Reykjavik

Reykjavik je glavno in največje mesto Islandije. Glede na geografsko lego, ima tudi status najsevernejše prestolnice neodvisne države na svetu. Nahaja se le dve stopinji geografske širine južno od polarnega kroga. Na najkrajši dan v letu, je mesto deležno le štirih ur sončne svetlobe, a v poletnem času so noči skoraj tako svetle kakor dnevi. Največja reka, ki teče skozi mesto je Elliðaá, v kateri je moč loviti losose. Gora Esja, s svojimi 914m, je najvišji vrh na področju mesta.

Bivanje v Reykjaviku

Priporočamo, da se nastanite v hostlu Reykjavik City ki se nahaja v parku Laugardalur, takoj zraven centralnega nogometnega stadiona ter največjega geotermalnega kopališča v prestolnici. Sam center mesta pa je tudi zelo blizu. Hostel ponuja internetni dostop in brezplačen WIFI v skupnih prostorih, v hostlu pa so še bar, TV, konferenčna soba s projektorjem, 3 opremljenje kuhinje za goste, omarice in pralnica. Sobe v hostlu so lahko za več oseb; dvo ali štiri posteljne sove imajo lastne sanitarije. Recepcija je hkrati tudi potovalna agencija, ki ponuja karte za avtobuse, izposoje koles in avtomobilov ter dnevne izlete – pri večini pridejo brezplačno po vas.
Naslov: Sundlaugavegur 34, 105 Reykjavík, Iceland
Tel: (+354) 553-8110 Email: reykjavikcity@hostel.is

Priporočamo pa lahko tudi Reykjavik Downtown hostel ki je blizu starega pristanišča, le kratek sprehod stran od glavne nakupovalne ulice in blizu večine kulturnih centrov mesta. Nahaja se v prelepi obnovljeni zgradbi, ponuja pa brezplačen WiFi in računalnik za goste v recepciji, kavarnico, TV in opremljeno kuhinjo za goste. Ponaša se s prostornimi 4 in 10 posteljnimi sobami, kjer so omarice za stvari, družinske sobe pa sprejmejo do 5 oseb. Dvoposteljne sobe imajo lastne sanitarije. Iz nekaterih sob je čudovit pogled na staro pristanišče, zaliv Reykjavík in goro Esja.
Naslov: Vesturgata 17, 101 Reykjavík, Iceland
Tel: +354 553 8120 Email: reykjavikdowntown@hostel.is

Rezervirajte preko spleta, ali pa si zgolj oglejte naš hostel, na tej povezavi: Hostli v Reykjaviku
Da bi izvedeli več o HI Hostels v Islandiji obiščite spletno stran Hostelling International, ali kliknite tukaj: Hostli na Islandiji

Kaj početi in videti v Reykjaviku

Kulturni dom ima številne pomembne razstave, ki pojasnjujejo Islandsko dediščino in tradicijo.

Svetovno znana Modra Laguna je le 40 minut vožnje iz Reykjavika, ima pa ogromno bazenov s toplo geotermalno vodo, v katerih lahko uživati. Tam se nahaja tudi geotermalna plaža in več pokritih mestnih zdravilišč. Večina bazenov vam izposoja kopalke in brisače po ugodnih cenah. 

Prehranjevanje in nočno življenje v Reykjaviku

Mesto je znano po svojem nočnem življenju med vikendi. Islandci tedaj ponočujejo po ulicah tudi do šestih zjutraj! Običajno le do enih, ob delovnih dneh. Alkohol je precej drag in tudi pivo je bilo prepovedano do leta 1989. Večina ljudi se dobi na pijači doma, še preden gre v pivnico ali klub. Večina teh se nahaja v Laugaveguru in okoliških ulicah.

Potovati po Reykjaviku

Javni promet ni posebej dobro organiziran in vključuje le avtobusni sistem. Strætó bs ni priljubljen, saj je mesto zelo primerno za vožnje z avtomobilom. FlyBus vozi po naročilu med obema hostloma in mednarodnim letališčem Keflavik, tako da je mogoče priti na vsak let. Na Islandiji ni javnih železnic, zaradi terena in poseljenosti, vendar so lokomotive, ki so bile v uporabi v pristanišču, na ogled.

Letališče Reykjavík se nahaja malce južno od centra mesta. Predvsem se uporablja za domače lete in polete do Grenlandije, ali na Farske otoke. Keflavík je mednarodno letališče. Reykjavík ima tudi dva pristanišča, staro pristanišče blizu mestnega centra, ki ga povečini uporabljajo ribiči in križarske ladje ter Sundahöfn, vzhodno od mesta, ki je največja tovorna luka v državi.

Nasveti za Reykjavik

Velika prireditev se odvija na predvečer novega leta. Domačini Reykjavika porabijo velike količine denarja za ognjemet, ki se izstreli ob pričetku novega leta. Tako je vsako silvestrovanje poslastica za ljubitelje pirotehnike.

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje