali - prihajava. Obiskala sva tudi zelo zanimive ostanke iz ere Chan Chan, vendar večino časa sva uživala v odmoru od napornega popotniškega življenja.
 
Želite izvedeti več o najinem potovanju okoli sveta? Obiščite najino spletno stran www.slovenianstravel.com, pridružite se nama na Facebooku, Instagramu ali Twiterju.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava