Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Stockholm

Potovanja v lastni režiji

Stockholm je hkrati prestolnica in največje mesto Švedske. Poznan je po svoji čistosti in mnogih prelepih zgradbah in parkih vrednih obiska. Zaradi svoje lokacije na 14. otokih na južno-osrednji vzhodni obali Švedske in na ustju jezera Malaren, Stockholmu včasih rečejo tudi 'Severne Benetke'.

Kaj početi in videti v Stockholmu

  • Nationalmuseum je lastnik zbirke preko pol miljona risk od srednjega veka do začetka 20. stoletja. Imajo tudi zbirko porcelanastih izdelkov, kipcev in sodobne umetnosti, kakor tudi umetnostno knjižnico, ki je odprta za javnost.
  • Gröna Lund je zabaviščni park na otoku Djurgården. Park ponuja preko 30 privlačnih voženj, mnogo restavracij in je prizorišče koncertov. Odprt je od konca aprila do sredine septembra.
  • Kraljeva palača Drottningholm je zasebna rezidenca švedske kraljeve družine, ki je bila zgrajena v poznem 16. stoletju. Nahaja se na otoku Lovön in je priljubljena točka turistom. Obiščete jo lahko vsak dan od maja do septembra ter od oktobra do aprila ob koncih tedna. Vendar preverite, saj je ob nekaterih dnevih v decembru in januarju povsem zaprta.
  • Skogskyrkogården je gozdno pokopališče, ki se nahaja v okrožju Enskededalen, v osrednjem Stockholmu in je vpisano na seznam svetovne dediščine UNESCO. V paviljonu Tallum lahko obiskovalci vidijo razstavo in preberejo zgodbo kako je nastalo to pokopališče ter kdo sta bila arhitekta, ki sta ga naredila.

Za več popotniških informacij o tem, kaj početi in videti v Stockholmu, vas vabimo, da obiščete našega partnerja GetYourGuide.

Prehranjevanje in nočno življenje v Stockholmu

Zaradi priseljevanja ponuja mesto pestro izbiro restavracij, s hrano vseh delov sveta: od ameriške hitre hrane, do azijske, italijanske, turške, vzhodne in seveda skandinavske hrane. Zlasti v Södermalmu, a tudi v Vasastanu in Kungsholmnu boste našli nočne trende zabave za mlajše in bolj boemske duše. Večji centri se nahajajo v okrožjih Kungsträdgården, Berzelii Park, Stureplan in center mesta – večina teh je odprta do petih zjutraj.

Potovati po Stockholmu

Javni prevoz sestavljajo podzemna železnica (Tunnelbana), dva sistema mestne železniceRoslagsbanan in Saltsjöbanan ter primestna železnica za dnevne migrante na delo – ob tem pa ima mesto tudi tramvajski sistem: Nockebybanan, Lidingöbanan, in Tvärbanan, prav tako pa po mestu vozijo avtobusi in ladijske linije Djurgårdsfärjan.

Vozovnice pripadajo istemu sistemu, kar omogoča enostavno uporabo in prestop med prevoznimi sredstvi. Na voljo sta dve vrsti vozovnic – posamična vožnja in potna kartica, ki obe omogočata neomejeno gibanje po mestu.

Nasveti za Stockholm

Ne pozabite, da ste v Skandinaviji, kjer so mesta draga, kar se tiče hrane in pijače. Če imate omejen proračun za potovanje, si zapomnite, da so samopostrežbe v vseh petih hostlih v mestu, prav tako pa lahko v društvenih prostorih ceneje pridete do hrane. 

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje