Oslo

Oslo je najstarejše glavno mesto skandinavskega polotoka in ponuja paleto zanimivosti, ki jih lahko obiščete. Hkrati pa je tudi eno izmed najdražjih mest v Evropi. Priporočamo, da mesto obiščete med majem in septembrom, ko je topleje in ko so dnevi dolgi.

Bivanje v Oslu

Ob obisku Osla vam priporočamo, da se nastanite v Oslo Vandrerhjem Haraldsheim. Nahaja se na vrhu griča, takoj ob zelenem parku, in ponuja odličen razgled tako na mesto, kakor na fjord. Od hostla boste brez težav prišli do centra mesta s tramvajem ali podzemno železnico. Ponuja vam tako zasebne, kakor skupinske sobe, z ločenimi ali skupnimi kopalnicami, sobo za igre, televizijo, pralnico, brezplačen internetni dostop in recepcijo, ki dela 24 ur na dan. Uporaba kuhinjice, posteljnine in parkirišča so za goste brezplačni, v ceno pa je vključen tudi slasten zajtrk. 


Naslov: Haraldsheimveien 4, 0587 Oslo
Tel: +47 22222965. Email: oslo.haraldsheim@hihostels.no

Rezervirajte ali oglejte si hostel v Oslu preko spleta: Oslo Hostli
Da bi izvedeli več o HI Hostlih na Norveškem obiščite spletno stran Hostelling International: Hostli na Norveškem

Kaj početi in videti v Oslu

V parku Vigelands Parken, ki je odprt 24 ur na dan, se nahaja 121 skulptur človeških teles, prepletenih med seboj. Vstop v park je brezplačen.

Slottet (Kraljeva palača) je bila zgrajena leta 1848 in se nahaja v srcu mesta. Obdajajo jo veliki parki in z nje se, ker je na bregu, ponuja čudovit panoramski pogled na mesto. Menjava straže poteka ob 13:30.

Munch Museum razstavlja skoraj vsa dela Edvarda Muncha, najpomembnejšega sodobnega umetnika z Norveške, čigar najslavnejša slika je Krik. Od junija do septembra je odprt med 10:00 in 18:00 ter od oktobra do maja med 10:00 in 16:00 – razen ob ponedeljkih, ko je muzej zaprt.

Nasjonal Galleriet vsebuje dela norveških umetnikov, kakor tudi nekaj Rembrandtovih in El Grecovih. Ogledamo si jih lahko od ponedeljka do sobote med 10:00 in 16:00, ob četrtkih do 20:00 in ob sobotah med 11:00 in 15:00. Vstopnine ni.

Polar Ship Fram se nahaja na polotoku Bygdoy in razstavlja ladjo s posebej zasnovano okroglo čelado, da navigira med polarnim ledom. Plovilo je opravilo več raziskovalnih voženj po severnem ledenem morju. Poleti lahko obiščete muzej dnevno med 9:00 in 17:45, v zimskem času pa so obiski omejeni.

Prehranjevanje v Oslu

To je eno izmed najdražjih mest v Evropi. Kavarne so bolj poceni kot restavracije in zlasti primerne za lažje obroke in malice, kakor tudi različni kioski s hitro hrano na ulici, ki jih je povsod po mestnem centru vse polno.

Potovanje po Oslu

Mreža javnega prometa vključuje podzemno železnico, tramvaj, avtobus in trajekt. Ves javni promet (vključno s primestnim vlakom) uporablja isto vozovnico in omogoča prost prehod v roku ene ure. Mogoče jih je izkoristiti tudi v lokalnem in medmestnem prometu, če ne boste zapustili območja mesta.

Lahko se odpeljete tudi v Bergen (kar vam priporočamo tokom dneva, da si lahko ogledate pokrajino) in v Hamburg. Vozovnico morate rezervirati vnaprej (zlasti poleti).

Glavno letališče Oslo Airport Gardermoen se nahaja 45 km severno od Osla in v center pridete v manj kot 20 minut.

Nasveti za Oslo

Če želite privarčevati (zlasti pri hrani) priporočamo, da kupujete v trgovinah in si pripravljate obroke v čajni kuhinji hostla.

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje