Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Bruselj

Potovanja v lastni režiji

Bruselj je dvojezično mesto, kjer se govorita tako francoski kot flamski jezik. Mesto je tudi prestolnica Evropske Unije. Sodobne stavbe dominirajo po mestu, kjer se stapljajo s starimi. Obiskovalci Grand Palacea so navdušeni in večina se jih strinja, da je to najlepši trg v Evropi.

Kaj početi in pogledati v Bruslju?

  • Nekoč velika tržnica, dandanes pa imeniten mestni trg Grand Place, je zagotovo med atrakcijami mesta. Še vedno pa služi tudi svojemu prvotnemu namenu. Če ga obiščete v dopoldanskih urah, boste videli postavljene pulte s cvetjem. Mestna hiša – oziroma v gotskem slogu grajen Hotel de Ville – je bil zgrajen leta 1402 in spada med najstarejše dele trga. Mogoč je tudi ogled notranjosti.
  • Maison du Roi je muzej občine Bruselj. Poleg zgodovinskih artefaktov boste tukaj našli tudi zbirko oblačil, s katerimi je bil okrašen slavni Manneken Pis. Muzej je odprt od ponedeljka do petka med 10:00 in 12:30 ter 13:30 do 17:00 (od oktobra do marca). Ob koncih tedna pa od 10:00 do 13:00.
  • Le nekaj korakov stran je mestna katedrala Svetega Mihaela, zgrajena v enajstem stoletju. Zlasti velja omeniti vitraže na cerkvi, vendar boste morali vstopiti pri katerem od stranskih vhodov, ker se glavni portal odpira le ob posebnih prilikah.
  • Manneken Pis je kipec dečka, ki stoji le par metrov stran s trga in ga poznajo kot simbol mesta Bruslja.
  • Musée d'Art Ancien se nahaja le 30 metrov od Place Royale. Tam se nahaja velika zbirka Flamske umetnosti, odprt pa je od torka do nedelje med 10:00 in 12:00 ter 13:00 do 17:00. V isti ulici se nahaja tudi Musée d'Art Moderne, kjer se razstavljajo dela sodobne belgijske umetnosti. Tukaj lahko najdete kar nekaj del Magritte, prav tako pa tudi dela Mira, Picassa in Dalija. Odprt je od torka do nedelje med 10:00 in 13:00 ter 14:00in 17:00.

Za več popotniških informacij o tem, kaj početi in videti v Bruslju, vas vabimo, da obiščete našega partnerja GetYourGuide.

Nočno življenje v Bruslju

Grand Place in ulice okoli njega so zelo živahne tokom zime. Trg je povsem osvetljen in povsem normalno je, da na njem najdete ulične umetnike in celo operne pevce. Prav tako pa so razne pivnice odprte do poznih ur.

Potovati po Bruslju

Bruselj ima tri velike železniške postaje: Gare Centrale (glavni kolodvor), Gare du Nord (severna) in Gare du Midi (jug). Informacijski center na glavnem kolodvoru je odprt vsak dan med 6:30 in 21:45. Letališče Zaventem pa je 14km oddaljeno od mesta. Od tam pelje vlak za mesto vsakih 20 minut in pripelje na vsako izmed treh postaj.

Manj kot uro stran od mesta se nahaja Bruges, kamor lahko greste na dnevni izlet, priporočamo pa tudi,da prenočitev tem prekrasnem mestu. Prav tako pa lahko v Bruslju sedete na vlak in ste že tri ure kasneje tudi v Londonu.

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje