Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Lima

Potovanja v lastni režiji

Lima je prelepo mesto z bogato zgodovino, ki sega v leto 1535, ko je španski konkvistador Francisco Pizarro ustanovil mesto. V samo 70 letih je mesto izkoristilo moč in bogastvo večine trgovskih poti in je postalo najpomembnejše mesto v Amerikah. Danes je Lima živahna prestolnica z več kot 9 milijoni prebivalcev, odlično Perujsko kuhinjo in prelepimi zgodovinskimi cerkvami, muzeji in samostani, arhitektura katerih je uvrščena na UNESCO-v seznam svetovne dediščine.

STVARI ZA POČETI IN VIDETI V LIMI

  • Plaza Mayor (glavni trg) v Limi je bil veliko stvari skozi stoletja, vključno z bikovsko areno, prostorom za usmrtitve med inkvizicijo in prostor kjer so Perujci razglasili svojo neodvisnost v letu 1821. Preko 300 let je tukaj stala bronasta fontana in Predsedniška palača s pogledom na trg. 
  • Predsedniška palača ima nekaj prelepih soban, kot so soba Sevillan, v kateri so glazirane ploščice narejene v Španiji in Zlato dvorano, ki je verjetno najbolj impresivna soba z obočnim stropom, pohištvom v stilu Ludvika XIV in skoraj celo pozlačeno sobo. Soba Pizzaro je dnevna soba v kolonijskem stilu, v kateri je portret Tupac-a Amaru-ja II, Peruškega  heroja in prestol, ki ga je podaril Japonski cesar Akihito.
  • Limska katedrala je bila zgrajena leta 1625 in se prav tako nahaja na Plaza Mayor. Je rimsko-katoliška katedrala z še vedno ohranjeno kolonijsko obliko in fasado. V njej leži grobnica Francisca Pizarra, nad katero bedijo pozlačeni oltarji in leseni zborni boksi. V katedrali so tudi razstavljene skulpture in slike iz 17. in 18. stoletja.
  • Preko 300 let Španske okupacije je pustilo veliko prelepih cerkva po celem mestu. Cerkev San Francisco je bila zgrajena v 17. stoletju in gosti veliko knjižnico, kakor tudi muzej verske umetnosti. Cerkev La Merced je bila zgrajena naslednje stoletje in je odličen primer Španske kolonijske arhitekture v kateri so odlične kolonijske oljne slike.

Za več popotniških informacij o tem, kaj početi in videti v Limi, vas vabimo, da obiščete našega partnerja GetYourGuide.

HRANA IN NOČNO ŽIVLJENJE V LIMI 

Lima je gastronomski užitek in če še v to niste prepričani so Limo razglasili za »Gastronomsko prestolnico Amerik« v letu 2006 na Četrtem mednarodnem vrhu gastronomije Madrid Fusion. Hrana je po navadi ugodna, zelo okusna in dostopna v barih in restavracijah. Perujska nacionalna jed se imenuje »ceviche« in jo prodajajo v »cevicherias«. Ceviche je kisla jed in veliko domačinov je ne je pozno v dnevu saj jim lahko razdraži želodec, to velja še posebej za »zahodne« želodce. 

PREMIKANJE PO LIMI

Z zemljevidom v roki bo Lima preprosta za navigirati peš in malo Španščine vam bo zelo pomagalo kadar boste spraševali za smer. Če boste potovali s taksijem se vedno dogovorite za ceno preden se peljete in rajši se dogovorite za taksi preko vašega hotela ali po telefonu, kot pa da ga kličete na ulici. Obstajajo tudi micro-busi in metropolitano – hiter  sistem avtobusnih prevozov.

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje