Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Helsinki

Potovanja v lastni režiji

Helsinki je glavno mesto Finske in je ena izmed najbolj severnih prestolnic na svetu. Iz tega razloga so zime lahko mrzle in dolge, vendar kako se približa poletje posije sonce in temperature narastejo na 25°C. To je idealen čas za raziskovanje tega zanimivega mesta ali pa za sprostitev na eni izmed teras lokalnih barov in restavracij.

STVARI ZA POČETI IN VIDETI V HELSINKIH

  • Helsinki ponujajo ogromno količino zgodovinskih stavb, katedral, cerkva, muzejev in galerij, v mnogo katerih je prost vstop. Ena izmed teh je Luteranska katedrala, ki je neuradni znak mesta. Prelepa bela stavba z zelenimi kupolami, ki je bila pred kratkim renovirana in iz katere vas bo opazovalo 12 apostolov v ozadju pa bo nad vami bedel kip Alexandra II. Katedrala Uspenski je klasična rusko-ortodoksna katedrala z čebulnimi kupolami in je največja v Zahodni Evropi. Kupole imajo prost vstop in so obdane z 22-karatnim zlatom in nekatere znamenitosti v cerkvi veljajo za čudežne.
  • Ena znamenitost, ki je nikakor ne smete zamuditi je Suomenlinna, ki velja za Gibraltar Severja in je bila včasih največja morska trdnjava na Baltiku. Otok je prelep za ogled in ponuja samo stare stavbe, obrambe, katakombe in zelo malo število avtov. Za osvežitev najdete bare, restavracije in zelene površine za piknik. Leta 1991 je bila trdnjava uvrščena na UNESCO-v seznam kulturne dediščine kot spomenik pomorski arhitekturi. Dostop do otoka nudijo redni trajekti, na samem otoku pa se lahko udeležite vodenega ogleda, kjer se boste naučili o zgodovini otoka.
  • Svetovno znani spomenik Sibelius, je ena izmed najbolj znanih znamenitosti v Helsinkih, lahko ga najdemo v Sibelius parku. Spomenik sestavlja 600 cevi, ki tvorijo unikatno skulpturo in spominjajo na orgelske piščali. 

Za več popotniških informacij o tem, kaj početi in videti v Helsinkih, vas vabimo, da obiščete našega partnerja GetYourGuide.

HRANA IN NOČNO ŽIVLJENJE V HELSINKIH

V  Helsinkih najdemo odlične mednarodne restavracije, kjer je dober čas za pokušanje hrane v času kosila, kadar lahko dobite celoten obrok za okoli 10 EUR. Na voljo je tudi veliko restavracij z hitro hrano ali pa se oglasite v eni izmed Unicafe restavracij, katere vodijo študenti Univerze v Helsinkih in ponujajo veliko ugodnih jedi.
 
Čeprav pitje ni poceni v Helsinkih, se še vedno najde veliko modernih barov okoli mestnega jedra, Iso-Roobertinkatu in Eerikinkatu. To so tudi popularne destinacije gej nočnega življenja v Helsinkih.

PREMIKANJE PO HELSINKIH

Na voljo so različne opcije kadar nakupujete karte za javni prevoz. Izbirate lahko po tipu prevoza, časovnem razponu ali regijski omejitvi. Vse karte se lahko kupijo na avtomatih za karte, pri vozniku ali pa preko mobilnega telefona. Tramvaji ponujajo udoben in slikovit način raziskovanja mestnega jedra, medtem ko pa avtobusi nudijo prevoze za daljše razdalje.

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje