Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Rim

Potovanja v lastni režiji

Vpliv Rima na zahodno civilizacijo je bil neverjeten in kot prestolnica Italije še dandanes uživa spoštovanje zaradi svoje zgodovinske moči in vpliva. Rim je bil poimenovan tudi 'večno mesto' in Caput Mundi (kar po latinsko pomeni prestolnica sveta).

Kaj početi v Rimu

 • Kolosej je nekoč sprejel 50,000 obiskovalcev. Tale elipsast amfiteater je največji, kar so jih v rimskem imperiju postavili in je gostil gladiatorske boje kot tudi spektakularne love na živali, javne eksekucije, ponazarjanje slavnih bitk ter drame, ki so temeljile na klasični mitologiji. Razvaline lahko obiščete poleti ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in sobotah med 9:00 in 19:00, ob sredah in nedeljah pa med 9:00 in 14:00. Pozimi pa se odpira ob 9:00 in zapre uro pred sončnim zahodom.
 • Rimska kopel Caracalla se nahaja na področju desetih hektarjev in je nekoč lahko sprejela do 1600 obiskovalcev. Caracalla je pravzaprav bila kompleks zgradb (bolj je spominjala na rekreativni center), vključevala pa je tudi dve knjižnici; v eni so bili teksti v grščini in v drugi v latinščini. Od Koloseja do tja boste peš potrebovali le 15 minut (ali pa se zapeljete z avtobusom 118. Odprta je poleti ob ponedeljkih med 9:00 in 14:00 in od torka do sobote od 9:00 do 19:00. Preostanek leta pa od 9:00 do ene ure pred sončnim zahodom.
 • Panteon, ki se nahaja na trgu Piazza della Rotonda, je ena izmed zgradb starega Rima, ki je ostala ohranjena na svoji prvotni lokaciji. To je svetišče, posvečeno Veneri in Marsu, kjer je edini vir svetlobe odprtina na vrhu kupole. Odprta je od junija do avgusta od ponedeljka do sobote med 9:00 in 18:00, od oktobra do maja pa med ponedeljkom in petkom od 9:00 do 16:00. Vsako nedeljo v letu je odprta od 9:00 do 13:00.
  Piazza Navona je le nekaj metrov stran od Partenona in je en najlepših trgov Rima. Tam stoji slovit vodnjak Giana Lorenza Berninija: Štiri reke; ki daje mestu svoj pečat. Štirje ogromni, iz marmorja narejeni kipi poosebljajo najpomembnejše reke sveta: Ganges, Nil, Donavo in Rio de la Plata.
 • V samem centru mesta je tudi Vatikan. Bazilika svetega Petra je najbolj znana cerkev krščanstva. Tam boste našli neverjetna dela svetovne umetnosti, med najbolj opevanimi pa je Michelangelova Pieta, katero je izklesal, ko je imel le 25 let in je sedaj zaščitena s steklom. Odprta je med 7:00 in 18:00. Za vstop pa se morate držati strogih pravil – dolge hlače in brez majic z izrezi.
 • Vatikanski muzeji vsebujejo velikansko zbirko umetnin, ki so jo zbrali različni papeži. Rafaelova soba (ki je bila zasebna soba Julija II v 16. stoletji) je svojevrstna galerija zemljevidov in zbirke iz grško-rimskega antičnega obdobja; strop prekriva Michelangelova freska. Na oltarju v zidu lahko vidite poslednjo sodbo. Obiskati jih je mogoče od ponedeljka do petka med 8:45 in 13:45 (poleti do 16:45) in ob sobotah tekom celega leta med 8:45 in 13:45. Ob nedeljah je zaprto, razen vsako zadnjo nedeljo v mesecu, ko je vstop brezplačen.
 • Trg Plaza Spagna je bolje znano kot španske stopnice kjer se občasno odvija cvetlični sejem. V maju je del stopnic poln lončnic, v božičnem času pa so imajo razstavljeno zibelko iz 19 stoletja. Tukaj nikakor ne smete jesti, saj je uživanje hrane na tem delu prepovedan z mestno uredbo, a kljub vsemu se tu kar gnete ljudi.
 • San Pietro in Vicoli je zelo stara, vendar prenovljena cerkev. Glavna atrakcija te cerkve je Mojzes, ki ga je naredil Michelangelo. Odprta je vsak dan med 7:00 in 13:30 ter 15:30 in 19:00.
 • Fontana di Trevi je delo Nicole Salvija iz leta 1732 in je posvečena Neptunu. Govori se, da če v ta vodnjak vržete kovanec preko ramena, s tem da se s hrbtom obrnjeni proti vodnjaku, da se boste zagotovo vrnili v Rim.
 • Iz rima se lahko odpravite tudi na ogled razvalin Pompejev, ali pa se odpravite na izlet na otok Capri in si ob tem ogledate tudi obali Amalfi. V obzir vzemite le to, koliko časa vam je na voljo. Obiščete pa lahko seveda tudi mesti Perugia in Assisi.

Za več popotniških informacij o tem, kaj početi in videti v Rimu, vas vabimo, da obiščete našega partnerja GetYourGuide.

Prehrana in nočno življenje v Rimu

Vsekakor si je vredno zapomniti, da boste morali za elitne lokacije seči globoko v žep, če boste hoteli tam jesti. Tako bo na primer pica pri Panteonu bistveno dražja, kot v kakšni manj pomembni stranski ulici. Naj vas ne preseneti, če boste sedeli na isti klopci z gosti, ki jih sploh ne poznate, saj je to za Rim tipično.

Ponoči je večina spomenikov osvetljenih, kar daje mestu novo dimenzijo in neverjeten pogled na mesto. Rim ima živahno nočno življenje, kjer se obiskovalci pomešajo z domačini, ki sedijo na zidovih vodnjakov in pivskih stolčkih lokalov okoli njih.

Potovati po Rimu

Večina vlakov pride in odide s postaje Termini. Od tod so redne povezave z vsemi deli države in nadalje z evropskimi mesti. Avtobusne linije ATAC in večina drugih avtobusov imajo zadnjo postajo na Piazza Cinquecento, pred samo železniško postajo Termini. Ob vstopu na avtobus morate na avtomatu potrditi vozovnico.

Izpod mesta sta speljani tudi dve liniji pozemne železnice, ki obe tečeta skozi Termini. Po liniji A se peljete v smeri Piazza Spagna in Vatikana, z linijo B pa v smeri Koloseja in Circusa Maximus.

Po mestu je več področji za pešce in tako svetujemo, da ob prometnih konjicah raje greste peš, saj je na javnem prevozu gneča.

Mednarodno letališče, Leonardo Da Vinci, se nahaja v Fiumicinu. Z mestom je povezano z železnico (s postajo Termini) neposredno iz čakalnice za prihode. Drugo letališče, Ciampino, pa je namenjeno letom znotraj Italije.

Nasveti za Rim

V določenih predelih mesta (zlasti če čakate v vrstah npr. pred Kolosejem ali v bližini vodnjaka Trevi) morate paziti na žeparje. Običajno s časopisom prekrijejo kaj počnejo. Prav tako pa ni priporočljivo, da ste ponoči sami v bližini postaje Termini.

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje