Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Madrid

Potovanja v lastni režiji

Madrid, mesto ki je hkrati največje in glavno mesto Španije, je znano tudi kot center mode, umetnosti in boemske kulture.

Kaj početi in pogledati v Madridu

  • Vsekakor si morate mesto ogledati tudi peš, da zares dobite pravi vtis tega starodavnega središča. Priporočam, da začnete na Puerta del Sol, ki se nahaja na južnem delu mesta. Od tod lahko raziskujete različne uličice, med ostalim tudi ulico Preciados – območje za pešce z velikimi trgovinami, kot je El Corte. Obiščete lahko tudi slavni trg Plaza Mayor, zgrajen v 17. stoletju.
  • Muzej Prado je eden največjih muzejev na svetu. tako je velik, da si ne boste mogli vsega ogledati ob enem obisku. Na ogled je preko 3.000 slik, vključno z deli mojstrov kot sta Velázquez in Goya. Videli pa boste tudi dela slavnih umetnikov kot so: Murillo, El Greco, Rubens in Titian. Muzej je odprt od torka do sobote med 9:00 in 19:00 in ob nedeljah do 14:00.
  • Kraljeva palača se uporablja le v uradne namene. Obiščete jo lahko od ponedeljka do sobote med 9:00 in 18:00 in ob nedeljah do 15:00. Vstopnina vključuje tudi ogled palače, vendar priporočamo, da pridete dokaj zgodaj.
  • Pot južno od trga Plaza Mayor vodi skozi stari del mesta. Vsako nedeljo lahko tukaj obiščete tržnico El Rastro, kjer se prodaja skoraj vse, kar si lahko zamislite.
  • El Escorial nekateri imenujejo kar osmo čudo sveta. Ta dva arhitektonska kompleksa imata velik zgodovinski in kulturni pomen. V šestnajstem stoletju je to čudo dal postaviti Filip II., da bi obeležil zmago nad Francozi v bitki pri San Quentinu. Hkrati pa je to tudi mavzolej, kjer počiva njegov oče Karel V. Samostan, dve palači, cerkev, dva pokopališča in obsežno knjižnico lahko obiščete od aprila do septembra med 10:00 in 19:00 in od oktobra do marca do 18:00 – razen ob ponedeljkih. Vlaki tja peljejo s postaje Madrid Atocha station, vožnja pa traja kakšno urco. Od postaje se lahko z avtobusom zapeljete do same znamenitosti.
  • Toledo je star del mesta, ki so ga proglasili za nacionalno zgodovinsko znamenitost in je ostal očuvan vse od srednjega veka naprej. Zgrajen je bil na vzpetini, ki jo obdaja reka Tagus, do vrha pa vodijo ozke uličice, ki spominjajo na pravi blodnjak. Glavne zanimivosti so: cerkev Santo Tome, La Casa Museo de El Greco, katedrala Toledo, tranzitna sinagog in El Alcázar. Z vlakom, ki vozi tja osemkrat dnevno, prispete iz Madrida v uri in pol, od postaje do centra pa vas popelje avtobus.

Za več popotniških informacij o tem, kaj početi in videti v Madridu, vas vabimo, da obiščete našega partnerja GetYourGuide.

Prehranjevanje in nočno življenje v Madridu

Ko pridete v Španijo morate zagotovo poskusiti tapas – majhne kruhke z mesom in zelenjavo, krompirjem in morskimi sadeži. Specialitete, ki izvirajo iz prestolnice, običajno vključujejo goste juhe in obare. Seveda pa ne gre prezreti popečene svinjine ali ovčetine. Nočno življenje v mestu se zaključi šele zjutraj. Veliko pivnic se nahaja v okolici trga Plaza Dos de Mayo in v območjem znanim pod imenom Malasaña.

Vožnja po Madridu

V Madridu sta dve postaji za železniško povezavo z drugimi mesti: Atocha in Chamartin. S podzemno železnico se boste z lahkoto premikali po samem mestu, hkrati pa je tudi najbolj praktična. Obratuje med 6:00 in 1:30 vsak dan. Z vlakom se lahko popeljete v Lizbono, Granado ali Barcelono. Poleti morate vozovnico za vlak običajno že vnaprej rezervirati. Letala povezujejo mednarodno letališče Barajas z mestom vsakih 10 minut, s postaje Plaza Colón pa imate dostop tudi do podzemne železnice in do centra mesta. Z letališča do centra mesta pridete v pol ure.

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje