Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

New York

Potovanja v lastni režiji

New York, New York; kajne, da je to priljubljeno mesto vseh? Naj ga občudujemo od blizu ali daleč, preko čarovnije malih zaslonov in platna, je New York očaral srca sveta. Ponaša se z diskotekami, gledališči, svetovno priznanimi četrtmi, hoteli globalnega slovesa in veliko ikonografskimi znamenitostmi kot so Kip Svobode, Empire State Building, osrednji Central Park in trg Times Square. To je eno najpomembnejših mest svetovne trgovine in financ.

Kaj početi in pogledati v New Yorku

  • Kip svobode je bil darilo, ki so ga ZDA prejele od Francije ob stoti obletnici proglasitve samostojnosti. Muzej in desetnadstropni podstavek kipa so odprti za obiskovalce, vendar potrebujete za obisk poseben "Monument Access Pass", ki velja kot obvezna rezervacija, katero je potrebno urediti pred odhodom in jo dvignete prev vkrcanjem na ladjico s katero se popeljete na otoček.
  • Empire State Building je 102-nadstropja visoka znamenitost, nebotičnik v stilu Art Deco, ki stoji na križišču med Peto avenijo in 34. zahodno ulico. Na njej se nahaja eden najpriljubljenejših razglednih ploščadi na svetu, saj jo je obiskalo preko 110 milijonov ljudi. Razgledna ploščad na 86. nadstropju omogoča neverjeten pogled na celo mesto in to na vse strani (360 stopinj).
  • Central Park je javna zelena površina, ki se nahaja v srcu Manhattna. Sestavljajo jo jezera in ribniki, sprehajalne poti, dva drsališča (med katerimi je eno v juliju in avgustu bazen), živalski vrt, zatočišče za divje živali Central Park Conservatory Garden in veliko področje naravnega gozda, ki služi kot zunanje prizorišče za poletne festivale.
  • Times Square je glavno križišče med Broadwayem in Sedmo avenijo ter se razteza med 42. in 47. zahodno ulico. Gre za še eno ikonografsko podobo mesta, kjer se vsako novo leto spusti znamenita krogla. Tukaj je vse polno barov, kavarn, restavracij in trgovin – vse osvetljene s svetlečimi reklamnimi tablami.

Za več popotniških informacij o tem, kaj početi in videti v New Yorku, vas vabimo, da obiščete našega partnerja GetYourGuide.

Jesti v New Yorku

Kot v večini mest boste tudi tukaj našli pestro izbiro, saj četrti različnih kulturnih pripadnostih ponujajo lastno tradicionalno hrano, prav tako pa so na voljo tudi okrepčevalnice in žari, ki dajejo mestu njegov lasten pridih. Izbira je neskončna. Najbolje je, izogniti se turističnim področjem, kot je Majhna Italija ali pa Times Square, če želite po ugodnejših cenah zadovoljiti svoja gurmanska pričakovanja. Nekaj priljubljenih delov, kjer najdete izvrstne restavracije po žepu prijaznih cenah so Chinatown, East Village in Lower East Side. 

Vožnja po New Yorku

Osnovno sredstvo javnega prometa je podzemna železnica, katero dopolnjujejo taksi, avtobusi in celo nadzemna možnost. Mesto ima dve letališči Newark in JFK. Železnica AirTrain JFK prepelje potnike naravnost iz mesta do letališča.

Nasveti za New York

Izognite se vrstam za Otok Svobode, razen če si resnično želite ogledati »damo« od blizu. Namesto tega izberite trajekt za Staten Island, od koder boste prav tako lahko uživali v pogledu na Manhattan in njegove nebotičnike. Ta pol urna vožnja (v eno smer) je sedaj celo brezplačna.

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje