Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Firence

Potovanja v lastni režiji

Firence, prestolnica Toskane, rojstni kraj renesanse in mesto neverjetne lepote... Leta 1982 je bila proglašena za del svetovne kulturne dediščine na seznamu UNESCO in je eno izmed svetovno najbolj obiskanih in želenih turističnih mest. Zgodovinski center Firenc ima veliko elegantnih trgov (piazzas), renesančnih dvorcev (palazzos), akademij, parkov, vrtov, cerkva, samostanov, muzejev in galerij.

Kaj početi in pogledati v Firencah

  • Katedrala Santa Maria del Fiore je le par korakov stran od železniške postaje. Zgrajena je bila leta 1296, izgradnja pa je trajala skoraj dve stoletji. Brunelleschijeva kupola je izvrsten primer tehnične in matematične genialnosti arhitekta. Z vrha lahko vidite celo mesto, saj je to najvišja mestna zgradba. Vstop je mogoč od 9:00 do 18:00.
  • Nasproti katedrali stoji krstilnica, ki ima občudovanja vredna bronasta vrata. Vrata na vzhodnem pročelju, ki jih je zasnoval Lorenzo Ghiberti, je Michelangelo poimenoval 'vrata v raj'. Vstop je možen od 13:00 do 18:00.
  • Galerija Uffizi spada med najstarejše in najbolj znane umetniške muzeje na svetu in vključuje velik del zapuščine družine Medici. V njej najdemo dela od 13. do 18. stoletja in to avtorjev kot so Giotto, Leonardo Da Vinci, Rembrandt, Goya in Rafael – da naštejemo le najodmevnejša imena. Odpiralni čas je od torka do sobote 8:30 do 18:50 in ob nedeljah 8:30 do 13:50 – ob ponedeljkih pa je galerija zaprta.
  • Palazzo della Signoria je bila zgrajena med 1299 in 1314, znana pa je po tem, da je bila sedež družine Mediči. Za oglede je odprta vsak dan me 9:00 in 19:00, razen ob četrtkih - tedaj je zaprta. Do pred nekaj leti je gledala na znameniti Michelangelov kip Davida, sedaj pa zgolj še na veličastno kopijo tega kipa. Originalen kip je na ogled v Accademia Gallery (glej spodaj). Loggia della Signoria, je galerija na prostem in se nahaja na desnem vogalu palače. Nasproti pa je velik vodnjak s kipom Neptuna.
  • Galerija Accademia se ponaša s slavnim Michelangelovim Davodom. Obiščete jih lahko od torka do nedelje (prosimo, da vnaprej preverite delavni čas) – ob ponedeljkih pa je galerija zaprta. Svetujemo vam, da se odpravite tja zgodaj zjutraj.
  • Ponte Vecchio je prostor, kjer je bilo narejenih nešteto fotografij Firenc. Most čez reko Arno je bil edini most, ki je preživel bliskovito vojskovanje druge svetovne vojne.
  • Kapelice Medičejcev v baziliki Svetega Lovrenca sta dve dograditvi, ki jih je Brunelleschi dodal izvorni zasnovi, da bi s tem dokazovali moč družine velikih vojvod toskanskih. Ena je kapelica Sagrestia Nuov, ki jo je zasnoval Michelangelo; druga pa Cappella dei Principi, ki je bila v 16. in 17. stoletju kapelica princev.
  • Narodni muzej leži med Duomo in Piazza della Signoria ter Palazzo Podesta (Bargello). Ima trenutno največjo zbirko kipov, vključno z Donatelovim Davidom. Odprt je od torka do sobote med 9:00 in 14:00 ter ob nedeljah do 13:00 – ob ponedeljkih je zaprt.
  • Po celodnevnem obisku muzejev pa ni boljšega, kot da se odpravite na Piazza Michelangelo. Od tukaj je sončen zahod naravnost fenomenalen, razgled na mesto pa neverjeten. Šele tedaj boste dejansko dobili občutek, kako kupola Duomo dominira pogledu na mesto.

Za več popotniških informacij o tem, kaj početi in videti v Firencah, vas vabimo, da obiščete našega partnerja GetYourGuide.

Potovati po Firencah

Vsi vlaki prispejo na glavno postajo Santa Maria Novella, ob kateri se je razvilo turistično središče mesta. Mestni avtobus vas popelje skoraj kamorkoli, karte pa morate kupiti na postaji, ter jih na avtobusu pokazati. Večina zanimivosti se nahaja v centru, kar pomeni, da jih lahko pogledate tudi peš.

Siena se nahaja le uro stran od Firenc in je srednjeveško mesto, ki je bilo tedaj samostojna republika in rival mestu Firencam. Razdeljena je na 17 četrti, ki se vsako leto medsebojno pomerijo v nenavadnih konjskih dirkah. Na trgu se nahaja Palazzo Comunale, katerega smatrajo za najlepšo gotsko zgradbo v Italiji. Odprt je od marca do novembra med 9:30 in 19:45, ob nedeljah ter v zimskih mesecih pa le do 13:45.

Obiščite Piso in Piazza del Duomo (bolj znano kot Campo dei Miracoli), kjer stojita katedrala in znameniti poševni stolp. Galileo je še mogel na stolp, kjer je preučeval gravitacijo, a danes žal v stolp več ne moremo. Izmerili so, da se še vedno nagne dodatnih 1-2 milimetra letno. Po ogledu Campo Dei Miracoli pa priporočamo sprehod po ulici Santa Maria in raziskovanje starega mesta.

Nasveti za Firence

Če boste v mestu le za kratek čas, bodite pozorni na odpiralne čase različnih muzejev in galerij. Predvsem imejte v mislih, da je večina teh ustanov ob ponedeljkih zaprta. Bolje načrtovati vnaprej, kakor pa biti razočaran.

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje