Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Dublin

Potovanja v lastni režiji

Dublin je glavno mesto Republike Irske, nahaja pa se na vzhodni obali otoka ob izlivu reke Liffey. Najbolj je znan po svojem glasbenem dogajanju, prijazni kulturi in enemu najbolj znanih izvoznih artiklov – temnemu pivu Guinness.

Kaj početi in pogledati v Dublinu

  • Narodni muzej "The National Museum of Ireland" zelo poudarja Irsko umetnost, kulturo in naravno zgodovino. Arheološki oddelek, ki se nahaja na ulici Kildare Street, prikazuje predzgodovinsko Irsko ter zgodnje obdelave zlata, cerkvene zaklade, obdobje Vikingov in srednji vek. Na ogled pa so tudi eksponati iz Egipta, Cipra ter Rimskega sveta. Umetnost okraševanja in zgodovina sta le del zbirke, ki se nahaja v Collins Barracks, kjer je tudi trgovina s spominki in kavarna.
  • Skladišče temnega piva Guinness Storehouse ima razstavo, ki prikazuje 250 let zgodovine te znane pivovarne, ki se nahaja na St. James's Gate. Razstava se nahaja v sedmih nadstropjih, ki jih obdaja zastekljen atrij v obliki vrčka piva. Pritličje predstavlja štiri sestavine piva: vodo, ječmen, hmelj in kvas ter srce Guinness piva, ustanovitelja pivovarne Arthurja Guinnessa. Po preostalih nadstropjih je predstavljena zgodovina tega piva in na interaktivni način predstavlja tudi način odgovornega uživanja alkohola. Leta 2006 so odprli novo krilo, kjer predstavljajo moderne načine pridobivanja piva. Sedmo nadstropje je namenjeno odličnemu pogledu na mesto, saj lahko tukaj, v Gravity Bar pivnici, doživite 360 stopinj obsegajoč razgled na mesto.

Za več popotniških informacij o tem, kaj početi in videti v Dublinu, vas vabimo, da obiščete našega partnerja GetYourGuide.

Hrana in nočno življenje v Dublinu

V Dublinu je zelo pestra ponudba nočnega življenja, saj je tukaj ogromno restavracij, pivnic in klubov – v večini imajo živo glasbo in seveda pivo Guinness! Obiščite četrt St. Stephen's Green, zlasti ulice Harcourt Street, Camden Street, Wexford Street in Leeson Street. Mednarodno znan po svojem nočnem življenju je Temple Bar v neposredni bližini reke Liffey.

Vožnja po Dublinu

Dublin ima razvito omrežje avtobusov, s katerimi lahko dosežete vse dele mesta in predmestji. Večino avtobusov je v lasti podjetja Dublin Bus (Bus Átha Cliath), a je na voljo tudi nekaj manjših prevoznikov. Vozovnice so običajno vezane na razdaljo in se jih kupi na avtobusu samem. Podzemna železnica pa je sestavljena iz petih linij, ki služijo večinoma za povezavo z mestno metropolitansko okolico.
 
Dublin Bikes je shema najema javnih koles, ki deluje v mestu od 2009. Za uporabo sistema si lahko priskrbite dolgoročno najemno kartico (za 10€) ali pa 3 dnevne vozovnice (za 2€). S pomočjo kreditne kartice ali plačilnega naloga pa morate dati tudi polog za €150, kar pa vam je povrnjeno, če vrnete kolo v nepoškodovanem stanju. Prve pol ure izposoje je brezplačno, nato pa se plačuje manjša trošarina.

Nasveti za Dublin

Dublin smatrajo za drago mesto, če želite zunaj piti in jesti. Da bi zmanjšali stroške, priporočamo, da do popolnosti izkoristite možnost samostojne priprave hrane v hostlu, kjer lahko ob sproščenem vzdušju pripravljanja hrane spoznate tudi nove prijatelje.

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje